Ένα κυκλαδονήσι τόσο κοντά στην Αττική και στην πρωτεύουσα και να παραμένει ανεξερεύνητο από τους περισσότερους; Όσο και αν ακούγεται περίεργο.. συμβαίνει.
Η πανέμορφη Κύθνος απέχει 56 ναυτικά μίλια από το λιμάνι του Πειραιά, μια απόσταση που με τα σύγχρονα πλοία που προσεγγίζουν το νησί καλύπτεται μέσα σε 2 ώρες και 40 λεπτά.
Ένα κυκλαδονήσι τόσο κοντά στην Αττική και στην πρωτεύουσα και να παραμένει ανεξερεύνητο από τους περισσότερους; Όσο και αν ακούγεται περίεργο.. συμβαίνει.
Η πανέμορφη Κύθνος απέχει 56 ναυτικά μίλια από το λιμάνι του Πειραιά, μια απόσταση που με τα σύγχρονα πλοία που προσεγγίζουν το νησί καλύπτεται μέσα σε 2 ώρες και 40 λεπτά.
Από το λιμάνι του Λαυρίου η απόσταση καλύπτεται μέσα σε 2 ώρες. Και όμως.. Η άσημη Κύθνος δεν κατέχει τη θέση που της αξίζει στα τουριστικά δρώμενα των Κυκλάδων.
Το τοπίο στην Κύθνο είναι καθαρά μεσογειακό κι ευτυχώς ελάχιστα έχει διαβρωθεί από το πέρασμα του χρόνου και την τουριστική ανάπτυξη.
Του λόγου το αληθές αποδεικνύουν τα παραδοσιακά χωριά Δρυοπίδα και Χώρα και οι αμέτρητες λίθινες ξερολιθιές που διατρέχουν όλο το νησί.
Θερμιά αποκαλούν το νησί οι μόνιμοι κάτοικοί του.
Είναι μια ονομασία που συναντάμε στο νησί από τον 12ο μ.Χ. αιώνα και οφείλεται στα θερμά ιαματικά λουτρά του που λειτουργούν ακόμα και σήμερα στο νησί, προσφέροντας βοήθεια σε όσους την χρειάζονται.
Εκτός όμως από τα λουτρά η Κύθνος έχει όλα όσα αναζητά κανείς από ένα νησί και ακόμη περισσότερα: Δαντελωτά ακρογιάλια, πανέμορφα τοπία, χρυσοκόκκινα ηλιοβασιλέματα, ευωδιαστούς ανθόκηπους, κατάλευκες εκκλησιές, παραδοσιακά σπίτια, γραφικά σοκάκια, μοναχικούς ανεμόμυλους, αλλά και σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα.
Στο νησί, που σύμφωνα με την απογραφή του 2011 ζουν 1456 άνθρωποι, δεν υπάρχει άφθονη βλάστηση.
Εξαίρεση αποτελεί το πευκοδάσος της Παναγιάς Κανάλας. Παρόλα αυτά οι Κύθνιοι καλλιεργούν την ξερή αυτή γη με φροντίδα και αγάπη και παράγουν εκλεκτά προϊόντα όπως το ονομαστό κρασί και το θυμαρίσιο μέλι.
Οι ψαράδες τροφοδοτούν κάθε μέρα το νησί τους με φρέσκα ψάρια. Άλλωστε ο στόλος των ψαροκάικων της Κύθνου είναι δυσανάλογα μεγάλος σε σχέση με τον αριθμό των κατοίκων της.
Τα δύο μεγάλα χωριά του νησιού, η Χώρα και η Δρυοπίδα, δεν είναι παραθαλάσσια και δεν έχουν απολύτως τίποτα να ζηλέψουν σε γραφικότητα από την εικόνα που όλοι έχουμε στο μυαλό μας για τις ειδυλλιακές Κυκλάδες.
Αμέτρητους μικρούς και μεγάλους κόλπους και χρυσά ακρογιάλια συναντάς κάνοντας τον περίπλου του νησιού.
Οι παραλίες του αριθμούνται πάνω από 92. Η πιο όμορφη όμως όχι μόνο του νησιού αλλά για πολλούς και ολόκληρης της Ελλάδας, είναι η Κολώνα.
Η εικόνα που αντικρίζεις είναι μαγική!
Η παραλία της Κολώνας είναι ξεχωριστή κυρίως λόγω της γεωμορφολογικής ιδιαιτερότητας της. Πρόκειται στην ουσία για μια αμμουδιά, μήκους 240 μέτρων περίπου, που ενώνει το νησί της Κύθνου με μια μικρή βραχονησίδα, αυτή του Αγίου Λουκά.
Η λωρίδα της αμμουδιάς που ενώνει τις δύο στεριές προσομοιάζει με κολώνα, έτσι προκύπτει εξάλλου και η ονομασία της.
Η θάλασσα βρέχει και τις δύο πλευρές της λωρίδας άμμου, με αποτέλεσμα να προκύπτουν δύο παραλίες με κοινή αμμουδιά, δημιουργώντας μια ξεχωριστή εικόνα.
Η παραλία έχει καταγάλανα, διαυγή νερά και παχιά χρυσαφή άμμο. Το ακόμη καλύτερο.. λόγω της θέσης της, προστατεύονται και οι δυο πλευρές από τον αέρα!
Στο δυτικό άκρο της «κολώνας άμμου» στη βραχονησίδα, βρίσκεται ένα πανέμορφο εκκλησάκι, το εκκλησάκι Αγίου Λουκά. Ανεβαίνοντας μπορείς να απολαύσεις την πανοραμική θέα και να αποθανατίσεις από ψηλά αυτό το εντυπωσιακό θαύμα της ελληνικής φύσης.