Τι είναι αυτό που κάνει τις γυναίκες πιο ευάλωτες σε ορισμένες ασθένειες;
Το ρεκόρ είναι θλιβερό, όμως οι γυναίκες είναι τα «αγαπημένα» θύματα των αυτοάνοσων ασθενειών, των πιο ανεξήγητων φαινομένων της ιατρικής, οι οποίες αποδίδονται στις καταστροφικές επιθέσεις του ανοσοποιητικού συστήματος εναντίον συγκεκριμένων οργάνων.
Στην ασθένεια Χασιμότο, όπου το ανοσοποιητικό προσβάλει το θυρεοειδή αδένα, η αναλογία γυναικών- αντρών είναι πενήντα προς ένα. Για τον ερυθηματώδη λύκο, εννέα προς ένα, ενώ σε νόσους όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας και ο νεανικός διαβήτης οι γυναίκες ασθενείς είναι πολύ περισσότερες από τους άνδρες.
Από τα οκτώμισι εκατομμύρια που πάσχουν από τέτοιες αρρώστιες στην Αμερική, το 80% είναι γυναίκες, γεγονός που κάνει τους ειδικούς να σχετίζουν το φαινόμενο με το ορμονικό προφίλ κάθε φύλου.
Αυτό μάλιστα που φαίνεται ότι κάνει τη διαφορά δεν είναι τόσο τα αυξημένα οιστρογόνα (της γυναικείας δηλαδή ορμόνης) στις γυναίκες, όσο η μειωμένη τεστοστερόνη (της ανδρικής ορμόνης που υπάρχει και στις γυναίκες), όπως ανακοίνωσε η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Μιζούρι Σάρα Γούοκερ στο συνέδριο της Αμερικάνικης Ένωσης για την Προώθηση της Επιστήμης.
Όταν ασθενείς με λύκο ακολούθησαν μία μακροχρόνια αγωγή με DHEA (ένα ανδρογόνο παρόμοιο με την τεστοστερόνη αλλά με λιγότερες παρενέργειες) ανέφεραν βελτίωση της κατάστασής τους. Προς το παρόν, πάντως, οι έρευνες συνεχίζονται και σύντομα θα γνωρίζουμε περισσότερα για το μαύρο κουτί των αυτοάνοσων ασθενειών.
Πηγή: queen.gr