Σας έχει τύχει ποτέ να συζητάτε για ένα συγκεκριμένο πράγμα και μετά από λίγα λεπτά να βλέπετε διαφημίσεις για ακριβώς αυτό το προϊόν;
Εάν ναι, ίσως είστε από τους πολλούς που υποπτεύονται ότι το κινητό σας σάς κρυφακούει. Η αλήθεια είναι πως η υποψία αυτή είναι μόνο εν μέρει σωστή: Δεν σάς ακούει το κινητό σας, αλλά η Google! Όχι όμως με τον τρόπο που νομίζετε.
Μπορεί η παραπάνω πρόταση να φαντάζει ως κάποια περίεργη θεωρία συνωμοσίας, ωστόσο στην πραγματικότητα υπάρχει μια ρύθμιση μέσα στην ίδια ιστοσελίδα της Google που ονομάζεται «Συμπερίληψη Δραστηριότητας φωνής και ήχου» (Include voice and audio activity), η οποία συλλέγει και επεξεργάζεται διάφορα ηχητικά δεδομένα που αποκτά μέσα από το μικρόφωνο του κινητού ή του υπολογιστή σας.
Είναι γνωστό ότι η Google, αλλά και άλλες μεγάλες τεχνολογικές εταιρίες χρησιμοποιούν διάφορα δεδομένα των χρηστών του έτσι ώστε να προβάλουν στοχευμένες διαφημίσεις, τα οποία μάλιστα τα πουλάνε με το αζημίωτο σε άλλους ιστότοπους. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα με το σκάνδαλο του Facebook, το οποίο πούλησε τα δεδομένα εκατομμυρίων χρηστών και τώρα μοιράζει στους χρήστες πάνω από 700 εκατ. ευρώ ως αποζημίωση, σύμφωνα με τους New York Times.
Τα δεδομένα που πωλούν εταιρίες όπως το Facebook και η Google αφορούν δημογραφικά στοιχεία χρηστών (όπως το φύλο, η ηλικία κ.τ.λ.), την τοποθεσία στην οποία βρίσκονται αλλά και το ιστορικό αναζήτησής τους. Στην περίπτωση της Google, όμως, η εταιρία έχει τη δυνατότητα να αποκτά πρόσβαση σε διάφορα ηχητικά δεδομένα, τα οποία ηχογραφούνται μέσα από το κινητό μας τηλέφωνο.
Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος άνθρωπος που ακούει τις συνομιλίες μας, ωστόσο η εταιρία έχει πρόσβαση στα ηχητικά μας δεδομένα και ιδίως σε συζητήσεις μας με τον ψηφιακό βοηθό της Google (google assistant). Η ίδια η εταιρία έχει στο παρελθόν δηλώσει κατηγορηματικά ότι δεν αξιοποιεί τα δεδομένα αυτά για διαφημιστικούς σκοπούς, αλλά μόνο για να κάνει τις δικές της υπηρεσίες καλύτερες.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα «Online Tech Tips», μάλιστα, η εταιρία μας ακούει διαρκώς, δεδομένου ότι το μικρόφωνο του κινητού είναι συνεχώς ανοικτό, προκειμένου να λειτουργούν οι υπηρεσίες φωνητικής βοήθειας.
Πώς θα σταματήσει η Google να σας ακούει
Μπορείτε αρκετά εύκολα να δείτε εάν η Google σας ακούει ή και να απενεργοποιήσετε τη λειτουργία της ηχογράφησης, μέσα από την ιστοσελίδα της Google από υπολογιστή ή από κινητό (μέσω της εφαρμογής της εταιρίας.
Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε είναι τα εξής:
1. Μπείτε στο λογαριασμό που έχετε στη Google.
2. Επάνω αριστερά, κάντε κλικ στην επιλογή» Δεδομένα και απόρρητο» (Data & Privacy).
3. Στην ενότητα «Ρυθμίσεις ιστορικού» (History Setings), κάντε κλικ στην επιλογή «Δραστηριότητα ιστού και εφαρμογών» (Web & App Activity).
4. Δίπλα στη «Συμπερίληψη Δραστηριότητας φωνής και ήχου» (Include voice and audio activity), μπορείτε να δείτε εάν η συγκεκριμένη ρύθμιση είναι επιλεγμένη ή όχι. Εάν θέλετε να την απενεργοποιήσετε, αυτό μπορείτε να το κάνετε κάνοντας κλικ πάνω της.