Οι τρεις βασικοί πυλώνες της υγείας μας είναι να τρώμε σωστά, να κοιμόμαστε καλά και να κάνουμε γυμναστική.
Σε μία περίοδο που τα θέματα της μακροζωίας και της υγιούς γήρανσης είναι πιο δημοφιλή από ποτέ, οι άνθρωποι αναζητούν περισσότερους τρόπους για να ζήσουν περισσότερο και να έχουν μια πιο υγιεινή ζωή. Η βρετανική Daily Mail συνομίλησε με γιατρούς και έκανε την λίστα με τις βλαβερές συνήθειες που δεν θα υιοθετούσε ποτέ ένας γιατρός στην καθημερινότητά του.
Σίγουρα ένα άτομο είναι ισορροπημένο ψυχικά όταν έχει τη δυνατότητα να είναι λειτουργικό και αποτελεσματικό στις υποχρεώσεις της καθημερινότητάς του. Ταυτόχρονα όταν βρίσκει νόημα στην ζωή του και μπορεί να την απολαμβάνει. Η ποιότητα του τρόπου ζωής κάθε ανθρώπου αντανακλά την ποιότητα της ψυχικής του υγείας.
H καθημερινότητα μας πιέζει, απαιτεί, τρέχει και ζητά όλο και περισσότερα από εμάς. Οι ειδικοί τονίζουν ότι όταν βιώνουμε υψηλά επίπεδα άγχους για μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε, επηρεάζεται αρνητικά η ποιότητα της ζωής μας. Είναι πολύ σημαντικό να αποφεύγουμε βλαβερές συνήθειες που επιβαρύνουν την υγεία μας.
Γιατροί αποκαλύπτουν όσα δεν θα έκαναν ποτέ στην καθημερινότητά τους -Οι 8 βλαβερές συνήθειες
Οι γιατροί αποκάλυψαν τις συνήθειες που αποφεύγουν, από το να μην πίνουν αλκοόλ και να βάζουν πολύ σκόρδο στο φαγητό τους, μέχρι να μην πηγαίνουν πολύ συχνά στην τουαλέτα.
Αλκοόλ
Είναι σαφές ότι το αλκοόλ, και ιδιαίτερα η μεγάλη κατανάλωσή του, μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του ύπνου, το δέρμα μας, την σεξουαλική μας επιθυμία, το βάρος μας, το συκώτι, αλλά και την υγεία της καρδιάς. Η μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ μπορεί να έχει θετικές επιπτώσεις στην υγεία και την ευημερία σας.
Αλάτι
Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού, έχει συνδεθεί με πολλά προβλήματα υγείας. Ειδικότερα, μπορεί να προκαλέσει εκτός από κατακράτηση υγρών στο σώμα, και αυξημένη αρτηριακή πίεση, προβλήματα στα νεφρά, αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού, αλλά και εξασθένιση της μνήμης. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει ότι η κατανάλωση του αλατιού πρέπει να περιορίζεται σε λιγότερο από δύο γραμμάρια την ημέρα, περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού.
Κάπνισμα ή vape
Είναι πλέον κοινά παραδεκτό, ότι το κάπνισμα προκαλεί σοβαρότατες βλάβες σε όλα τα συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού. Η μακροχρόνια χρήση του από δισεκατομμύρια ανθρώπους έχει δώσει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τη επίπτωσή του στην υγεία των καπνιστών. Το κάπνισμα, εκτός από το υπόλοιπο σώμα, βλάπτει επίσης τον εγκέφαλο και το νου, κάνοντας ζημιά στη μνήμη, τη μάθηση και γενικότερα τη σκέψη. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το τσιγάρο δεν κάνει κακό μόνο στους πνεύμονες και στην καρδιά, αλλά και στο κεφάλι.
Η υπερβολική κατανάλωση νερού
Ολοι γνωρίζουμε πως το νερό δίνει ενέργεια στον οργανισμό, τον ενυδατώνει και τον αναζωογονεί. Η σωστή ενυδάτωση είναι σημαντική τόσο για τη σωματική όσο και για τη νοητική κατάσταση του ανθρώπου. Δεν είναι τυχαίο που ένας ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να αντέξει για αρκετό καιρό χωρίς φαγητό, ενώ λίγες μόνο μέρες χωρίς νερό. Τις τελευταίες δεκαετίες, η ανάγκη να πίνουμε οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα (δηλαδή 2 λίτρα) έχει γίνει τυπική συμβουλή για την υγεία μας. Οι γιατροί όμως επισημαίνουν ότι η υπερβολική κατανάλωση νερού μπορεί να είναι επικίνδυνη για την υγεία μας. Μπορεί να αρχίσετε να εμφανίζετε συμπτώματα όπως σύγχυση, ναυτία, μυϊκές κράμπες, εμετό, υπνηλία και πονοκεφάλους. Η υπερκατανάλωση νερού θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει πρήξιμο σε μέρη του σώματος (αστραγάλους, πόδια και χέρια) και τοξικότητα του νερού, γνωστή ως δηλητηρίαση από το νερό.
Συχνοουρία
Η ούρηση είναι μία από τις ζωτικές λειτουργίες του σώματος και οι γιατροί τονίζουν ότι δεν είναι καλό για την υγεία μας να πηγαίνουμε πολύ συχνά στην τουαλέτα. Το να πηγαίνεις πολύ συχνά στην τουαλέτα είναι πρόβλημα, γιατί ενθαρρύνεις την ουροδόχο κύστη σου να συγκρατεί μόνο μικρές ποσότητες ούρων, γεγονός που σε κάνει να θέλεις να πηγαίνεις όλο και πιο συχνά στην τουαλέτα. Έτσι χρησιμοποιείς άσκοπα τον μυ της ουροδόχου κύστης σου. Επομένως αν έχεις μικρή ποσότητα ούρων στην ουροδόχο κύστη και το σώμα σου ζητάει να πας στην τουαλέτα, θα μπορούσες πιθανώς να περιμένεις λίγο.
Παράλειψη γευμάτων ή υπερφαγία
Σύμφωνα με τους ειδικούς οι γυναίκες είναι πιθανό να χρειάζονται από 1.600 έως 2.400 θερμίδες την ημέρα και οι άνδρες από 2.000 έως 3.000. Το να τρώτε μικρότερα συχνά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι πάντα καλύτερο από τρία μεγαλύτερα γεύματα επισημαίνουν οι γιατροί. Η παράλειψη γευμάτων ή η υπερφαγία μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη. Η παράλειψη γευμάτων διαταράσσει τον φυσικό κύκλο ύπνου, εγρήγορσης και πείνας του οργανισμού και μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική πείνα και υπερφαγία σε επόμενη φάση μέσα στη μέρα.
Αποφεύγοντας το ετήσιο τσεκ απ
Οι περισσότεροι βλέπουν το γιατρό αφού παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα υγείας. Πραγματοποιώντας όμως ένα Check up σε ετήσια βάση, πέραν του ότι ελέγχουμε τους βασικούς δείκτες στην υγεία μας, δημιουργούμε ένα πολύ καλό και χρήσιμο ιστορικό σε περίπτωση που ένας γιατρός μας το ζητήσει ή χρειαστεί μελλοντικά. Μια «εικόνα» για την κατάσταση της υγείας μας σε βάθος χρόνου είναι εξαιρετικά μεγάλης σημασίας και αξίας. Η έγκαιρη διάγνωση πολλών παθήσεων παίζει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξή τους και στην καλή ποιότητα της υγείας αλλά και της ζωής μας.
Yπερκατανάλωση σκόρδου
Το σκόρδο χρησιμοποιείται πολύ συχνά στη μεσογειακή διατροφή και στην ελληνική κουζίνα και έχει πολλά οφέλη για την υγεία μας. Θεωρείται φάρμακο για τη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης και των υψηλών επιπέδων κακής χοληστερόλης. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β και βιταμίνη C, ενώ περιέχει επιπλέον ασβέστιο, σίδηρο, φώσφορο, σελήνιο και μαγγάνιο. Η αντιμικροβιακή του δράση σε συνδυασμό με τη βιταμίνη C το καθιστά αποτελεσματικό και στην καταπολέμηση λοιμώξεων όπως η γρίπη και το κοινό κρυολόγημα. Παρόλα αυτά, η υπέρμετρη κατανάλωση του, μπορεί να είναι επιβλαβής για τον οργανισμό. Μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο, μερικές φορές ακόμη και ημικρανία. Το σκόρδο μπορεί επίσης να προκαλέσει καούρα, ναυτία, έμετο καθώς και γαστρικά προβλήματα. Τέλος μπορεί να επηρεάσει το πεπτικό μας σύστημα και να προκαλέσει αέρια, φούσκωμα καθώς και διάρροια εάν καταναλώνεται με άδειο στομάχι ή σε υψηλή ποσότητα.