Σάββατο, 16 Νοεμβρίου 2024
διεθνήΓιατί το οικόσημο στο φέρετρο του Φιλίππου είχε τον ελληνικό σταυρό

Γιατί το οικόσημο στο φέρετρο του Φιλίππου είχε τον ελληνικό σταυρό

Στην κηδεία του δούκα του Εδιμβούργου, πρίγκιπα Φιλίππου, το φέρετρο ήταν σκεπασμένο με ένα λάβαρο που έφερε το οικόσημό του και στο οποίο ξεχώριζε ο ελληνικός σταυρός.

Πού οφείλεται όμως η παρουσία του ελληνικού σταυρού στο οικόσημο; Πρόκειται για μία τιμητική αναφορά στη γενέτειρά του, καθώς ο Φίλιππος γεννήθηκε ως πρίγκιπας της Ελλάδας.

Επίσης, γεννήθηκε και ως πρίγκιπας της Δανίας και για το λόγο αυτό ένα άλλο τέταρτο του οικοσήμου απεικονίζει μπλε λιοντάρια και κόκκινες καρδιές σε κίτρινο φόντο που αντιπροσωπεύουν τη Δανία.

Το αγγλικό όνομα του οίκου Mountbatten, από τον οποίο έλκυε την καταγωγή του από την πλευρά της μητέρας του, αποτυπώνεται με δύο μαύρες ρίγες σε λευκή βάση, ενώ τέλος το τελευταίο τέταρτο του οικοσήμου περιέχει τα εμβλήματα της πόλης του Εδιμβούργου, στο όνομα της οποίας έφερε τον τίτλο ευγενείας του δούκα.

Ο Φίλιππος εγκατέλειψε τους ελληνικούς και δανικούς βασιλικούς του τίτλους, λίγους μήνες προτού παντρευτεί την μετέπειτα βασίλισσα Ελισάβετ, υιοθέτησε το επώνυμο της οικογένειας της μητέρας του, Mountbatten και απέκτησε τη βρετανική υπηκοότητα.

Έτσι τα πρώτα τρία τέταρτα του οικοσήμου δείχνουν τη γενεαλογία του και το τέταρτο συμβολίζει το Εδιμβούργο.

philippos ap21107512779679

Πρόσφατα, μετά τον θάνατό του, ο ιστορικός Όσκαρ Αάνμοεν ανήρτησε στο Twitter μια σπάνια φωτογραφία του πρίγκιπα Φιλίππου, στην οποία ο ίδιος ποζάρει ντυμένος τσολιάς σε ηλικία μόλις 9 ετών.

Η ελληνική ρίζα

Ο πρίγκιπας Φίλιππος Γεννήθηκε στις 10 Ιουνίου 1921 στην έπαυλη Μον Ρεπό της Κέρκυρας. Είναι ο μόνος γιος και το πέμπτο παιδί του πρίγκιπα Ανδρέα της Ελλάδας και της πριγκίπισσας Αλίκης του Battenberg. Οι τέσσερις μεγαλύτερες αδελφές του Φίλιππου ήταν οι Μαργαρίτα, Θεοδώρα, Καικιλία και Σοφία. Βαπτίσθηκε ως Ελληνορθόδοξος με αναδόχους τη γιαγιά του βασίλισσα Όλγα της Ελλάδας και τον δήμαρχο της Κέρκυρας Αλέξανδρο Κοκοτό.

Σύντομα μετά από τη γέννηση του Φιλίππου, ο μητρικός παππούς του, πρίγκιπας Λουδοβίκος του Battenberg, μετέπειτα γνωστός ως Λουδοβίκος Mountbatten, Μαρκήσιος του Milford Haven, πέθανε στο Λονδίνο. Ο Λουδοβίκος ήταν πολιτογραφημένος ως Βρετανός υπήκοος, ο οποίος είχε αρνηθεί τους γερμανικούς τίτλους του και είχε υιοθετήσει το επώνυμο Mountbatten, κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου. Ο Φίλιππος και η μητέρα του μετέβησαν στο Λονδίνο για την κηδεία, όμως ο πατέρας του Ανδρέας δεν παρέστη, βρισκόμενος στο Μικρασιατικό μέτωπο.

Ο πόλεμος τερματίστηκε με την ήττα της Ελλάδας και, στις 21 Σεπτεμβρίου 1922, ο θείος του Φιλίππου, βασιλιάς Κωνσταντίνος Α΄, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το θρόνο, ενώ ο πατέρας του συνελήφθη από το στρατιωτικό καθεστώς που είχε επιβληθεί στην Αθήνα. Τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, αποφασίστηκε η εξορία του πρίγκιπα Ανδρέα από την Ελλάδα. Το βρετανικό πολεμικό πλοίο HMS Calypso παρέλαβε την οικογένεια του Ανδρέα, με το Φίλιππο να μεταφέρεται ασφαλώς μέσα από ένα αυτοσχέδιο κρεβατάκι φτιαγμένο από κουτιά φρούτων. Αρχικά η οικογένεια εγκαταστάθηκε στο Παρίσι σε ένα σπίτι που τους παραχωρήθηκε από την πλούσια θεία του Φιλίππου, πριγκίπισσα Μαρία.

Επειδή έφυγε από την Ελλάδα στη βρεφική του ηλικία, δεν απέκτησε καλή γνώση της ελληνικής γλώσσας. Το 1992 είχε δηλώσει ότι μπορούσε να καταλάβει ένα συγκεκριμένο ποσοστό της γλώσσας.

ap21107548264860

Η γνωριμία με την Ελισάβετ

Το 1939, ο βασιλιάς Γεώργιος ΣΤ΄ και η σύζυγός του βασίλισσα Ελισάβετ επισκέφθηκαν το Βασιλικό Ναυτικό Κολέγιο Μπριτάνια. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, η βασίλισσα και ο θείος του Φιλίππου, Λουδοβίκος, ζήτησαν από εκείνον να συνοδεύσει τις δύο κόρες του βασιλιά, την πριγκίπισσα Ελισάβετ και την πριγκίπισσα Μαργαρίτα, οι οποίες ήταν μακρινές ξαδέλφες του. Η Ελισάβετ, δεκατριών ετών τότε, ερωτεύθηκε τον Φίλιππο και ξεκίνησε να αλληλογραφεί μαζί του.

Τελικά, το καλοκαίρι του 1946, ο Φίλιππος ζήτησε και πήρε την άδεια από το βασιλιά Γεώργιο προκειμένου να παντρευτεί την κόρη του. Ο βασιλιάς ενέκρινε το αίτημα υπό τον όρο ότι οποιαδήποτε επίσημη δέσμευση έπρεπε να καθυστερήσει μέχρι τα εικοστά γενέθλια της Ελισάβετ. Τον Μάρτιο του 1947, ο Φίλιππος εγκατέλειψε τους ελληνικούς και δανικούς βασιλικούς του τίτλους και υιοθέτησε το επώνυμο της οικογένειας της μητέρας του, Mountbatten, ενώ απέκτησε τη βρετανική υπηκοότητα. Ο αρραβώνας τους ανακοινώθηκε επίσημα στις 10 Ιουλίου 1947.

Αν και ο Φίλιππος θεωρούταν πάντοτε Αγγλικανός και συμμετείχε στις αγγλικανικές λειτουργίες, ο Αρχιεπίσκοπος του Canterbury, Geoffrey Fisher, ήθελε να τοποθετήσει επίσημα τον Φίλιππο στην Εκκλησία της Αγγλίας, κάτι που το πέτυχε τον Οκτώβριο του 1947.

Μία ημέρα πριν από το γάμο ο βασιλιάς Γεώργιος έδωσε στον Φίλιππο τον τίτλο προσφώνησης Βασιλική Υψηλότητα και την ημέρα του γάμου, στις 20 Νοεμβρίου 1947, τον ονόμασε Δούκα του Εδιμβούργου, Κόμη του Merioneth και Βαρώνο του Greenwich.

Ο Φίλιππος και η Ελισάβετ παντρεύτηκαν στο Αββαείο του Westminster, με την τελετή να μεταδίδεται τηλεοπτικά από το BBC σε πάνω από 200 εκατομμύρια ανθρώπους.

Τα πιο σημαντικά