Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου 2024
υγείαΓιατί νιώθεις τα πόδια σου βαριά και κουρασμένα και πώς να τα...

Γιατί νιώθεις τα πόδια σου βαριά και κουρασμένα και πώς να τα ανακουφίσεις;

Περπατάς και νιώθεις ότι σε κάθε βήμα σου είναι σαν να σέρνεις μαζί σου ένα βαρύ φορτίο; Tι ακριβώς συμβαίνει;

Αισθάνεσαι τα πόδια σου δυσκίνητα, βαριά, κουρασμένα; Μια σειρά αιτίων μπορεί να προκαλέσει αυτό το αίσθημα που σε παρασύρει μέρα με τη μέρα σε κατάπτωση όχι μόνο σωματική, αλλά και ψυχική.

Το πρώτο βήμα για την ανακούφιση είναι ο προσδιορισμός της υποκείμενης αιτίας. Συνήθως η κατάσταση αυτή έχει αφετηρία τις διαταραχές της κυκλοφορίας του αίματος στα κάτω άκρα, όπως η φλεβική ανεπάρκεια, μία από τις πιο συχνές παθήσεις, καθώς ταλαιπωρεί το 45-50% των γυναικών και το 20-25% των ανδρών.

Συγχρόνως, για το φαινόμενο μπορεί να ευθύνονται η περιφερική αρτηριακή νόσος, που χαρακτηρίζεται από μειωμένη αιμάτωση των κάτω άκρων, λόγω στένωσης ή απόφραξης των αρτηριών των κάτω άκρων, το σύνδρομο υπερπροπόνησης, η οσφυϊκή σπονδυλική στένωση κ.ά.

Σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση της προηγούμενης κατάστασης μπορεί να παίζουν και εξωτερικοί παράγοντες, όπως η ζέστη, η κακή διατροφή, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, η ορθοστασία, ο καθιστικός τρόπος ζωής, οι ορμονικές διαταραχές, η ηλικία.

Ενώ στα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνονται ακόμα ο πόνος, το αίσθημα καύσου, η αίσθηση μουδιάσματος στα πόδια, η φαγούρα, οι κράμπες, το οίδημα στον αστράγαλο, οι ευρυαγγείες, οι κιρσοί, αλλά και σοβαρές καταστάσεις που προκαλούνται από άλλες παθήσεις, όπως της καρδιάς, του ήπατος, ορμονολογικές.

Πότε να ζητήσεις βοήθεια; 

Όλοι έχουμε βιώσει αυτό το αίσθημα των “ασήκωτων” ποδιών κάποια στιγμή. Εκτός από τα παθολογικά αίτια, αυτό μπορεί να συμβαίνει, επίσης, είτε επειδή έχεις περάσει πολύ χρόνο κάνοντας καθιστική ζωή είτε επειδή έχεις ασκηθεί πολύ σκληρά.

Αλλά, όταν το αίσθημα αυτό γίνεται όλο και πιο συχνό ή τα συμπτώματά του αρχίζουν και γίνονται ενοχλητικά, πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείς τον γιατρό σου.

Αυτός θα εξετάσει το ιατρικό ιστορικό σου, θα ρωτήσει για τα συμπτώματά σου και θα κάνει όποιες εξετάσεις είναι απαραίτητες για να εντοπίσει την αιτία. Για παράδειγμα, για να βοηθήσει στη διάγνωση της περιφερικής αρτηριακής νόσου (PAD), μπορεί να σου προτείνει να κάνεις ένα υπερηχογράφημα για να ελέγξει πώς ρέει το αίμα μέσα από τις αρτηρίες.

Πώς να ανακουφίσεις το αίσθημα βάρους;

Υπάρχουν πολλά που μπορείς να κάνεις για να ανακουφιστείς από τον πόνο που μπορεί να αντιμετωπίζεις. Βέβαια, αν περάσουν λίγες ημέρες και δεις ότι η κατάστασή σου δε βελτιώνεται, τότε σίγουρα πρέπει να συμβουλευτείς τον γιατρό σου.

• Χάσε βάρος, αν χρειάζεται: Η παχυσαρκία μπορεί να οδηγήσει σε εμφάνιση κιρσών, διαβήτη και συσσώρευση λίπους στις αρτηρίες, εμποδίζοντας την κανονική ροή του αίματος.

• Πες “stop” στο κάπνισμα: Είναι ένας παράγοντας κινδύνου για διάφορες καταστάσεις που προκαλούν βαριά πόδια.

• Ένταξε στη ζωή σου την καθημερινή άσκηση (τρέξιμο, ποδηλασία, κολύμβηση), αλλά όχι γυμναστική με βάρη. Από την άλλη, αν ασκείσαι εξαντλητικά, πάρε λίγες ημέρες… άδεια. Μπορεί να λατρεύεις τη γυμναστική, αλλά η υπερπροπόνηση δεν έχει πάντα θετικά αποτελέσματα. Το σώμα σαφώς και χρειάζεται ξεκούραση και μία μέρα την εβδομάδα αποχή από την προπόνηση επιβάλλεται. Θα διαπιστώσεις αμέσως μετά ότι θα αποδίδεις ακόμα καλύτερα.

• Ξάπλωσε στο κρεβάτι ή στο δάπεδο και σήκωσε τα πόδια σου περίπου 10 εκ. πάνω από το επίπεδο της καρδιάς σου. Αυτό βοηθά το αίμα που συγκεντρώνεται στα πόδια σου να κατευθυνθεί στο υπόλοιπο σώμα. Το μασάζ στα πόδια θα δώσει ένα πρόσθετο πλεονέκτημα.

• Δοκίμασε τις ελαστικές κάλτσες ή τα καλσόν διαβαθμισμένης συμπίεσης τις δύσκολες ημέρες με πολλή ορθοστασία ή, αντίθετα, με καθιστική ζωή για να βοηθήσεις στην προώθηση της ροής του αίματος.

• Προσπάθησε να είσαι όσο το δυνατόν δραστήρια: Έτσι, θα ελέγξεις το βάρος, θα μειώσεις τη χοληστερόλη και θα βελτιώσεις την κυκλοφορία του αίματος. Θα πρέπει να προσαρμόσεις τη ρουτίνα της προπόνησής σου στο επίπεδο της φυσικής σου κατάστασης, να τρως υγιεινά, να αποφεύγεις το φαγητό το βράδυ και να ενυδατώνεσαι επαρκώς.

• Η συντηρητική οδός περιλαμβάνει φλεβοτονικά φάρμακα, απώλεια των περιττών κιλών, αποφυγή χρήσης στενών ρούχων, υποδημάτων αλλά και ζεστών επιθεμάτων, όπως και της υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο.

Τα πιο σημαντικά