Σήμερα, τα παραδοσιακά μέτρα επιτυχίας, όπως η αγορά ενός αυτοκινήτου ή σπιτιού, είναι ξεπερασμένα. Ένας συνεχώς αυξανόμενος αριθμός νέων ανθρώπων σε όλον τον κόσμο δεν θέλουν πια να επενδύουν σε τέτοια πράγματα.
Έρευνες δείχνουν, ότι η σημερινή γενιά των τριαντάρηδων δεν αγοράζουν πια σπίτια ή αυτοκίνητα. Βασικά, δεν αγοράζουν τίποτα ακριβό. Στις ΗΠΑ αυτή η γενιά ονομάζεται η “γενιά των ενοικιαστών.” Και κάτι ανάλογο φυσικά συμβαίνει και στη χώρα μας, αφού πολλοί νέοι δεν φεύγουν πια καν από το πατρικό τους, λόγω της οικονομικης κρίσης.
Γιατί συμβαίνει αυτό;
Κοινωνιολόγοι υποστηρίζουν, ότι οι σημερινοί νέοι πάσχουν από οικονομικές κρίσεις και γι’ αυτό φοβούνται τα μεγάλα δάνεια.
Αλλά, δεν είναι αυτός ο πιο σημαντικός λόγος. Το θέμα είναι, ότι η σημερινή γενιά των τριαντάρηδων διαφέρει από την γενιά των γονιών του. Έχουν διαφορετικές αξίες.
Οι νέοι σήμερα έχουν επανεξετάσει την έννοια της επιτυχίας. Αυτό σημαίνει:
- Οι επιτυχημένοι άνθρωποι δεν αγοράζουν σπίτια, αλλά νοικιάζουν.
- Αν θέλεις να θεωρείσαι επιτυχημένος, επένδυσε σε εμπειρίες: ταξίδια, extreme σπορ και ίδρυση start up εταιριών.
Το θέμα είναι, ότι οι άνθρωποι σήμερα δεν θέλουν ευημερία και σταθερότητα. Το μόνο που θέλουν είναι ένα ευέλικτο ωράριο και την οικονομική και γεωγραφική τους ανεξαρτησία.
Οι άνθρωποι αρχίζουν να μην ενδιαφέρονται τόσο για τα υλικά αγαθά.
Γιατί να αγοράσεις αυτοκίνητο, όταν μπορείς να πάρεις ταξί ή τις συγκοινωνίες; Είναι σαν να έχεις έναν σοφέρ και δεν είναι πιο ακριβό από το να αγοράσεις αυτοκίνητο. Γιατί να αγοράσεις σπίτι σε ένα όμορφο μέρος του κόσμου, όταν μπορείς να βρεις σπίτι μέσω Airbnb σε οποιαδήποτε γωνιά του κόσμου. Το ίδιο ισχύει και για την πόλη που μένουν.
- Δεν ξέρουν πόσο θα μείνουν στην πόλη τους.
- Μπορείς να πάρεις δάνειο και να το ξεπληρώσεις σε 40 χρόνια ή να νοικιάσεις, αφού ούτως ή αλλιώς θα είναι σαν να μένεις σε νοικιασμένο σπίτι.
- Πιθανόν, να αλλάξεις σπίτι μέσα στα επόμενα χρόνια. Αν νοικιάσεις, δεν υπάρχει τίποτα να σε σταματάει από το να μετακομίσεις.
Η νοοτροπία της ιδιοκτησίας δεν είναι πια λειτουργική.
“Την τελευταία δεκαετία, οι ψυχολόγοι έκαναν πολλές έρευνες στις οποίες απέδειξαν, ότι όσον αφορά την ευτυχία και την ευημερία, τα χρήματα που σπαταλώνται σε καινούργιες εμπειρίες είναι πολύ πιο κερδοφόρα από την αγορά υλικών αγαθών”, εξηγεί ο Τζέιμς Χάμπλιν, αρθρογράφος του The Atlantic.
Οι εμπειρίες μας βοηθούν να κάνουμε φίλους.
Η κοινωνική αλληλεπίδραση μεταξύ των ανθρώπων είναι ζωτικής σημασίας για το αν αισθανόμαστε ευτυχισμένοι ή όχι. Το να μιλάμε με άλλους ανθρώπους και να έχουμε πολλούς φίλους μας κάνει ευτυχισμένους.
Ακόμα και μια κακή εμπειρία μπορεί να γίνει μια καλή ιστορία. Τα υλικά αγαθά δεν μπορούν.
Η αγορά υλικών αγαθών μας δημιουργεί ανησυχίες.
Τα πράγματα που έχουμε στην ιδιοκτησία μας, ειδικά όταν είναι ακριβά μας κάνουν να ανησυχούμε για την κατάστασή τους. Αν αγοράσετε ένα αυτοκίνητο, θα ανησυχείτε κάθε φορά που χτυπάει ο συναγερμός. Επίσης, το αυτοκίνητο μπορεί να το κλέψει κάποιος, τις εμπειρίες κανένας.
Κάθε αγορά χάνει την αξία της όσο περνάει ο καιρός.
Κάθε αγορά με το πέρασμα του χρόνο χάνει από την αξία της και αν σκεφτούμε την κρίση στην αγορά ακινήτων, τότε όλα γίνονται ακόμα πιο εύκολα και εμφανή. Θυμηθείτε τα χρήματα που ξοδέψατε (με πόνο και κόπο) για να αγοράσετε το περσινό καλύτερο κινητό τηλέφωνο και την επόμενη χρονιά να έχει βγει κάτι καλύτερο που ίσως να αχρηστεύει και το περσινό.
Οι εμπειρίες είναι το μόνο πράγμα που έχει σημασία: δεν χάνουν την αξία τους και δεν μπορεί κανείς να τις κλέψει.