Σάββατο, 18 Ιανουαρίου 2025
διεθνήΓιατί η Ιαπωνία έχει 9 εκατομμύρια άδεια σπίτια;

Γιατί η Ιαπωνία έχει 9 εκατομμύρια άδεια σπίτια;

Νέα στοιχεία δείχνουν ότι σχεδόν το 14% όλων των ακινήτων στην Ιαπωνία είναι κενά – αλλά αυτό το πλεόνασμα προσελκύει αυξανόμενο ενδιαφέρον από τους ξένους

Καθώς η μείωση του πληθυσμού συνεχίζει να επηρεάζει την κοινωνία και την οικονομία της Ιαπωνίας, οι κενές κατοικίες έχουν ξεπεράσει τα εννέα εκατομμύρια —αριθμός που είναι αρκετός για να φιλοξενήσει ολόκληρο τον πληθυσμό της Αυστραλίας με τρία άτομα ανά κατοικία.

Τα κυβερνητικά στοιχεία που δόθηκαν την Τρίτη στη δημοσιότητα δείχνουν ότι ο αριθμός των άδειων σπιτιών, γνωστών ως akiya, από τον Οκτώβριο του 2023 ήταν αυξημένος κατά μισό εκατομμύριο από την προηγούμενη έρευνα του 2018.

Στη ρίζα του προβλήματος βρίσκεται η ερήμωση της υπαίθρου σε συνδυασμό με το γεγονός ότι πολλοί από εκείνους που κληρονομούν τέτοιες ιδιοκτησίες δεν μπορούν ή δεν θέλουν να ζήσουν σε αυτές, να τις ανακαινίσουν ή ακόμη και να τις κατεδαφίσουν.

Ο συνολικός αριθμός των κενών κατοικιών αντιπροσωπεύει σχεδόν το 14% όλων των ακινήτων στην Ιαπωνία, αν και ο πραγματικός αριθμός μπορεί να είναι υψηλότερος. Το Ινστιτούτο Ερευνών Nomura εκτιμά ότι υπάρχουν σχεδόν 11 εκατ. akiya και ότι θα μπορούσαν να αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 30% των κατοικιών μέσα σε μια δεκαετία.

«Είναι μια τεράστια δέσμευση και δεν υπάρχουν πολλοί εργολάβοι που μπορούν να τα φτιάξουν»

Περισσότερα από 4,4 εκατ. από τα ακίνητα που ερευνήθηκαν είναι διαθέσιμα προς ενοικίαση – αλλά είναι κενά επί μακρόν και βρίσκονται μακριά από τα κύρια πληθυσμιακά κέντρα.

Η κατάσταση περισσότερων από 3,8 εκατ. είναι άγνωστη και μόνο 330.000 από τα 9 εκατ. ήταν προς πώληση. Η κενή γη προσελκύει υψηλότερους φόρους στην Ιαπωνία από ό,τι η γη με κτίρια, γεγονός που αυξάνει το οικονομικό βάρος της κατεδάφισης παλαιών σπιτιών και οδηγεί ορισμένους ανθρώπους να αποφεύγουν την κληρονομιά ακινήτων.

Ωστόσο, υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον μεταξύ των αλλοδαπών για αυτό το πλεόνασμα κενών ακινήτων, ιδίως για τα παραδοσιακά σπίτια kominka, ως επιλογή για φθηνή και ασυνήθιστη διαμονή, για εξοχικές κατοικίες ή για ενοικίαση σε τουρίστες, σύμφωνα με τον Guardian.

Η ζήτηση ξεπερνά την προσφορά

Η Hana Sakata και ο σύζυγός της ανακαινίζουν και νοικιάζουν σπίτια εδώ και σχεδόν μια δεκαετία μέσω του εγχειρήματός τους New Heritage.

Ξεκίνησαν με ένα εξοχικό σπίτι στη χερσόνησο Izu, το οποίο ήταν κενό και είχε περιέλθει σε πλήρη εγκατάλειψη. Απέκτησαν ένα παραδοσιακό σπίτι kominka σε ένα χωριό στο ορεινό Nagano, αφού μέρος του κατέρρευσε υπό το βάρος του ακαθάριστου χιονιού, ενώ ο ηλικιωμένος ιδιοκτήτης του βρισκόταν σε ίδρυμα φροντίδας.

Ωστόσο, το κόστος της αποκατάστασης τέτοιων ακινήτων είναι τεράστιο, προειδοποιεί η Sakata.

«Υπάρχει μεγάλη κινητικότητα, ιδίως μεταξύ των ξένων, σχετικά με αυτές τις γιγαντιαίες αγροικίες στην Ιαπωνία που διατίθενται πολύ φθηνά ή δωρεάν. Αλλά είναι μια τεράστια δέσμευση και δεν υπάρχουν πολλοί εργολάβοι που μπορούν να τα φτιάξουν – οι παραδοσιακές ξυλουργικές δεξιότητες πεθαίνουν», σημειώνει η ίδια. «Σε 10 χρόνια θα μπορούσαμε να δούμε πολλά akiya ξένης ιδιοκτησίας».

Παρ’ όλα αυτά, το ενδιαφέρον των ξένων τουριστών για μια εμπειρία διαμονής σε παραδοσιακά ιαπωνικά καταλύματα είναι μεγάλο, με τη ζήτηση να ξεπερνά σήμερα την προσφορά, αποκαλύπτει η Sakata.

Το γιεν που βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα πολλών δεκαετιών έναντι των κυριότερων νομισμάτων έχει συμβάλει στην τουριστική έκρηξη, με ρεκόρ 3 εκατομμυρίων επισκεπτών από το εξωτερικό τον Μάρτιο.

Τα πιο σημαντικά