Παραδόσεις… σπάνια τις σκεφτόμαστε στην καθημερινότητά μας, αλλά συνήθως έχουν μεγάλη ιστορική και πολιτισμική σημασία.
Δείτε παρακάτω, γιατί τα παντρεμένα ζευγάρια σε μερικές χώρες φορούν τη βέρα τους στο δεξί χέρι και άλλα στο αριστερό.
Γιατί στον παράμεσο;
Οι αρχαίοι Ρωμαίοι και Αιγύπτιοι είχαν την πεποίθηση ότι ο παράμεσος είχε ένα νεύρο ή μια φλέβα που συνδεόταν κατευθείαν με την καρδιά. Μάλιστα, οι Ρωμαίοι είχαν ένα ειδικό όνομα για αυτό: “Η φλέβα της αγάπης”. Αν ένας άνθρωπος φορέσει δαχτυλίδι στον παράμεσο, σημαίνει ότι η καρδιά του είναι ήδη πιασμένη.
Δείτε εδώ μια ακόμα εξήγηση, εξίσου ωραία και ρομαντική.
Δαχτυλίδι στο δεξί χέρι: Ιστορία, χώρες και παραδόσεις
Οι αρχαίοι Ρωμαίοι ήταν οι πρώτοι που φόρεσαν το δαχτυλίδι του γάμου στο δεξί χέρι. Πίστευαν ότι το αριστερό ήταν δυστυχισμένο και “αναξιόπιστο”.
Για πολλά χρόνια, στην Ινδία συνήθιζαν να φοράνε όλα τα δαχτυλίδια στο δεξί χέρι, γιατί το αριστερό θεωρούνταν “ακάθαρτο”. Πλέον, φοράνε τις βέρες σε οποιοδήποτε χέρι.
Στη Γερμανία και την Ολλανδία, τα ζευγάρια φορούν χρυσά δαχτυλίδια αρραβώνων στο αριστερό χέρι και βέρες στο δεξί. Αυτό συμβολίζει την αλλαγή της κοινωνικής κατάστασης.
Σύμφωνα με την εβραϊκή παράδοση, ο αρραβωνιαστικός βάζει το δαχτυλίδι στο δείκτη του δεξιού χεριού της αρραβωνιαστικιάς του. Μετά το γάμο, οι γυναίκες συνήθως φοράνε το δαχτυλίδι στον παράμεσο του ίδιου χεριού.
Οι χώρες στις οποίες οι βέρες φοριούνται στο δεξί χέρι: Νορβηγία, Δανία, Αυστρία, Πολωνία, Βουλγαρία, Ρωσία, Πορτογαλία, Ισπανία, Βέλγιο (σε ορισμένες περιοχές), Γεωργία, Σερβία, Ουκρανία, Ελλάδα, Λετονία, Ουγγαρία, Κολομβία, Κούβα, Περού, Βενεζουέλα.
Δαχτυλίδι στο αριστερό χέρι: Ιστορία, χώρες και παραδόσεις
© pixabay.com
Η παράδοση με τη βέρα του γάμου να φοριέται στο αριστερό χέρι, ξεκίνησε σχετικά πρόσφατα, στις αρχές του 18ου αιώνα. Πριν από αυτό, ακόμα και στις αγγλόφωνες χώρες τα δαχτυλίδια φοριούνταν στο δεξί χέρι.
Αυτό το άρθρο του 1869, υποδεικνύει ότι σε ορισμένες χώρες η αλλαγή του χεριού στο οποίο φοριόταν το δαχτυλίδι από το δεξί (κυρίαρχο χέρι) στο αριστερό (μη κυρίαρχο χέρι), ήταν ένδειξη σεβασμού εκ μέρους των γυναικών προς τους συζύγους τους (εκείνη την εποχή οι άντρες δεν φορούσαν καθόλου δαχτυλίδια).
Στο Λίβανο, την Τουρκία, τη Συρία και τη Βραζιλία, το δαχτυλίδι του γάμου φοριέται στο δεξί χέρι πριν από το γάμο και στο αριστερό μετά το γάμο.
Χώρες στις οποίες η βέρα φοριέται στο αριστερό χέρι: Αυστραλία, Καναδάς, Μποτσουάνα, Αίγυπτος, Ιρλανδία, Νέα Ζηλανδία, Νότια Αφρική, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Γαλλία, Ιταλία, Σουηδία, Κροατία και οι περισσότερες ασιατικές χώρες.
Μερικές ακόμη ενδιαφέρουσες πληροφορίες
Στη Σρι Λάνκα, ο γαμπρός φοράει τη βέρα στο δεξί χέρι και η νύφη στο αριστερό.
Τα δαχτυλίδια γάμου δεν είναι αποδεκτά στις περισσότερες μουσουλμανικές χώρες, αλλά αν τελικά βάλουν δαχτυλίδι, μπορεί να είναι στον αριστερό παράμεσο (Ιράν) και στον δεξιό (Ιορδανία).
Στις χώρες που το δαχτυλίδι φοριέται στο αριστερό χέρι, μετά το θάνατο του/της συζύγου πολλοί βάζουν το δαχτυλίδι στον παράμεσο του δεξιού χεριού. Αυτή η κίνηση συμβολίζει τον άθραυστο δεσμό με τον αποθανόντα σύζυγο.
Πριν από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι άντρες δε φορούσαν γαμήλια δαχτυλίδια. Οι στρατιώτες που πολεμούσαν μακριά από το σπίτι και την οικογένειά τους, άρχισαν να τα φοράνε ως μια ανακουφιστική υπενθύμιση ότι τους περίμεναν οι γυναίκες τους στο σπίτι.
Σημείωση:
© pixabay.com
Αν δε σας ενδιαφέρει να ακολουθήσετε κάποια παράδοση, τότε το χέρι που θα βάλετε τη βέρα σας είναι θέμα προσωπικής προτίμησης. Για παράδειγμα, κάποιοι αριστερόχειρες φορούν τη βέρα τους στο δεξί χέρι, για να μη φθείρεται ή να μη γρατζουνιστεί.