Αυτές είναι οι συγκινητικές στιγμές που ο Ζαχαρία Μουτάι λέει το τελευταίο αντίο στον Σουδάν, τον τελευταίο λευκό αρσενικό ρινόκερο του πλανήτη. Ο Σουδάν πέθανε λίγη ώρα μετά την φωτογραφία που τραβήχτηκε σε ένα καταφύγιο άγριας ζωής στην Κένυα.
Ο Σουδάν έπασχε έπασχε από μια εκφυλιστική μυϊκή και οστική ασθένεια που σχετίζεται με την ηλικία. Οι φροντιστές του κατάλαβαν ότι δεν μπορούσε ούτε να σταθεί όρθιος και αποφάσισαν να του κάνουν ευθανασία την Δευτέρα.
Ο θάνατος του Σουδάν μπορεί να σημαίνει τον αφανισμού του είδους του, αλλά οι επιστήμονες έχουν συγκεντρώσει γενετικό υλικό και ελπίζουν ότι με την βοήθεια της εξωσωματικής γονιμοποίησης θα μπορέσουν να παράξουν και άλλους λευκούς ρινόκερους.
Δείτε το βίντεο
Ο Ζαχαρία Μουτάι παρηγορεί τον Σουδάν, τον τελευταίο λευκό αρσενικό ρινόκερο.
Oι επιστήμονες πήραν την απόφαση να του κάνουν ευθανασία, επειδή έπασχε από μια ασθένεια που δεν του επέτρεπε να στέκεται στα πόδια του.
Ο Σουδάν πέθανε στα 45 του και άφησε πίσω του 2 θηλυκούς ρινόκερους του είδους του.
Η Ναϊρίν (δεξιά) η κόρη του Σουδάν και η Πατού (αριστερά) η εγγονή του. Αυτές οι δυο είναι οι μόνοι εναπομείνατες του είδους τους.
Ο Σουδάν πήρε το όνομά του από την χώρα στην οποία γεννήθηκε. Μεταφέρθηκε στην Κένυα από ένα τσίρκο στην Τσεχία το 2009 μαζί με έναν άλλον λευκό αρσενικό ρινόκερο και 2 θηλυκές με την ελπίδα να αυξήσουν το είδος τους.
Όταν γεννήθηκε ο Σουδάν το 1970 υπήρχαν περίπου 500 λευκοί ρινόκεροι που ζούσαν στην κεντρική Αφρική, αλλά ο πληθυσμός τους μειώθηκε σε μόλις 15 κατά το μέσο της επόμενης δεκαετίας.
Ο Σουδάν ήταν μέρος ενός φιλόδοξου σχεδίου να σώσουν το είδους του λευκού ρινόκερου από τον αφανισμό μετά από πολλά χρόνια σκοτωμών από λαθροκυνηγούς.
Οι μύες και τα κόκαλά του είχαν εκφυλιστεί και το δέρμα του είχε τεράστιες πληγές. Επίσης, είχε μια σοβαρή λοίμωξη στο πίσω δεξί του πόδι.
Ο Σουδάν έμενε στο καταφύγιο άγριας ζωής Ol Pejeta Conservancy στην Κένυα και φρουρούταν από ένοπλους φρουρούς για να αποτρέψουν τους λαθροκυνηγούς.
Ο Σουδάν πιάστηκε στην άγρια φύση το 1973, όταν ήταν περίπου 3 ετών, και τον έστειλαν σε έναν ζωολογικό κήπο στην Τσεχία. Πέρασε το υπόλοιπο της ζωής του σε αιχμαλωσία.
Μπορεί ο θάνατος του Σουδάν να είναι σοβαρό πλήγμα για την συνέχιση του είδους, αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν μπορούσε να γονιμοποιήσει εδώ και πολύ καιρό, οπότε η εξωσωματική γονιμοποίηση ήταν η τελευταία ελπίδα του είδους ούτως ή άλλως.
Η επιβίωση του Σουδάν ήταν τόσο σημαντική που φρουρούνταν 24 ώρες το 24ωρο.
Οι επιστήμονες ελπίζουν να αναπτύξουν τεχνικές, χρησιμοποιώντας παγωμένα ωάρια και σπέρμα, τα οποία θα βοηθήσουν στην επιβίωση του είδους.
Για πολύ καιρό, ο Σουδάν προσέλκυε πολλούς τουρίστες που ήθελαν να τον δουν από κοντά.
Οι φροντιστές του Σουδάν ανέφεραν ότι ο θάνατος του Σουδάν είναι ένα σκληρός συμβολισμός της ανθρώπινης ασέβειας στην φύση.