Στην απομονωμένη και απομακρυσμένη περιοχή της Σιβηρίας της Ρωσίας, διαμορφώνεται μια υπόγεια οικονομική άνθηση. Το 2016, ο φωτογράφος Άμος Τσαπλ που εργάζεται στον κρατικό ραδιοσταθμό Radio Free Europe, έκανε κάτι πέρα από τα όρια. Μπήκε στον κόσμο των Ρώσων ανδρών που ψάχνουν παράνομα για χαυλιόδοντες και άλλα απομεινάρια των μαλλιαρών μαμούθ. Έχουν την ελπίδα να βγάλουν χρήματα από το εμπόριο της μαύρης αγοράς. Οι φωτογραφίες που έβγαλε, δείχνουν έναν μεγάλο κύκλο κακοποίησης, απελπισίας και περιβαλλοντικών συνεπειών.
Τα μαλλιαρά μαμούθ είναι οι χαμένοι αρκτικοί συγγενείς του σύγχρονου ελέφαντα και πιστεύεται ότι έζησαν στη Σιβηρία περίπου 400.000 χρόνια πριν. Η περιοχή έχει παγωμένα νερά όλο το χρόνο και ένα παχύ στρώμα πάγου κάτω από το έδαφος, το οποίο συμβάλει στη διατήρηση των σκελετών για χιλιετίες. Για να φτάσουν στους θαμμένους θησαυρούς, οι άνδρες πρέπει να αντιμετωπίσουν τον παγωμένο, λασπώδη πάγο με νερό που αντλείται από κοντινά ποτάμια. Αυτό μπορεί να διαρκέσει για μήνες. Είναι μια επικίνδυνη, παράνομη και κοπιαστική δουλειά. Ωστόσο, με τους περισσότερους χαυλιόδοντες να πωλούνται περίπου 35.000 δολάρια το κομμάτι σε πρόθυμους Κινέζους αγοραστές, αυτή η δουλειά φαίνεται να αξίζει το ρίσκο. Στις πόλεις από τις οποίες προέρχονται, ο μέσος μηνιαίος μισθός είναι κάτω από 500 δολάρια.
Φυσικά, δεν είναι όλα ρόδινα. Οι άνδρες που ξεκινούν το κυνήγι, εγκαταλείπουν τις οικογένειές τους για να βρεθούν σε ένα μέρος με τραχύ έδαφος, χιλιάδες κουνούπια και ζουν με τον συνεχή φόβο του εντοπισμού τους από την αστυνομία, που μπορεί να οδηγήσει σε πρόστιμα ή φυλάκιση.
Οι μεγάλες ποσότητες βότκας και φτηνής μπύρας που καταναλώνουν ώστε να αντέξουν τη δοκιμασία, τους οδηγούν σε καβγάδες με τους ανθρακωρύχους. Ίσως το χειρότερο να είναι η ζημιά στο περιβάλλον. Το νερό απορροής από την κατεψυγμένη γη επιστρέφει στα γύρω ποτάμια, ρυπαίνοντας τα ρέματα νερού και αυξάνοντας δραματικά τα επίπεδα πυκνότητας.
Δείτε παρακάτω όλη τη σειρά φωτογραφιών, συνοδευόμενη από τα σχόλια του Τσαπλ που έγραψε το άρθρο. Μας δείχνει τα όσα βιώνουν κάποιοι άνθρωποι για να γίνουν πλούσιοι και πόσο πρόθυμοι είναι να πεθάνουν προσπαθώντας.
«Οι χαυλιόδοντες των εξαφανισμένων μάλλινων μαμούθ, καλύπτουν τις ανάγκες ορισμένων Κινέζων αγοραστών που επιθυμούν να αποκτήσουν τέτοια σπάνια κομμάτια. Κάθε καλοκαίρι, ομάδες από κυνηγούς χαυλιοδόντων, κατευθύνονται στη ρωσική ερημιά, με σκοπό να γίνουν πλούσιοι. Υπό την προϋπόθεση ότι δε θα αποκαλύψω ονόματα ή ακριβείς τοποθεσίες, απέκτησα πρόσβαση σε μια από τις ομάδες ανδρών που χρησιμοποιούν παράνομες και νέες μεθόδους για το κυνήγι των χαμένων γιγάντων της Σιβηρίας», έγραψε ο φωτογράφος.
Amos Chapple
«Χρειάστηκαν 4 ώρες με ταχύπλοο από το πλησιέστερο χωριό»
Amos Chapple
«Για να φτάσουμε σε μια καμπή του ποταμού γεμάτη με απομεινάρια μαμούθ»
Amos Chapple
«Ένας παλαιοντολόγος, μου είπε πως αυτή η περιοχή ήταν κάποτε βάλτος που πνίγηκαν τα προϊστορικά θηρία.»
Amos Chapple
«Οι κυνηγοί χρησιμοποιούν αντλίες νερού που σχεδιάστηκαν για πυρόσβεση, για να απορροφήσουν νερό από το ποτάμι.»
Amos Chapple
«Έπειτα, το εκτοξεύουν με δύναμη στο γύρω χώρο»
Amos Chapple
«Ορισμένοι χαράζουν μεγάλες, βαθιές σήραγγες που είναι τρομακτικές, μιας και οι τοίχοι είναι τόσο μαλακοί, σαν έδαφος ενός κήπου.»
Amos Chapple
«Άλλοι χρησιμοποιούν την πίεση του νερού για να φτιάξουν τεράστια υπόγεια σπήλαια.»
Amos Chapple
«Και κάποιοι επιλέγουν να φτιάξουν κανάλια στην κορυφή του εδάφους»
Amos Chapple
«Όλα αυτά, γίνονται με την ελπίδα να βρεθεί ένα κομμάτι σαν αυτό, ένας άριστα διατηρημένος χαυλιόδοντας αξίας περίπου 529 δολαρίων το κιλό.»
Amos Chapple
«Η Γιακουτία είναι σε μια γη όπου υπάρχει μόνιμα παγωμένο έδαφος, μερικά μέτρα κάτω από την επιφάνεια του πάγου.»
Amos Chapple
«Στο θερμό έδαφος τα οστά θα σάπιζαν σε μια δεκαετία. Όμως τα οστά και οι χαυλιόδοντες, όπως το ισχίο του μαμούθ της φωτογραφίας, μπορεί να αντέξουν για δεκάδες χιλιάδες χρόνια αν είναι σε παγωμένο νερό. Αυτό καθιστά την Γιακουτία μια περιοχή θησαυρού.»
Amos Chapple
«Αυτός ο χαυλιόδοντας 65 κιλών, απαθανατίστηκε λίγα λεπτά μετά την απομάκρυνσή του από το παγωμένο νερό. Πουλήθηκε για 34.000 δολάρια. Οι άνδρες που τον βρήκαν ανακάλυψαν ακόμη 3 από αυτούς μέσα σε λίγες εβδομάδες, συμπεριλαμβανομένου και ενός που ζυγίζει 72 κιλά.»
Amos Chapple
«Οι τυχεροί κυνηγοί είναι πιθανό να αποκτήσουν 100.000 δολάρια σε 8 ημέρες»
Amos Chapple
«Τα χρήματα σε μια περιοχή όπου ο μέσος μισθός είναι περίπου 500 δολάρια το μήνα, δεν αγοράζουν πάντα ένα ευτυχές τέλος. Σύμφωνα με το θρύλο, αυτό το μνημείο είναι για δύο νεαρούς κυνηγούς που έβγαλαν περισσότερα από 100.000 δολάρια, διασκέδασαν υπερβολικά και επέστρεψαν στον ποταμό μεθυσμένοι. Αναποδογύρισε το σκάφος τους και πνίγηκαν.»
Amos Chapple
«Στην πόλη των κυνηγών, υπάρχουν πράκτορες που πληρώνουν σε μετρητά για μερικούς χαυλιόδοντες. Αυτοί οι τυλιγμένοι σε πλαστικό χαυλιόδοντες, θα ταξιδέψουν από την πόλη Γιακούτσκ προς την Κίνα. Ήταν καλυμμένοι με μουσαμά και όταν κοίταξα κάτω από το κάλυμμα, η αεροσυνοδός μου φώναξε, με έβγαλε στο διάδρομο και τράβηξε την κάμερα από το χέρι μου.»
Amos Chapple
«Οι άνδρες δεν ανακαλύπτουν μόνο μαμούθ. Βρήκαν και αυτό το κρανίο, που ανήκει σε έναν βίσονα που τριγυρνούσε στη Σιβηρία.»
Amos Chapple
«Αυτό το κρανίο είναι από έναν μάλλινο ρινόκερο»
Amos Chapple
«Ένα άλλο κρανίο ρινόκερου που βλέπει τον ήλιο μετά από τουλάχιστον 11.000 χρόνια. Ο άνδρας που το βρήκε, λέει πως όταν βρεις ένα κρανίο, το κέρατο είναι συνήθως 15 ή 20 μέτρα μακριά.»
Amos Chapple
«Αυτό το κέρατο ρινόκερου 2,4 κιλών, πουλήθηκε σε έναν πράκτορα για 14.000 δολάρια. Θα καταλήξει πιθανότατα στο Βιετνάμ, θα γίνει σκόνη και θα διατεθεί στο εμπόριο ως φάρμακο.»
Amos Chapple
«Μοιάζει με ξεβρασμένο ξύλο και μυρίζει σαν βρώμικο σκυλί. Το κέρατο ρινόκερου που χρησιμοποιείται ως θεραπεία του καρκίνου, θα αξίζει περισσότερο από το βάρος του σε χρυσό, μόλις φτάσει στο Βιετνάμ.»
Amos Chapple
«Για τους περισσότερους κυνηγούς, ένα ολόκληρο καλοκαίρι δουλειάς θα καταλήξει σε χάσιμο χρημάτων.»
Amos Chapple
«Παρά τις προσπάθειες, εμφανίζονται συχνά μερικά άχρηστα οστά. Η παλαιοντολόγος Βάλερι Πλαντίκοφ, που είναι εξοικειωμένη με αυτές τις καταστάσεις, εκτιμά πως μόνο το 20%-30% των κυνηγών θα έχουν κέρδος. Είναι λυπηρό. Πολλοί άνθρωποι έχουν πάρει τραπεζικά δάνεια για να πληρώσουν και να κάνουν αυτές τις αποστολές.»
Amos Chapple
«Για να μην πληρώσει πολλά λεφτά, αυτός ο νεαρός μετέτρεψε έναν κινητήρα από ένα snowmobile της σοβιετικής εποχής, σε αντλία νερού.»
Amos Chapple
«Όταν φτάσει ο χειμώνας, ο κινητήρας θα επιστρέψει στην αρχική του θέση»
Amos Chapple
«Οι περισσότεροι άντρες θα περάσουν όλο το καλοκαίρι μακριά από το σπίτι και την οικογένειά τους.»
Amos Chapple
«Στις σκηνές τους, οι άνδρες παίζουν παιχνίδια με κάρτες ή μοιράζονται κάποιο κινητό για να δουν βίντεο.»
Amos Chapple
«Αυτός ο κυνηγός έγραψε γράμματα στη σύζυγό του και τα έδωσε σε έναν άνδρα που θα επέστρεφε στην πόλη. Αυτό είναι ένα γράμμα από τη γυναίκα του. Τα πρώτα νέα που είχε σε μια εβδομάδα.»
Amos Chapple
«Αυτό το γεύμα ταράνδου είναι μια σπάνια απόλαυση. Τα περισσότερα γεύματα είναι από κονσερβοποιημένο βόειο κρέας και ζυμαρικά. Δύο από τους κυνηγούς είπαν πως τρώνε σκύλο αν είναι ανάγκη και πως η γεύση του είναι σαν μπέικον.»
Amos Chapple
«Τα κουνούπια είναι τεράστιο πρόβλημα. Μόνο τα κρύα πρωινά υπάρχουν 1-2 ώρες ανακούφισης.»
Amos Chapple
«Τις ζεστές ημέρες, μερικοί άνδρες φορούν ρούχα που μοιάζουν περισσότερο με ενδύματα για μελισσοκόμους, παρά με στολές για σκληρή δουλειά.»
Amos Chapple
«Όταν πίνουν αλκοόλ, η κατάσταση αλλάζει. Επιστρέφοντας από την πόλη όπου πήγαν για ανεφοδιασμό, έκαναν τη μισή διαδρομή εντελώς μεθυσμένοι. Σύντομα η κατάσταση ξέφυγε από τα όρια.»
Amos Chapple
«Στο διπλανό σημείο όπου το 2015 έλαβε χώρα ένας πνιγμός, οι κυνηγοί προσέκρουσαν με τη βάρκα τους λόγω μεγάλης ταχύτητας. Στις 3 τα ξημερώματα, μια ομάδα διάσωσης τους βρήκε λιπόθυμους στη βάρκα που ήταν γεμάτη νερό.»
Amos Chapple
«Η κατανάλωση αλκοόλ συνεχίζεται και την επόμενη μέρα. Κάθε φορά που υπάρχει αλκοόλ, οι κυνηγοί μεθούν ώσπου να τελειώσει. Μετά από μια μέρα ύπνου, οι άνδρες επιστρέφουν στη δουλειά.»
Amos Chapple
«Το κατακερματισμένο τοπίο είναι το προφανές αποτέλεσμα των μεθόδων του κυνηγιού. Το περιβάλλον της Γιακουτία επηρεάζεται σημαντικά. Η απορροή από τους σωλήνες επιστρέφει στον ποταμό, γεμίζοντάς τον με λάσπη. Τα ψάρια από τον ποταμό κοντά στο σημείο, εξαφανίστηκαν.»
Amos Chapple
«Ένας άνδρας μου είπε: ‘Ξέρω ότι είναι κακό, αλλά τι μπορώ να κάνω; Δεν έχω δουλειά. Έχω όμως πολλά παιδιά.’»
Amos Chapple
«Ο αριθμός των κυνηγών χαυλιοδόντων στην περιοχή της Γιακουτία, αυξάνεται κάθε χρόνο. Οι περισσότερες ιστορίες στιγμιαίου, θεαματικού πλούτου ακούγονται στις πόλεις και ως αποτέλεσμα, αυτές οι ενέργειες θα συνεχιστούν.»