Παιδιά περπατούν για το σχολείο στην περιοχή Tumangang στην Βόρεια Κορέα, Αύγουστος 2015.
Η κυβέρνηση της Βόρειας Κορέα είναι πολύ προσεκτική και ενδελεχής. Κατά την είσοδό τους στην χώρα, οι επισκέπτες παίρνουν οδηγίες για το τι μπορούν να βγάλουν φωτογραφία και τι όχι. Οι εκτελωνιστές ελέγχουν το κινητό τους και άλλες ψηφιακές συσκευές, συμπεριλαμβανομένων των φωτογραφικών μηχανών, των τάμπλετ και των καρτών αποθήκευσης για απαγορευμένο περιεχόμενο.
Αυτοί οι περιορισμοί οδήγησαν τον φωτογράφο της Getty, Xiaolu Zhu, να ταξιδέψει με τρένο τον Αύγουστο σε όλη την χώρα και να καταγράψει με την κάμερα του κινητού του τηλεφώνου στιγμές της καθημερινότητας. Ανέφερε στο Tech Insider, ότι σε μερικά χωριά ήταν αρκετά επικίνδυνο το να βγάλει έξω το κινητό του, αφού οι ντόπιοι τον ανέφεραν στην αστυνομία.
Κάποιες από τις φωτογραφίες διαγράφηκαν από την αστυνομία, αλλά ο Chu κατάφερε να διασώσει αρκετές και τις μοιράζετε μαζί μας.
Ο Chu πήρε το μακρύ δρόμο για το ταξίδι στη Βόρεια Κορέα.
Ένας τελωνειακός υπάλληλος συνομιλεί με έναν επιβάτη στον σιδηροδρομικό σταθμό της Tumangang, Βόρεια Κορέα
Οι περισσότεροι Κινέζοι τουρίστες εισέρχονται στην χώρα με το τρένο μέσω Sinuiju ή με αεροπλάνο μέσω Πιονγκγιάνγκ. Ο Chu αντίθετα ταξίδεψε μέσω Ρωσίας για να μπορέσει να έχει πρόσβαση στο λιμάνι Tumangang.
Η διαδρομή με το τρένο από την Tumangang στην Πιονγκγιάνγκ, την πρωτεύουσα της Βόρειας Κορέας, διαρκεί μία ημέρα. Ακυρώθηκε λόγω διαφωνίας ανάμεσα στην Βόρεια και την Νότια Κορέα.
“Ευτυχώς, είχαμε μια ολόκληρη μέρα για να βγούμε έξω και να βγάλουμε φωτογραφίες στα χωριά”, αναφέρει ο Chu.
Είδε πολλούς ανθρώπους να ζουν σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας. Πολλοί ζητιάνευαν για χρήματα.
“Δεν υπάρχουν παχύσαρκοι άνθρωποι στην Βόρεια Κορέα. Όλοι φαίνονται πάρα πολύ αδύνατοι”, λέει ο Chu.
Πολλά από τα κατοικήσιμα κτίρια έμοιαζαν ετοιμόρροπα και χρειάζονταν άμεσα επισκευή.
19 Αυγούστου 2015 στην Tumangang, Βόρεια Κορέα.
Όταν αργότερα επέστρεψε από τον σιδηροδρομικό σταθμό, παρατήρησε τα πορτρέτα των πρώην ηγετών της χώρας και τις λέξεις «ζήτω» διάσπαρτα σε όλη.
Το βράδυ, αυτά τα ιερά ήταν οι μόνες κατασκευές που φωτίζονταν στο χωριό. Τα υπόλοιπα κτίρια ήταν βυθισμένα στο σκοτάδι.
Την επόμενη μέρα επιβιβάστηκε στο τρένο για την πρωτεύουσα της χώρας.
Ένας εκτελωνιστής στο τρένο έλεγξε το τάμπλετ του για να βεβαιωθεί, ότι δεν λειτουργούσε το GPS. Η κυβέρνηση μπλοκάρει τα σήματα ως μέτρο ασφαλείας.
Επίσης, έλεγξε το λάπτοπ του και την DSLR φωτογραφική μηχανή του. Ο Chu λέει, ότι ο υπάλληλος δεν είχε κανένα πρόβλημα στον χειρισμό των συσκευών, με εξαίρεση το MacBook.
Το ταξίδι με το τρένο έδωσε στον φωτογράφο την ευκαιρία να βγάλει πολλές φωτογραφίες. Αυτό το αγόρι μαζεύει καλαμπόκι δίπλα στις γραμμές του τρένου.
Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν ποδήλατα, όπως φαίνεται σε αυτή την σιδηροδρομική διάβαση.
Μερικές σκηνές ήταν αρκετά περίεργες. Τα παιδιά κάνουν μια απογευματινή βουτιά στο ποτάμι.
Αλλά κάθε φορά που το τρένο έμπαινε μέσα στο σταθμό, υπήρχαν οδυνηρές υπενθυμίσεις για την σκληρή πραγματικότητα που υπάρχει στην χώρα. Αυτό το μικρό αγόρι ζητιάνευε για χρήματα σε ένα σταθμό στη Χαμχούνγκ.
Στρατιώτες της Βόρειας Κορέας ξεκουράζονται στις σιδηροδρομικές στιγμές.
Κάθε φορά που έβγαινε έξω, ο Chu τράβαγε φωτογραφίες με το κινητό του. “Η DSLR είναι πολύ εμφανής για να βγάλεις φωτογραφίες σε αυτές τις συνθήκες, καθώς οι άνθρωποι στα χωριά ήταν ιδιαίτερα προσεκτικοί”, υποστηρίζει ο Chu.
Μια γενική άποψη της υπαίθρου της Βόρειας Κορέας.
Πολλοί ντόπιοι τον ανέφεραν στην αστυνομία. “Ένας αστυνομικός και ένας στρατιώτης μας σταμάτησαν για να ελέγξουν τα κινητά μας. Έκρυψα τις περισσότερες φωτογραφίες, αλλά μερικές κατάφεραν να τις σβήσουν”, λέει ο Chu.
Άνθρωποι ξεκουράζονται στην πόρτα ενός τρένου.
Οι κατευθυντήριες γραμμές του τουρισμού ενθαρρύνουν τους τουρίστες να τραβούν φωτογραφίες από ομαδικές ασκήσεις φοιτητών. Αυτά τα παιδιά κάνουν πρόβα για την 70η επέτειο του Εργατικού Κόμματος της Βόρειας Κορέας.
Φωτογραφίες από αντι-αμερικανικές διαμαρτυρίες είναι επίσης ευπρόσδεκτες. Αυτοί οι φοιτητές διαμαρτύρονται ενάντια στην Αμερική και την Νότια Κορέα.
Τελικά, ο Chu έφτασε στον σιδηροδρομικό σταθμό στην Πιονγιάνγκ.
Ρώτησαν τον Chu, αν φοβήθηκε για αντίποινα, όταν δημοσίευσε τις φωτογραφίες.
Μια γυναίκα στρατιώτης φρουρεί έναν σιδηροδρομικό σταθμό στη Βόρεια Κορέα.
“Όχι σε καμία περίπτωση”, απάντησε ο Chu.
Στρατιώτες στην Βόρεια Κορέα.