Αυτές οι φωτογραφίες μιας 14χρονης κοπέλας από την Πολωνία που δολοφονήθηκε από τους Ναζί στο Άουσβιτς το 1943 ξαναέρχονται στην ζωή μέσα από το έργο ενός καλλιτέχνης από την Βραζιλία.
Η Τσέσλαβα Κουόκα είχε φωτογραφηθεί από έναν άλλον κρατούμενο φωτογράφο ως μέρος ενός πρότζεκτ ενός αξιωματούχου του Άουσβιτς να καταγράψει τους φυλακισμένους στο στρατόπεδο θανάτου μόλις λίγα λεπτά πριν τους ξυλοκοπήσουν.
Τώρα, 75 χρόνια αργότερα, η καλλιτέχνης Μαρίνα Αμαράλ πρόσθεσε με μεγάλη προσοχή χρώμα στις ασπρόμαυρες φωτογραφίες της Κουόκα και τις επανέφερε στην ζωή.
Δείτε το βίντεο
Η 14χρονη Τσέσλαβα Κουόκα στο Άουσβιτς λίγο πριν την χτυπήσουν επειδή δεν κατάλαβε κάποιες διαταγές που της έδωσαν στα Γερμανικά.
Η 14χρονη απελάθηκε από το σπίτι της στο Zamość στη νοτιοανατολική Πολωνία τον Δεκέμβριο του 1942 μαζί με τη μητέρα της. Μεταφέρθηκαν σε μια Γερμανική “αποικία” που έχτιζαν οι Ναζί.
Είχαν χαρακτηριστεί “πολιτικοί κρατούμενοι” και η κατηγοριοποίησή τους φαίνεται και στην στολή που φοράνε με το κόκκινο τρίγωνο “P.”
Στις φωτογραφίες φαίνεται έτοιμη να κλάψει και το κάτω χείλος της έχει ένα κόψιμο.
Η Τσέσλαβα πέθανε 3 μήνες μετά την μεταφορά της στο στρατόπεδο συγκέντρωσης τον Μάρτιο του 1943.
Ο άντρας που τράβηξε τις φωτογραφίες ήταν ένας άλλος κρατούμενος που πέθανε το 2012. Αργότερα, αποκάλυψε ότι μετά τις φωτογραφίες η δεσμοφύλακας χτύπησε την κοπέλα με ένα ραβδί στο πρόσωπο.
“Έκλαιγε, αλλά δεν μπορούσε να κάνει κάτι. Πριν τραβήξω τις φωτογραφίες, η κοπέλα σκούπισε τα δάκρυά της και το αίμα από το κόψιμο στα χείλη της”, ανέφερε ο φωτογράφος σε ένα ντοκιμαντέρ του 2005.
Τα πορτρέτα της κοπέλας εκτίθενται στο Μουσείο Άουσβιτς – Μπίρκεναου.