Η Τζοάνα Παλανι είναι μια 23χρονη φοιτήτρια πολιτικών επιστημών από τη Δανία. Επίσης, έχει επικηρυχθεί προς 1.000.000 ευρώ. Ο λόγος; Θεωρείται πως η Τζοάνα σκότωσε περισσότερους από 100 μαχητές του ISIS ενώ αγωνιζόταν με τους Κούρδους μαχητές Πεσμεργκα στο Ιράκ και τη Συρία.
Η 23χρονη έχει καταγωγή από το Ιράν και το Κουρδιστάν. Γεννήθηκε σε ένα στρατόπεδο προσφύγων στο Ραμάντι του Ιράκ μετά τον πόλεμο του Κόλπου. Πυροβόλησε πρώτη φορά όταν ήταν 9 ετών ενώ το 2014, παράτησε το κολλέγιο και άφησε την Κοπεγχάγη για τη Συρία. Έγραψε στο Facebook: «Είχα εμπνευστεί να αγωνιστώ για τα δικαιώματα των γυναικών, για τη δημοκρατία, για τις ευρωπαϊκές αξίες που έμαθα ως Δανή».
Εντάχθηκε σε ομάδα εξέγερσης ενάντια στη συριακή κυβέρνηση στον απόηχο της Αραβικής Άνοιξης, την πρώτη ομάδα κατά του καθεστώτος Άσαντ και στη συνέχεια κατά του ISIS. Τους πολέμησε στο Κομπάνε, μια συριακή πόλη στα σύνορα με την Τουρκία ενώ έγινε μέλος σε μια μονάδα της κουρδικής πολιτοφυλακής (YPG). Επίσης, βοήθησε στην απελευθέρωση κοριτσιών Γιαζίντι που είχαν φυλακιστεί ως σκλάβες του σεξ ενώ παράλληλα αγωνιζόταν μαζί με τις δυνάμεις Πεσμέργκα στο Ιράκ.
Οι δράσεις της τράβηξαν την προσοχή των δανικών αρχών που της απαγόρευσαν τα περαιτέρω ταξίδια στην περιοχή, όταν επέστρεψε το Σεπτέμβριο του 2015. Η Τζοάνα φυλακίστηκε στο Vestre Fængsel, την μεγαλύτερη φυλακή της Δανίας όταν αποκαλύφθηκε πως παραβίασε την απαγόρευση προκειμένου να ταξιδέψει στο Κατάρ. Πέρασε 3 εβδομάδες πίσω από τα κάγκελα. Πριν την απελευθέρωσή της κατασχέθηκε το διαβατήριό της.
Πιστεύει πως στη χώρα της την βλέπουν ως τρομοκράτη και ζει κρυμμένη αλλάζοντας συνέχεια τοποθεσίες υπό τον φόβο των αντιποίνων. Η ίδια δηλώνει: «Λυπάμαι που παραβίασα το νόμο αλλά δεν είχα άλλη επιλογή στο μυαλό μου τότε. Εκείνοι για τους οποίους ρίσκαρα τη ζωή μου, τώρα μου παίρνουν την ελευθερία. Δεν περίμενα να χάσω σχεδόν τα πάντα επειδή αγωνίστηκα για την ελευθερία και την ασφάλειά μας.»
«Με έχουν επικηρύξει για 1 εκατομμύριο ευρώ. Είναι πιθανό να με συλλάβουν και να με σκοτώσουν υπό αυτές τις συνθήκες που είμαι στη Δανία.»
Asger Ladefoged
Η Τζοάνα Παλανι ήταν ακόμη έφηβη όταν το 2014 παράτησε το κολέγιο στην Κοπεγχάγη για να πολεμήσει στη Συρία.
Sarah Buthmann
«Είχα εμπνευστεί να αγωνιστώ για τα δικαιώματα των γυναικών, για τη δημοκρατία, για τις ευρωπαϊκές αξίες που έμαθα ως Δανή».
bp
Θεωρείται πως σκότωσε περισσότερους από 100 μαχητές του ISIS ενώ αγωνιζόταν με τους Κούρδους μαχητές Πεσμεργκα στο Ιράκ και τη Συρία.
Joanna Palani
Επίσης, βοήθησε στην απελευθέρωση κοριτσιών Γιαζίντι που είχαν φυλακιστεί ως σκλάβες του σεξ.
Asger Ladefoged
«Όταν ετοιμαζόμασταν να απελευθερώσουμε κάποιο σπίτι σκλάβων του σεξ από το ISIS, είχαμε στο μυαλό: ένας μαχητής πηγαίνει για να σώσει αλλά πολλοί μαχητές θα είναι από πίσω.»
Asger Ladefoged
«Ως ελεύθερος σκοπευτής, θα μπορούσα να είμαι στην πρώτη γραμμή για 9 ημέρες τη φορά. Πρέπει να είσαι πολύ υπομονετικός. Θα πρέπει να εστιάσεις. Δεν μπορείς να χάσεις τη συγκέντρωσή σου εκείνη τη στιγμή.»
Joanna Palani
Οι δράσεις της τράβηξαν την προσοχή των δανικών αρχών που της απαγόρευσαν τα περαιτέρω ταξίδια στην περιοχή, όταν επέστρεψε το Σεπτέμβριο του 2015.
Joanna Palani
Ανίκανη να αφήσει τους συντρόφους της να πολεμήσουν μόνοι τους, η Τζοάνα αγνόησε την απαγόρευση και πέταξε προς το Ιράκ. Περπάτησε 7 ώρες μέσα στη νύχτα διασχίζοντας τα σύνορα προς τη Συρία.
Asger Ladefoged
Όταν επέστρεψε, φυλακίστηκε για 3 εβδομάδες στο Vestre Fængsel, την μεγαλύτερη φυλακή της Δανίας.
Sarah Buthmann
Πιστεύει πως στη χώρα της την βλέπουν ως τρομοκράτη και ζει κρυμμένη αλλάζοντας συνέχεια τοποθεσίες υπό τον φόβο των αντιποίνων.
Joanna Palani
«Λυπάμαι που παραβίασα το νόμο αλλά δεν είχα άλλη επιλογή στο μυαλό μου τότε.»
Asger Ladefoged
«Εκείνοι για τους οποίους ρίσκαρα τη ζωή μου, τώρα μου παίρνουν την ελευθερία. Δεν περίμενα να χάσω σχεδόν τα πάντα επειδή αγωνίστηκα για την ελευθερία και την ασφάλειά μας.»
Asger Ladefoged
[Facebook] [broadly] [dm] [unilad]