Το Fidget Spinner, το καινούριο παιχνίδι που έχει γίνει μόδα στις παιδικές παρέες, έχει προκαλέσει αντιδράσεις σχετικά με το πόσο κατάλληλο και ασφαλές είναι για τα μικρά παιδιά, με αφορμή κάποια πρόσφατα ατυχήματα. Οι μαμάδες που θα δείτε στη συνέχεια, αφηγούνται την ιστορία τους και προειδοποιούν με αυτόν τον τρόπο τους άλλους γονείς, να είναι πιο προσεκτικοί.
Κίνδυνος πνιγμού
«Είπα στον γιο μου την ιστορία ενός μικρού κοριτσιού που παραλίγο να πνιγεί από το Fidget Spinner, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να πάει στο νοσοκομείο. Μάλλον δεν με άκουσε.», λέει η 23χρονη μαμά Johely Morelos.
Ενώ, λοιπόν, ο γιος της έπαιζε με το επίμαχο παιχνίδι, έβαλε ένα αποσπώμενο κομμάτι του Spinner στο στόμα του. Ο Cayden μεταφέρθηκε στο τοπικό νοσοκομείο, αλλά η περιπέτειά του δεν σταματά εδώ. Το προσωπικό του νοσοκομείου δεν μπορούσε να αφαιρέσει το μικροσκοπικό κομμάτι του παιχνιδιού που είχε «κολλήσει» στο στήθος του. Τότε, κρίθηκε απαραίτητη η μεταφορά του παιδιού σε άλλο νοσοκομείο, στο οποίο θα απομάκρυναν το κομμάτι μέσω χειρουργικής επέμβασης.
«Ήταν απίστευτα τρομακτικό. Όταν έβαλαν έναν σωλήνα στον λαιμό του, ο γιος μου έβγαζε αίμα απ’ το στόμα. Φοβόμουν πολύ όσο τον έβλεπα να πονάει.»
Έπειτα από δύο ώρες στο χειρουργείο, ο Cayden ξύπνησε και μέχρι την επόμενη ημέρα είχε συνέλθει εντελώς.
Η 23χρονη μητέρα, με την υποστήριξη μιας νομικής ομάδας που ασχολείται με θέματα ασφάλειας των παιδιών, θα απαιτήσει να υπάρχει σχετική προειδοποίηση για τους γονείς όσον αφορά τους κινδύνους πνιγμού, αφού τα μικροσκοπικά κομμάτια του χωράνε άνετα στον λαιμό ενός παιδιού κάτω των 3 ετών.
Τραυματισμός στο δάχτυλο
Η Carol Woods πέρασε ένα διαφορετικό αλλά παρόμοιο περιστατικό, με ευτυχή κατάληξη, όταν ένα κομμάτι του παιχνιδιού κόλλησε στο δάχτυλο του γιου της. Όταν το παιδί μεταφέρθηκε στα επείγοντα, χρειάστηκαν δύο με τρία ειδικά εργαλεία για να αφαιρέσουν το κομμάτι από το χέρι του.
Οι ειδικοί συμβουλεύουν τους γονείς να μην αγοράζουν παιχνίδια που αποτελούνται από μικρά κομμάτια σε παιδιά κάτω των 3 ετών, ακόμα κι αν εκείνα δεν έχουν την ειδική σήμανση. Μπορείτε, επίσης, να «τεστάρετε» πρώτα εσείς κάθε παιχνίδι. Αν δείτε ότι αποσυναρμολογείται ή ότι σπάει, μην το δώσετε στο παιδί. Προτιμήστε, επίσης, να αγοράζετε παιχνίδια από καταστήματα που εμπιστεύεστε καιρό και που ξέρετε ότι επιλέγουν το εμπόρευμά τους με βάση την ασφάλεια των παιδιών.