Για δύτες και τουρίστες, η περίφημη «Μπλε Τρύπα», η υποβρύχια σπηλιά του Μπελίζ είναι ένα θαύμα της φύσης. Για τους επιστήμονες, είναι κάτι περισσότερο, αφού παρέχει τα στοιχεία για την κατάρρευση του πολιτισμού των Μάγια.
«Η νέα έρευνα ενισχύει την θεωρία περί ξηρασίας που οδήγησε στην καταστροφή» εξηγεί μιλώντας στο LiveScience ο γεωλόγος Αντρε Ντρόξλερ από το Πανεπιστήμιο Ράις.
Η ομάδα έκανε γεωτρήσεις στον πυθμένα της «Μπλε Τρύπας» και διαπίστωσε ότι η αναλογία τιτανίου και αλουμινίου άλλαξε μεταξύ του 9ου και 10ου αιώνα, μια περίοδο κατά την οποία ο πολιτισμός των Μάγια στη χερσόνησο του Γιουκατάν άρχισε να παρακμάζει. Περισσότερο τιτάνιο σημαίνει ότι βαρύτερο βροχές πλήττουν την περιοχή, δεδομένου ότι η απορροή από ηφαιστειακό πέτρωμα της περιοχής είναι πλούσια στο στοιχείο.
Αλλά από περίπου 800 μ.Χ. έως 1000, η αναλογία μεταξύ των δύο στοιχείων ήταν πολύ μικρότερη, υποδεικνύοντας ότι υπήρχε πολύ λιγότερη βροχόπτωση.
«Η χρόνια ξηρασία οδηγεί σε λιμούς και αναταραχή» εξηγεί ο Ντόξλερ
Οι Μάγιας, κυριαρχούσαν στο Γιουκατάν στο πρώτο μισό της πρώτης χιλιετίας μ.Χ., όμως, από το 900, οι περισσότερες από τις πόλεις του πολιτισμού τους, που βρίσκονται στη σημερινή Γουατεμάλα, το Ελ Σαλβαδόρ, την Ονδούρα και το νότιο Μεξικό, είχαν εγκαταλειφθεί.
Το ερώτημα γιατί συνέβη αυτό, ταλαιπωρούσε επιστήμονες και ιστορικούς για δεκαετίες.
Η θεωρία της ξηρασίας δεν είναι νέα, αλλά τα πορίσματα του Ντρόξλερ και των συνεργατών του, παρέχουν επαρκείς αποδείξεις για την υποστήριξη της. Το 2012, δείγματα από σταλαγμίτες ηλικίας 2.000 ετών έδειξαν επίσης ότι η ξηρασία είχε ταλαιπωρήσει την περιοχή στο δεύτερο μισό της πρώτης χιλιετίας μ.Χ.
Πηγές: huffingtonpost.gr, iefimerida.gr