Η Dove ζήτησε συγγνώμη αφού δημοσίευσε μια ανάρτηση στη σελίδα της στο Facebook, η οποία έδειχνε ότι μια σκουρόχρωμη γυναίκα μετατράπηκε σε λευκή.
Η φωτογραφία της Dove αφού διαγράφηκε από το Facebook. Φωτογραφία: @Naytemua
Η εταιρία κατηγορήθηκε για ρατσισμό στην ηλεκτρονική διαφημιστική καμπάνια και αργότερα παραδέχτηκε ότι «χάθηκε το νόημα» με μια εικόνα που δημοσιεύτηκε στο Facebook.
Η διαφήμιση έδειχνε μια έγχρωμη γυναίκα που αφαιρεί την μπλούζα της για να αποκαλύψει μια λευκή γυναίκα από κάτω, μετά τη χρήση λοσιόν σώματος Dove.
Η καμπάνια έχει αφαιρεθεί από το Facebook, αλλά μοιράστηκε από τη Ναόμι Μπλέικ, μια Αμερικανίδα μακιγιέζ που ονομάζεται Naythemua.
“Χαζεύω την αρχική του Facebook και αυτή είναι η #dove διαφήμιση που εμφανίζεται μπροστά μου … εντάξει, τι διαβάζω τώρα;», έγραψε στη λεζάντα.
Κάτω από τη δημοσίευση, ερωτήθηκε εάν θα προσβάλλονταν οι άνθρωποι αν η λευκή γυναίκα είχε μετατραπεί σε μαύρη γυναίκα. Είπε: “Όχι και αυτό είναι το όλο θέμα. Τι λέει η Αμερική στους έγχρωμους ανθρώπους; Ότι κρινόμαστε από το χρώμα του δέρματός μας και αυτό περιλαμβάνει αυτό που θεωρείται όμορφο σε αυτή τη χώρα. ”
Πρόσθεσε ότι η ομάδα μάρκετινγκ της Dove θα έπρεπε να γνωρίζει καλύτερα και δήλωσε ότι “αυτό το μήνυμα που προσπαθεί να περάσει η εταιρία αυτή δεν έχει νόημα”.
Μετά την κατάργηση της δημοσίευσης, η Dove, η οποίο ανήκει στην Unilever, έγραψε στο twitter: “Μία εικόνα που δημοσιεύσαμε πρόσφατα στο Facebook έχασε το νόημα που θέλαμε να περάσουμε, εκπροσωπώντας γυναίκες διαφορετικού χρώματος. Λυπούμαστε βαθιά για το αδίκημα που προκαλέσαμε. ”
Σε άλλη δήλωσή της, η Dove είπε: “Ως μέρος μιας εκστρατείας για το αφρόλουτρο της Dove, ένα βίντεο κλιπ τριών δευτερολέπτων δημοσιεύτηκε στη σελίδα των ΗΠΑ στο Facebook.
Αυτό δεν αντιπροσωπεύει την ποικιλομορφία της πραγματικής ομορφιάς, ένα κεφάλαιο με το οποίο η Dove είναι παθιασμένη και αποτελεί πυρήνα των πεποιθήσεών της και δεν θα έπρεπε να είχε συμβεί.”
“Καταργήσαμε την ανάρτηση και δεν δημοσιεύσαμε άλλο σχετικό περιεχόμενο. Ζητούμε βαθιά συγγνώμη για το αδίκημα που προκαλέσαμε. ”
Ωστόσο, η ζημιά έγινε και τα σχεδόν 3.000 σχόλια κάτω από την ανάρτηση του twitter ήταν σχεδόν αποκλειστικά αρνητικά. Πολλοί χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ζήτησαν μποϊκοτάρισμα των προϊόντων της Dove.
H Άβα Ντουβερνάι, η σκηνοθέτης της ταινίας Selma, ήταν μια από τους πολλούς εξέχοντες ανθρώπους που επικρίνουν τόσο την δημοσίευση όσο και τη συγγνώμη. Είπε στο Twitter: “Μπορείτε να πείτε κάτι καλύτερο από το ό, τι« χάθηκε το νόημα ». Μεγαλώνει το αδίκημα σας. Κάνετε καλή δουλειά. Εδώ και χρόνια. Μπορούσατε να τα πάτε καλύτερα εδώ. ”
Το τρανσέξουαλ μοντέλο Μανρό Μπέργκντορφ, το οποίο πρόσφατα ήταν στο επίκεντρο μιας σειράς σχετικά με τον ρατσισμό με την L’Oreal, είπε στο tweeter: “Η ποικιλομορφία θεωρείται μια μόδα ή μια τάση. Μια ευκαιρία να πουλήσετε το προϊόν σε γυναίκες ποικίλου χρώματος. Dove – Μπορείς και καλύτερα. ”
Άλλοι επισήμαναν ότι δεν ήταν η πρώτη φορά που η εταιρεία κατηγορήθηκε για ρατσισμό. Το 2011, η διαφημιστική εκστρατεία της Dove απεικόνισε τη μετάβαση μιας μαύρης γυναίκας σε μια λευκή γυναίκα μετά τη χρήση του αφρόλουτρου σώματος.
Την εποχή εκείνη, η Dove είπε σε μια δήλωση: “Και οι τρεις γυναίκες έχουν σκοπό να αποδείξουν το αποτέλεσμα του προϊόντος μετά την χρήση του. Δεν εγκρίνουμε οποιαδήποτε δραστηριότητα ή εικόνες που προσβάλλουν σκόπιμα οποιοδήποτε κοινό. “