Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου 2025
έρευναΈρευνα: Όταν πεθαίνουμε γνωρίζουμε για λίγα δευτερόλεπτα ότι είμαστε νεκροί

Έρευνα: Όταν πεθαίνουμε γνωρίζουμε για λίγα δευτερόλεπτα ότι είμαστε νεκροί

Οι ειδικοί εξέτασαν κάποιους ανθρώπους που υπέστησαν καρδιακή ανακοπή, δηλαδή κλινικά ήταν νεκροί, αλλά έπειτα επανήλθαν στη ζωή.

Ο θάνατος είναι, αδιαμφισβήτητα, ο μεγαλύτερος φόβος του ανθρώπου. Αν νομίζατε, όμως,  ότι δεν μπορεί να γίνει ακόμα πιο τρομακτικός, κάνετε λάθος!

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, οι νεκροί γνωρίζουν ότι έχουν πεθάνει, καθώς η συνείδησή τους λειτουργεί για κάποια δευτερόλεπτα ακόμα, ασχέτως αν το σώμα τους έχει σταματήσει να δείχνει κάποια σημάδια ζωής.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε ο επικεφαλής της έρευνας, Dr. Sam Parnia από το  NYU Langone School of Medicine της Νέας Υόρκης.

Ο Dr. Parnia μαζί με την ομάδα του εξέτασαν κάποιους ανθρώπους που υπέστησαν καρδιακή ανακοπή, δηλαδή κλινικά ήταν νεκροί, αλλά έπειτα επανήλθαν στη ζωή.

803f5f96cfff07dbc308f2ad9b3eacca

Αυτή είναι η μεγαλύτερη μελέτη που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ, για το αντικείμενο αυτό.

Μερικοί από αυτούς που είχαν συμμετάσχει στην έρευνα, ανέφεραν ότι είχαν πλήρη επίγνωση των συνομιλιών και των πραγμάτων που συνέβαιναν γύρω τους, ακόμα και μετά την ανακοίνωση των γιατρών, ότι ήταν νεκροί.

Ο θάνατος ορίζεται ως το σημείο στο οποίο η καρδιά δε χτυπά πλέον και η ροή του αίματος στον εγκέφαλο διακόπτεται.

Ο Dr. Parnia αναφέρει: «Τυπικά, ο χρόνος θανάτου σημειώνεται εκείνη τη στιγμή – όλα βασίζονται στη στιγμή που η καρδιά σταματάει» και συμπληρώνει: «Μόλις συμβεί αυτό, το αίμα δεν κυκλοφορεί πλέον στον εγκέφαλο, πράγμα που σημαίνει ότι η λειτουργία του εγκεφάλου σταματάει σχεδόν στιγμιαία».

Ωστόσο, σύμφωνα με την έρευνα, υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι υπάρχει έκρηξη ενέργειας του εγκεφάλου, τη στιγμή που κάποιος πεθαίνει.

Το 2013 οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν εξέτασαν τα ηλεκτρικά σήματα μέσα στους εγκέφαλους εννέα αναισθητοποιημένων αρουραίων με επαγόμενη καρδιακή προσβολή.

Οι ερευνητές παρατήρησαν δραστηριότητα που συνδεόταν με μια «κατάσταση σε εγρήγορση» στη σύντομη περίοδο μετά τον κλινικό θάνατο.

[dailymail]

Τα πιο σημαντικά