Όταν είναι πλήρως φορτισμένο από την έκθεση στο φως, το τσιμέντο μπορεί να λάμπει έως και 12 ώρες και διατηρεί αυτή την ικανότητα για περίπου 100 χρόνια!
Ένας ερευνητής από το Πανεπιστήμιο San Nicolas Hidalgo του Μεξικού, ο Dr. Jose Carlos Rubio, έχει δημιουργήσει ένα νέο είδος τσιμέντου που λάμπει στο σκοτάδι, ανοίγοντας έναν ολόκληρο νέο κόσμο με τη δυνατότητα να φωτίζονται οι δρόμοι και τα κτίρια μόνο από το συγκεκριμένο υλικό.
Η ιδέα της λάμψης στο τσιμέντο που φωτίζει στο σκοτάδι είναι τόσο απλή και κομψή, που μπορεί να αναρωτιέστε γιατί δεν είχε κατοχυρωθεί μέχρι τώρα με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. Παραδοσιακά, έχει υπάρξει ένα αρκετά σημαντικό εμπόδιο, δεδομένου ότι τα συμβατικά τσιμέντα δεν είναι διάφανα και επομένως δεν μπορούν να δεσμεύσουν και να αποθηκεύσουν την ηλιακή ενέργεια, ακόμη και όταν συνδυάζονται με φωσφορίζοντα υλικά.
Μετά από εννέα χρόνια έρευνας, ο Dr. Rubio έχει ξεπεράσει αυτό το εμπόδιο και έχει υπολογίσει έναν τρόπο ώστε να μπορέσει να αλλοιώσει τη μικρο-δομή του ίδιου του τσιμέντου, εξαλείφοντας τα αδιαφανή κρυσταλλικά υποπροϊόντα της κανονικής παραγωγικής διαδικασίας που μπλοκάρουν τον φωσφορισμό.
Όταν είναι πλήρως φορτισμένα από την έκθεση στο φως, τα τσιμέντα μπορούν να λάμπουν έως και 12 ώρες και διατηρούν αυτή την ικανότητα για περίπου 100 χρόνια.
Ο ερευνητής έχει μόλις πατεντάρει την τεχνολογία του – πρώτα για το Πανεπιστήμιο του San Nicolas- και διερευνά τις εμπορικές εφαρμογές της.