Αλλάζει από αύριο ο καιρός, με βροχές και καταιγίδες, καθώς ενά νέο βαρομετρικό χαμηλό, η «Πηνελόπη», όπως την ονόμασαν οι μετεωρολόγοι θα κινηθεί προς τη χώρα μας.
Ο καιρός θα αρχίζει να αλλάζει από αύριο το βράδυ και από τα δυτικά.
Κύρια χαρακτηριστικά, οι κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες οι οποίες ενδέχεται τοπικά να συνοδευτούν από χαλαζοπτώσεις, αλλά και χιόνια στα ορεινά.
Σύμφωνα με το meteo.gr η «Πηνελόπη», το βαρομετρικό χαμηλό το οποίο θα σχηματιστεί στην περιοχή της Ιταλίας, με τα έως τώρα δεδομένα, θα κινηθεί αργά προς τα ανατολικά μέσα στις επόμενες ημέρες.
Εώς την Πέμπτη η κακοκαιρία
Έτσι, κακοκαιρία αναμένεται να επικρατήσει έως και την Πέμπτη 29/11/2018, με σημαντικά ύψη βροχόπτωσης σε αρκετές περιοχές της χώρας (ικανά να προκαλέσουν προβλήματα) και παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά.
Στα μέσα της εβδομάδας μάλιστα οι χιονοπτώσεις είναι πιθανό να επηρεάσουν και περιοχές της βόρειας χώρας με χαμηλό υψόμετρο.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το meteo η Πηνελόπη θα χτυπήσει ως εξής:
Την Κυριακή 25/11/2018 θα επηρεάσει από τις απογευματινές ώρες το Ιόνιο και τα δυτικά ηπειρωτικά με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που κατά τόπους είναι πολύ πιθανό να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις.Τα έντονα φαινόμενα κατά τη διάρκεια της νύχτας προς Δευτέρα θα επεκταθούν ανατολικότερα, επηρεάζοντας τις περισσότερες της χώρας, καθώς και το νομό Αττικής.
Χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά. Οι θερμοκρασίες δε θα μεταβληθούν σημαντικά, ενώ στα πελάγη θα επικρατήσουν άνεμοι νοτίων διευθύνσεων με εντάσεις έως 6 μποφόρ στο Αιγαίο και έως 7 μποφόρ στο Ιόνιο.
Στους χάρτες που ακολουθουν παρουσιάζεται η εκτιμώμενη θέση του βαρομετρικού χαμηλού αργά το βράδυ της Κυριακής και τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, καθώς και η κατανομή των βροχοπτώσεων που θα εκδηλώνονται.
Τη Δευτέρα 26/11/2018 η “Πηνελόπη” θα επηρεάσει ολόκληρη σχεδόν τη χώρα με βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα είναι ισχυρότερες στα κεντρικά, ανατολικά και νότια ηπειρωτικά, στις Σποράδες, στην Ανατολική Μακεδονία, στη Θράκη και στο Βορειοανατολικό Αιγαίο. Μέχρι το βράδυ τα φαινόμενα θα περιοριστούν στη Δυτική Ελλάδα, στο Ανατολικό Αιγαίο, στα Δωδεκάνησα και στην Κρήτη. Οι θερμοκρασίες θα διατηρηθούν στα επίπεδα της Κυριακής, ενώ στα πελάγη θα πνέουν άνεμοι νοτίων διευθύνσεων με εντάσεις 6 με 7 μποφόρ.
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, την Τρίτη 27/11/2018 βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στη Δυτική Ελλάδα και στο Ανατολικό Αιγαίο, την Τετάρτη 28/11/2018 σε ολόκληρη σχεδόν τη χώρα και την Πέμπτη 29/11/2018 κυρίως στα ανατολικά και νότια. Χιόνια θα πέσουν στα ηπειρωτικά ορεινά και πιθανόν την Τετάρτη σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας με χαμηλότερο υψόμετρο. Από τις απογευματινές ώρες της Τετάρτης σταδιακά θα επικρατήσουν άνεμοι βορείων διευθύνσεων, με σημαντική ενίσχυση την Πέμπτη στο Αιγαίο, οπότε και η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση.
Εκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού
Εντωμεταξύ η ΕΜΥ εξέδωσε έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού.
Σύμφωνα με την ΕΜΥ αρχικά στο Βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο θα εκδηλωθούν τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που βαθμιαία το βράδυ της Κυριακής (25/11) θα επηρεάσουν τη Δυτική Στερεά και τη Δυτική Πελοπόννησο.
Για το χρονικό διάστημα που θα εκδηλωθούν τα έντονα φαινόμενα, η ΕΜΥ παραθέτει τον χάρτη επιφανείας με τα προβλεπόμενα ύψη υετού, από το μεσημέρι μέχρι το απόγευμα της Κυριακής, όπου ουσιαστικά μπορούμε να διακρίνουμε ότι θα επηρεαστούν κυρίως τα βορειοδυτικά τμήματα της χώρας.
Τη Δευτέρα (26/11) τα έντονα φαινόμενα θα συνεχιστούν στη Δυτική Ελλάδα μέχρι και τις μεσημβρινές ώρες, ενώ παράλληλα θα επεκταθούν ανατολικότερα και θα επηρεάσουν την Ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και πιθανόν τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου τα Δωδεκάνησα και τη Δυτική Κρήτη.
Από το απόγευμα της Δευτέρας προβλέπεται ύφεση των φαινομένων.
Οδηγίες της ΓΓΠΠ
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.
Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.
Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:
Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία, αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.
Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.