Σε προειδοποίηση για χιονιά, που έρχεται στη Μεσόγειο στη διάρκεια του Νοεμβρίου, προχώρησαν οι Ιταλοί, με τους ειδικούς από τη γειτονική χώρα να αναφέρονται σε σύγκρουση ψυχρών αερίων μαζών στην Ευρώπη.
Στην ανάρτησή του το Weather Phenomena για τον καιρό αναφέρει:
«Ανοικτό αφήνουν το ενδεχόμενο οι Ιταλοί μετεωρολόγοι να επικρατήσει ένα άκρως χειμωνιάτικο μοτίβο καιρού στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου, με βροχές, καταιγίδες αλλά και με πολύ πυκνές χιονοπτώσεις σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης.
Όπως επισημαίνουν και οι ίδιοι, τα δύο κύρια μαθηματικά μοντέλα παγκόσμιας ανάλυσης καιρού (Αμερικανικό GFS και Ευρωπαϊκό ECMWF), επιμένουν ότι ιδιαίτερα ψυχρές αέριες μάζες πολικής προελεύσεως από την Αρκτική, αναμένεται να κινηθούν προς τα ενδότερα γεωγραφικά διαμερίσματα της Ευρώπης, καταλήγοντας στην πορεία μέχρι και την λεκάνη της Μεσογείου, κυρίως από τις 18 Νοεμβρίου και μετά, με αποτέλεσμα πολλές περιοχές της Γηραιάς Ηπείρου να ντυθούν στα λευκά πολύ νωρίτερα του αναμενόμενου για τα δεδομένα της εποχής.
Παράλληλα, θα μπορούσε να υπάρξει η σύγκρουση των ψυχρών αέριων μαζών με τις ηπιότερες και πιο ασταθείς αέριες μάζες που επικρατούν στην λεκάνη της Μεσογείου, συμβάλλοντας σημαντικά στην ανάπτυξη διαδοχικών βαρομετρικών συστημάτων τα οποία να εμπεριέχουν αξιόλογες βροχές στα πεδινά αλλά και πυκνές χιονοπτώσεις, όχι μόνο σε ορεινές περιοχές αλλά ακόμα και χαμηλότερα υψόμετρα, αφού οι θερμοκρασίες θα κινηθούν πολύ πιο κάτω από το μέσο όρο για τα δεδομένα της εποχής.
Έτσι, σύμφωνα με τους ίδιους, το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου ενδεχομένως να είναι αρκετά δυναμικό για το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, ενώ δεν αποκλείεται κατά τους ίδιους αυτό να διατηρηθεί μέχρι και τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου. Αν και όπως λένε πρόκειται για τάση του καιρού και σε καμία περίπτωση για πρόγνωση, οι ενδείξεις είναι ισχυρές και αξιοσημείωτες, ενισχύοντας σημαντικά την πιθανότητα ο χειμώνας φέτος να κυριαρχήσει κατά κράτος στην Γηραιά Ήπειρο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, παρότι είμαστε ακόμα επίσημα στο φθινόπωρο».
Ο καιρός της εβδομάδας σύμφωνα με τον Θοδωρή Κολυδά
Ο Θοδωρής Κολυδάς, διευθυντής της ΕΜΥ, έκανε λόγο για ρεύμα που θα προκαλέσει βροχές στην χώρα μας, με τη θερμοκρασία να πέφτει διαρκώς έως το Σαββατοκύριακο από τους ισχυρούς ανέμους.
«Δυτικό ρεύμα στην ανώτερη ατμόσφαιρα θα προκαλέσει από την Τρίτη και μετά βροχές κυρίως στη Δυτική Ελλάδα τα Βόρεια και στο Ανατολικό Αιγαίο. Η θερμοκρασία θα ανέβει στα μέσα της εβδομάδος και θα πέσει αισθητά το Σαββατοκύριακο . Οι άνεμοι εως 7 μποφόρ», ανέφερε.
🎯 Ο ΚΑΙΡΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ
✅ Δυτικό ρεύμα στην ανώτερη ατμόσφαιρα θα προκαλέσει από την Τρίτη και μετά βροχές κυρίως στη Δυτική Ελλάδα τα Βόρεια και στο Ανατολικό Αιγαίο. Η θερμοκρασία θα ανέβει στα μέσα της εβδομάδος και θα πέσει αισθητά το Σαββατοκύριακο . Οι άνεμοι εως 7… pic.twitter.com/8PcCc0kY7X— Theodoros Kolydas (@KolydasT) November 17, 2024
Για φθινοπωρινό σκηνικό κάνει λόγο ο Κλέαρχος Μαρουσάκης
Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης σχολίασε με τη σειρά του την εξέλιξη του καιρού, αναφερόμενος σε βαρυχειμωνιά στην Ευρώπη και φθινόπωρο στην Ελλάδα.
«Εκτεταμένο, βαθύ και καλά οργανωμένο βαρομετρικό χαμηλό θα φέρει βαρυχειμωνιά τη νέα εβδομάδα σε μεγάλο μέρος της Γηραιάς Ηπείρου με τα χιόνια να κατεβαίνουν πολύ χαμηλά και τις βροχές να προβληματίζουν έντονα.
Την ίδια χρονική στιγμή που τα χιόνια θα ντύνουν στα λευκά ακόμη και μεγάλες πόλεις προς τα κεντρικά τμήματα της Ευρώπης, η χώρα μας θα απολαμβάνει θερμοκρασίες που ως προς τις μέγιστες τιμές θα ξεπερνούν ακόμη και τους 20°.
Όχι ο καιρός δεν τρελάθηκε απλά επιτέλους αρχίζει να μπαίνει σε τροχιά κανονικότητας.
Μα θα είναι κανονικές αυτές οι θερμοκρασίες στη χώρα μας?
Κάποιος θα μπορούσε να επικαλεστεί την Κλιματολογία και να πει τι θερμοκρασίες είναι αυτές και για ποια κανονικότητα μας μιλάς?
Στην Μετεωρολογία μια παρατήρηση απλά από αριθμούς δε σημαίνει απολύτως τίποτα. Και είναι και το μεγαλύτερο λάθος κατά τη γνώμη μου να βγαίνουν συμπεράσματα περί κλιματικής αλλαγής παρατηρώντας αριθμούς και μόνο. Η μεγαλύτερη βαρύτητα πρέπει να δίνεται στη συνοπτική κυκλοφορία της ατμόσφαιρας και που οδηγεί σε δεύτερη ανάγνωση στους αριθμούς.
Ναι από τη μία τη νέα εβδομάδα θα ανέβουμε θερμοκρασιακά και πάνω από τα κανονικά θερμοκρασιακά επίπεδα με ατμοσφαιρική κυκλοφορία όμως φυσιολογική για την εποχή η οποία εξαιτίας του νοτιά που θα προκαλέσει και την αλληλεπίδραση αυτού με το ανάγλυφο της χώρας μας θα ανεβάσει τον υδράργυρο.
ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ!!!
Να γιατί έγραψα παραπάνω ότι αριθμοί από μόνοι τους δε σημαίνουν τίποτα στον καιρό.
ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΒΡΟΧΕΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ
Οριστικό τέλος φαίνεται να βάζει ο καιρός στην ανομβρία των τελευταίων αρκετών εβδομάδων μιας και τη νέα εβδομάδα θα δούμε αρκετές βροχές σε πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Στην κορυφή της έντασης και του όγκου των βροχοπτώσεων θα βρεθεί η δυτική Ελλάδα, σε δεύτερο βαθμό θα επηρεαστούν τα βόρεια και το ανατολικό Αιγαίο και σε τρίτο και άλλες περιοχές της χώρας μας διαμορφώνοντας αυτό που καλούμε στην Μετεωρολογία “καιρός τύπου Π”.
Οι νοτιάδες θα κυριαρχήσουν σε ξηρά και θάλασσα φτάνοντας τοπικά και τα επίπεδα θυέλλης μεταφέροντας και αφρικανική σκόνη προς τα νότια και με έμφαση την περιοχή της Κρήτης.
Όλα τα παραπάνω που μόλις αναλύσαμε αποτυπώνονται και στους χάρτες των προγνωστικών μας συστημάτων που ακολουθούν.
ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΙΡΟΣ!!!
Όμορφη εβδομάδα σε όλες και όλους!», αναφέρει.