Δευτέρα, Ιανουάριος 13 2025
εργασίαΠρέπει να δουλεύουμε μόνο 4 ημέρες την εβδομάδα σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Πρέπει να δουλεύουμε μόνο 4 ημέρες την εβδομάδα σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Πιστεύατε πως όσο περισσότερο δουλεύετε, τόσο περισσότερα πράγματα θα προλάβετε να κάνετε; Δυστυχώς, αυτό δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια ψευδαίσθηση που έχουν οι περισσότεροι από εμάς.

Σήμερα πολλοί είναι εκείνοι που δουλεύουν 40, 50 ακόμα και 60 ώρες την εβδομάδα (μην αναφέρουμε αυτούς που δουλεύουν περισσότερες), κάνοντας τον χώρο εργασίας, δεύτερό τους σπίτι.

Ωστόσο, τα πολλαπλά πειράματα που έχει κάνει ο Κ.Άντερς Έριξον, ένας από τους κορυφαίους ειδικούς πάνω στην ψυχολογία στον εργασιακό χώρο, απέδειξαν πως οι άνθρωποι μπορούν να είναι παραγωγικοί στη δουλειά τους μόνο για 4-5 ώρες την ημέρα. Όταν η απόδοσή τους φτάσει το ανώτερο σημείο, τα αποτελέσματα αρχίζουν να φθίνουν και υποφέρουν στη δουλειά.

“Αν πιέζεις τους ανθρώπους υπερβολικά, πέρα από το χρόνο που μπορούν να συγκεντρωθούν στο έπακρο, είναι πολύ πιθανό να αποκτήσουν κακές συνήθειες. Το χειρότερο είναι ότι οι κακές συνήθειες αυτές, μπορεί να ξεσπάσουν τις ώρες παραγωγικότητάς τους”, λέει ο Έριξον.

Οι διευθυντές που μείωσαν το ωράριο, είχαν σημαντικότερες αποδόσεις στις επενδύσεις τους σε σχέση με την παραγωγικότητα, τη διατήρηση των εργαζομένων και την προσωπική και επαγγελματική ευτυχία.

Ο Ράιαν Κάρσον, ο Διευθύνων Σύμβουλος της “Τριχάουζ” (Treehouse), δοκίμασε το 32ωρο εβδομαδιαίο ωράριο το 2006. Από τότε, οι υπάλληλοί του έγιναν περισσότερο χαρούμενοι και παραγωγικοί.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η εταιρία είναι πολύ επιτυχημένη σήμερα, τα ετήσια έσοδα υπολογίζονται σε εκατομμύρια δολάρια και οι υπάλληλοι είναι χαρούμενοι να έρχονται στη δουλειά τους κάθε μέρα.

Παρόμοια είναι και η ιστορία της “Ρόισερ Ντιζάιν” (Reusser Design), μια πλήρους κλίμακας εταιρία σχεδιασμού ιστοσελίδων. Άλλαξαν σε 4ήμερο ωράριο το 2013. Ο ιδρυτής της εταιρίας Νέιτ Ρόισερ, λέει: “Ακόμα και αν οι υπάλληλοι κάνουν υπερωρίες τις Παρασκευές, η απόδοσή τους είναι πολύ υψηλότερη. Δεν έχετε ιδέα πώς σπεύδουν να τελειώσουν τις εργασίες τους πριν φύγουν για διακοπές”.

Σαν πείραμα, δημιουργήθηκε και το 4ήμερο σχολείο για την 4η και 5η τάξη στο Κολοράντο. Οι αποδόσεις των μαθητών που διάβαζαν για μόλις 4 μέρες τη βδομάδα, ήταν μεγαλύτερες κατά 6-12% από τις αποδόσεις των μαθητών που πήγαιναν σχολείο και τις 5 μέρες.

Πιστεύω πως η πεποίθηση ότι τα παιδιά μπορούν να είναι συγκεντρωμένα κατά τη διάρκεια όλων των μαθημάτων τους, είναι παράλογη“, λέει ο Έριξον. Αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο για τα παιδιά που έχουν προβλήματα συγκέντρωσης.

Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής, μας δείχνουν πως ακόμα και μια μικρή μείωση του ωραρίου, μπορεί να έχει τρομερά οφέλη στους υπαλλήλους και τις επιχειρήσεις. 

Το 2008, στα μέσα της οικονομικής κρίσης στην Αμερική, ο πρώην κυβερνήτης της Γιούτα, Τζον Χάντσμαν, εφάρμοσε ένα σχέδιο για την αναδιοργάνωση της εργασιακής εβδομάδας.

Περίπου το 75% των υπαλλήλων άλλαξαν σε 4ήμερη εργασία, όμως ξεκίνησαν να δουλεύουν 10 ώρες την ημέρα. Αυτή η λύση όχι μόνο μείωσε τα κόστη θέρμανσης, ψύξης και ενέργειας των κτιρίων, αλλά αυξήθηκε και το ηθικό των εργαζομένων. Οι άνθρωποι απολάμβαναν το έξτρα ρεπό τους και ήταν ικανοποιημένοι με την αλλαγή, από τη στιγμή που δεν κολλούσαν στην κίνηση τις ώρες αιχμής.

Γι’ αυτό είναι χρήσιμη η μείωση της εργασιακής εβδομάδας και στους υπαλλήλους, αλλά και στις επιχειρήσεις.

[Business Insider]

Τα πιο σημαντικά