Έχετε σκεφτεί πως όσο περισσότερο εργάζεστε, τόσα περισσότερα κάνετε; Δυστυχώς, αυτό είναι μια ψεύτικη θεωρεία που οι περισσότεροι άνθρωποι, τείνουν να πιστεύουν.
Σήμερα, όλο και περισσότεροι άνθρωποι εργάζονται 50,60 ή ακόμη και 70 ώρες την εβδομάδα, κάνοντας τα γραφεία τους δεύτερο σπίτι.
Ωστόσο, πολλά πειράματα που πραγματοποιήθηκαν από τον Κ. Άντερς Έρικσον, έναν από τους κορυφαίους ειδικούς στην ψυχολογία της εργασίας, έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι μπορούν να έχουν μόνο 4 ή 5 ώρες παραγωγικής εργασίας ανά ημέρα. Όταν η απόδοσή τους φτάσει στο υψηλότερο σημείο, η παραγωγικότητα σταματά και οι εργαζόμενοι υποφέρουν.
«Αν πιέζετε τους ανθρώπους πέρα από τη στιγμή που μπορούν πραγματικά να επικεντρωθούν σε μέγιστο βαθμό, είναι πιθανό να τους κάνετε να αποκτήσουν κακές συνήθειες. Το χειρότερο είναι πως αυτές οι κακές συνήθειες, θα μπορούσαν να εμφανιστούν και τις ώρες που οι άνθρωποι είναι συνήθως παραγωγικοί», αναφέρει ο Έρικσον.
Οι διευθυντές που συντομεύουν την εργασία που κάνουν κάθε εβδομάδα, έχουν πιο σημαντικές αποδόσεις. Αυτό αφορά στις επενδύσεις τους από την άποψη της παραγωγικότητας, της καλύτερης μνήμης, καθώς επίσης και της προσωπικής και επαγγελματικής ευτυχίας.
Ο Ράιαν Κάρσον, ο Διευθύνων σύμβουλος της Τρίχαους, καθιέρωσε τις 32 ώρες εργασίας κάθε εβδομάδα από το 2006. Από τότε, οι εργαζόμενοί του είναι πιο παραγωγικοί και χαρούμενοι.
Σύμφωνα με τον Κάρσον, η εταιρεία είναι πολύ επιτυχημένη σήμερα. Τα ετήσια έσοδα υπολογίζονται σε εκατομμύρια δολάρια και οι εργαζόμενοι έρχονται χαρούμενοι να εργαστούν κάθε μέρα.
Μια παρόμοια αληθινή ιστορία, ισχύει για την εταιρεία ανάπτυξης ιστοσελίδων Ράσερ Ντιζάιν. Καθιέρωσαν την 4ήμερη εργασία από το 2013. Ο Νέιτ Ράσερ, ιδρυτής της εταιρείας, αναφέρει: «Ακόμα και αν οι εργαζόμενοι δουλεύουν υπερωρίες τις Παρασκευές, οι επιδόσεις τους είναι πολύ υψηλότερες. Δεν έχετε ιδέα πόσο πασχίζουν οι άνθρωποι να τελειώσουν τα έργα τους πριν πάνε διακοπές.»
Ως πείραμα, διεξήχθη μια σχολική εβδομάδα 4 ημερών για την Δ΄ και Ε΄ Δημοτικού στο Κολοράντο. Όπως αποδείχθηκε, τα αποτελέσματα ανάγνωσης και μαθηματικών των μαθητών που παρακολούθησαν μαθήματα για μόλις τέσσερις ημέρες την εβδομάδα, αυξήθηκαν κατά 6% και 12% αντίστοιχα, σε σύγκριση με τα παιδιά που παρακολούθησαν μαθήματα και τις πέντε ημέρες.
Ο Έρικσον αναφέρει: «Πιστεύω πως η ιδέα του να είναι τα παιδιά εντελώς συγκεντρωμένα κατά τη διάρκεια όλων των τάξεων και μαθημάτων, είναι παράλογη». Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα παιδιά που έχουν προβλήματα συγκέντρωσης.
Τα ευρήματα αυτής της έρευνας δείχνουν ότι ακόμη και μια απλή ανακατανομή του χρόνου εργασίας, μπορεί να έχει τεράστια οφέλη για τους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις.
Το 2008, στη μέση της οικονομικής κρίσης της Αμερικής, ο πρώην κυβερνήτης της Γιούτα Τζον Χάντσμαν, εφάρμοσε ένα σχέδιο για την αναδιοργάνωση της εβδομάδας εργασίας.
Σχεδόν το 75% των δημοσίων υπαλλήλων, άλλαξαν τη ρουτίνα σε 4 ημέρες εργασίας, αλλά ξεκίνησαν να δουλεύουν 10 ώρες την ημέρα. Η λύση αυτή, όχι μόνο μείωσε το κόστος θέρμανσης, ψύξης και τροφοδότησης των κτιρίων, αλλά έκανε το ηθικό των εργαζομένων να αυξηθεί. Οι άνθρωποι, απόλαυσαν το επιπλέον ρεπό και ήταν ικανοποιημένοι με την αλλαγή, δεδομένου ότι δεν έχαναν ώρες παραμένοντας στάσιμοι λόγω της κυκλοφοριακής αιχμής.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η μείωση της εβδομαδιαίας εργασίας είναι χρήσιμη τόσο για τους εργαζόμενους, όσο και για τις επιχειρήσεις.