Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου 2025
επικαιpότnταΕπίδομα έως 300 ευρώ σε όσες οικογένειες συγκατοικήσουν με πρόσφυγες

Επίδομα έως 300 ευρώ σε όσες οικογένειες συγκατοικήσουν με πρόσφυγες

Όπως δημοσιεύει το newsbeast.gr οικονομικά κίνητρα θα δώσει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες σε ελληνικές οικογένειες που θα συγκατοικήσουν με πρόσφυγες. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, μέσα στο 2017 θα υπάρξουν 200 τέτοιες επιδοτούμενες θέσεις.

Στόχος είναι η μείωση των θέσεων του προγράμματος προσωρινής στέγασης προσφύγων, μέσω της φιλοξενίας τους από ελληνικά νοικοκυριά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, σήμερα φιλοξενούνται 421 άτομα σε οικογένειες, ενώ το 2016 ο αριθμός των ανθρώπων που φιλοξενήθηκαν σε σπίτια στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη μέσω συγκατοίκησης έφτασαν τους 594.

Το ποσοστό όσων διαμένουν σε διαμερίσματα μέσω αυτού του σχήματος (αφορά τους υποψήφιους για μετεγκατάσταση) είναι πάντως πολύ μικρό και κυμαίνεται μόλις στο 2,6% των 23.000 θέσεων που αφορούν στο συνολικό πρόγραμμα φιλοξενίας προσφύγων σε ξενοδοχεία και διαμερίσματα στη χώρα.

Πηγές της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ ανέφεραν στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο, ότι υπήρξαν πρακτικές δυσκολίες στην υλοποίηση του προγράμματος. Η μεγαλύτερη από αυτές ήταν το να ταιριάξει το προφίλ των φιλοξενούντων με τους φιλοξενούμενους.

Για το ταίριασμα αυτό (matching) ακολουθείται μια μακρά διαδικασία, ώστε να διασφαλιστεί η μέγιστη συμβατότητα των δύο οικογενειών.

Όπως αναφέρει η υπεύθυνη του προγράμματος στη Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Αλληλεγγύη- SolidarityNow», Δήμητρα Χαμηλού, το κύριο πρόβλημα που προέκυψε και «αποτελεί εμπόδιο και αποτρεπτικό παράγοντα για την ομαλή λειτουργία του προγράμματος είναι οι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της μετεγκατάστασης».

cb359bed4f13f494a79b465b8e44e5ca

solidaritynow

Πρόσφυγες και φιλοξενούντες θα συνυπάρχουν για δυο με τρεις μήνες, ωστόσο κατά το παρελθόν προέκυψαν τέτοια προβλήματα που πολλοί πρόσφυγες έμειναν ακόμη και οκτώ μήνες με τις οικογένειες που τους φιλοξενούσαν, κάτι που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις.

Η κ. Χαμηλού πάντως εξήγησε ότι τα προβλήματα που δημιουργούνταν κατά τη φιλοξενία των προσφύγων «δεν ήταν κάτι περισσότερο από τα προβλήματα μιας οποιασδήποτε συγκατοίκησης. Για παράδειγμα μπορεί να υπήρχαν θέματα καθαριότητας, αλλά αυτά λύνονταν με ένα συγκεκριμένο εβδομαδιαίο πρόγραμμα».

Το πρόγραμμα με τον τίτλο «Home for Hope» ξεκίνησε να υλοποιείται τον Απρίλιο του 2016 και, σύμφωνα με τα στοιχεία της οργάνωσης SolidarityNow , μέχρι τον Δεκέμβριο του 2016 φιλοξένησε στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη 720 ωφελούμενους.

a50da26a3cdf172704d7a8a4d4c381a9

solidaritynow

Συγκεκριμένα, διέμειναν 425 άτομα σε 35 διαμερίσματα στην Αθήνα και 295 σε 20 διαμερίσματα στη Θεσσαλονίκη. Οι πρόσφυγες φιλοξενήθηκαν σε σπίτια μαζί με τις οικογένειες των ντόπιων ή σε κενά διαμερίσματα που παραχώρησαν για το σκοπό αυτό οι ντόπιοι.

Σημειώνεται ότι οι οικογένειες που συγκατοικούν με πρόσφυγες λαμβάνουν συμβολική οικονομική ενίσχυση ανά μήνα, ανάλογα με τον αριθμό των ατόμων που φιλοξενούν. Για παράδειγμα οι πολίτες που φιλοξενούν μια τετραμελή οικογένεια λαμβάνουν ποσό ενίσχυσης ύψους 300 ευρώ το μήνα για να καλύψουν βασικές καθημερινές δαπάνες.

Αντίστοιχα, οι επισιτιστικές ανάγκες των προσφύγων καλύπτονται σε μηνιαία βάση με προπληρωμένες κάρτες. Στο πρόγραμμα δίνεται προτεραιότητα σε ευάλωτες ομάδες, όπως μονογονεϊκές οικογένειες.

[newsbeast] [solidaritynow]

Τα πιο σημαντικά