Οι Ελβετοί τάχθηκαν υπέρ της πρότασης της Ακροδεξιάς για την απαγόρευση της χρήσης καλυμμάτων προσώπου σε δημόσιους χώρους, συμπεριλαμβανομένης της μπούρκας ή του νικάμπ, μία απόφαση που ήχησε στη χώρα ως «καμπανάκι» ισλαμοφοβίας.
Υπέρ της απαγόρευσης, στην οποία δεν περιλαμβάνεται η χρήση μάσκας λόγω πανδημίας, ψήφισε χθες το 51,2% των συμμετεχόντων, έναντι 48,8% που την καταψήφισε.
“Στην Ελβετία, η παράδοση είναι να δείχνουμε τα πρόσωπά μας. Είναι μια ένδειξη των βασικών ελευθεριών μας”, δήλωσε πριν από την ψηφοφορία ο Βάλτερ Βόμπμαν, πρόεδρος της επιτροπής δημοψηφισμάτων και βουλευτής του Ελβετικού Λαϊκού Κόμματος.
Αποκάλεσε την κάλυψη του προσώπου “σύμβολο αυτού του ακραίου, πολιτικού ισλάμ που διακρίνεται όλο και περισσότερο στην Ευρώπη και δεν έχει θέση στην Ελβετία”.
Η απόφαση αυτή επιδεινώνει την τεταμένη σχέση της Ελβετίας με το ισλάμ μετά την απαγόρευση κατασκευής νέων τεμενών που ψήφισαν οι πολίτες το 2009.
«Η απόφαση ανοίγει παλιές πληγές, διευρύνει τις ανισότητες και στέλνει ένα σαφές μήνυμα αποκλεισμού της μουσουλμανικής μειονότητας», ισχυρίστηκεε το Κεντρικό Συμβούλιο Μουσουλμάνων της Ελβετίας, που ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει κατά του νόμου.
Επικριτική ήταν και η ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας, κάνοντας λόγο για «επικίνδυνη πολιτική, που παραβιάζει τα δικαιώματα των γυναικών (sic), συμπεριλαμβανομένων του δικαιώματος της έκφρασης και της ανεξιθρησκείας».
Σε σύνολο 8,6 εκατομμυρίων κατοίκων της χώρας αυτής της κεντρικής Ευρώπης, περίπου το 5% είναι μουσουλμάνοι, με καταγωγή κυρίως από την Τουρκία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το Κόσοβο.
Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Λουκέρνης σχεδόν καμία μουσουλμάνα στην Ελβετία δεν φορά μπούρκα. Περίπου το 30% χρησιμοποιεί νικάμπ.
Γαλλία, Ολλανδία, Δανία, Αυστρία και Βουλγαρία έχουν ήδη επιβληθεί ανάλογες απαγορεύσεις στη χρήση καλυμμάτων προσώπου.