Σάββατο, 22 Φεβρουαρίου 2025
ΕλλάδαΈλληνας εφοπλιστής αγόρασε ολόκληρο τον Αστέρα Βουλιαγμένης

Έλληνας εφοπλιστής αγόρασε ολόκληρο τον Αστέρα Βουλιαγμένης

Ο Έλληνας εφοπλιστής Γιώργος Προκοπίου απέκτησε το Astir Palace Βουλιαγμένης

Ο Έλληνας εφοπλιστής Γιώργος Προκοπίου απέκτησε το 100% του μετοχικού κεφαλαίου του ξενοδοχειακού συγκροτήματος Astir Palace Βουλιαγμένης, μετά την εξαγορά του 67% των μετοχών που κατείχαν αραβικά επενδυτικά κεφάλαια.

02271

Η σχετική σύμβαση μεταβίβασης μετοχών υπογράφηκε το βράδυ της Τετάρτης, σηματοδοτώντας την ολοκλήρωση μιας συναλλαγής που έρχεται σχεδόν 15 χρόνια μετά την έναρξη του διαγωνισμού της Εθνικής Τράπεζας και του ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση του εμβληματικού ξενοδοχειακού συγκροτήματος στην αθηναϊκή ριβιέρα. Ο Προκοπίου είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για την απόκτησή του ήδη από τότε.

prokopiou

Η σταδιακή εξαγορά των μετοχών

Ο νέος ιδιοκτήτης του Four Seasons Astir Palace Hotel Athens είχε ήδη αποκτήσει τον Οκτώβριο του 2024 το 33% των μετοχών, αγοράζοντας το ποσοστό που κατείχε ο τουρκικός όμιλος Dogus του Φερίτ Σαχένκ, το οποίο ανερχόταν στο 33,75%. Για αυτό το ποσοστό, ο Έλληνας εφοπλιστής κατέβαλε 150 εκατ. ευρώ, αποτιμώντας έτσι τη συνολική αξία του ξενοδοχειακού συγκροτήματος στα 450 εκατ. ευρώ.

Σήμερα, αν και το τίμημα για το υπόλοιπο 67% των μετοχών δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό, εκτιμάται ότι πληρώθηκε premium, καθώς πρόκειται για ένα πακέτο που εξασφαλίζει τον πλήρη έλεγχο της εταιρείας.

Η απόδοση κεφαλαίων στους μετόχους και η αξία της επένδυσης

Οι αρχικοί μέτοχοι είχαν ήδη λάβει σημαντικές επιστροφές κεφαλαίου από την πώληση 13 υπερπολυτελών βιλών, που ανεγέρθηκαν στη θέση του κατεδαφισμένου ξενοδοχείου Αφροδίτη, με τα έσοδα να φτάνουν τα 450 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας, μέσα στα τελευταία τρία χρόνια, οι μέτοχοι έλαβαν 317 εκατ. ευρώ σε επιστροφές κεφαλαίου:

  • 160 εκατ. ευρώ το 2021,
  • 37 εκατ. ευρώ το 2022,
  • 120 εκατ. ευρώ το 2023.

Δεδομένου ότι τα δύο ξενοδοχεία του συγκροτήματος διαθέτουν 303 δωμάτια, η μέση αξία ανά δωμάτιο – ένας βασικός διεθνής δείκτης αποτίμησης ξενοδοχείων – διαμορφώνεται στα 1,5 εκατ. ευρώ, ένα από τα υψηλότερα νούμερα παγκοσμίως.

prokopiou dynamic scaled

Η λειτουργία του Astir Palace σήμερα

Το Αστέρας Βουλιαγμένης συνεχίζει να λειτουργεί ως πολυτελές τουριστικό και lifestyle συγκρότημα που περιλαμβάνει:

  • Δύο ξενοδοχεία διαχείρισης Four Seasons
  • Τη μαρίνα του Αστέρα
  • Τα εστιατόρια Matsuhisa Athens και Beefbar
  • Ιδιωτική παραλία
  • Εμπορικούς χώρους εντός του συγκροτήματος και της μαρίνας

shutterstock 713007874 scaled 1

Η ιστορία της ιδιωτικοποίησης του Αστέρα

Το 2016, μετά από διεθνή διαγωνισμό της Εθνικής Τράπεζας και του ΤΑΙΠΕΔ, το Astir Palace πουλήθηκε στον επενδυτικό όμιλο AGC Equity Partners και συγκεκριμένα στο fund Jermyn Street Real Estate Fund IV LP, το οποίο ήταν η μητρική εταιρεία της Apollo Investment Holdco SA.

Η δεσμευτική οικονομική προσφορά που κέρδισε τον διαγωνισμό ανήλθε στα 444 εκατ. ευρώ, όμως η συνολική αξία της επένδυσης – περιλαμβανομένων της δημόσιας προσφοράς για την έξοδο της εταιρείας από το χρηματιστήριο και της ανάπτυξης του συγκροτήματος – ξεπέρασε τα 650 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ προήλθαν από δανεισμό ελληνικών τραπεζών.

Στο επενδυτικό σχήμα που απέκτησε το συγκρότημα, οι βασικοί μέτοχοι ήταν:

  • Η τουρκική Dogus με 33,75%,
  • Η Hanover Investment (κρατικό επενδυτικό ταμείο του Άμπου Ντάμπι) με 25%,
  • Το κρατικό ασφαλιστικό ταμείο του Κουβέιτ με 25%,
  • Πέντε μικρότεροι μέτοχοι, κυρίως από τον αραβικό κόσμο.

Η εξαγορά από τον Γιώργο Προκοπίου σηματοδοτεί ένα νέο κεφάλαιο για το ιστορικό συγκρότημα, το οποίο παραμένει ένα από τα πιο πολυτελή και υψηλής αξίας τουριστικά assets της Ελλάδας.

Τα πιο σημαντικά