Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου 2024
ΕλλάδαΈκτακτο χαράτσι 200 εuρώ – Επίσημη ανακοίνωση από την κυβέρνηση

Έκτακτο χαράτσι 200 εuρώ – Επίσημη ανακοίνωση από την κυβέρνηση

Το αλαλούμ που προκλήθηκε με την χορήγηση των επιδοτήσεων σε χιλιάδες επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια του covid τελικά θα επιβαρύνει με ένα χαράτσι – στους λογαριασμούς ρεύματος – τους επιχειρηματίες που θα φτάνει τα 200 ευρώ.

Το χαράτσι αφορά λογαριασμούς ρεύματος, με τις επιχειρήσεις να γυρίζουν πίσω ποσά που μεσοσταθμικά κινούνται κάτω από τα 200 ευρώ.

Περίπου 2.500 μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα πρέπει να πληρώσουν το χαράτσι στους παρόχους ρεύματος για τις επιδοτήσεις που είχαν λάβει κατά τη περίοδο της ενεργειακής κρίσης.

Το θέμα ανέδειξε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο και ξέσπασε σάλος, ενώ λίγες ημέρς μετά, το αναγνώρισε ο υπ. ΠΕΝ Θόδωρος Σκυλακάκης, λέγοντας ότι περίπου 3.000 επιχειρήσεις θα πρέπει να επιστρέψουν συνολικά ποσά, λίγο κάτω από 2 εκατ ευρώ, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι τα χρήματα που θα δοθούν τελικά στις μικρομεσαίες θα είναι πάνω από 4 εκατ ευρώ, περισσότερα από αυτά που θα τους ζητηθούν πίσω. Σύμφωνα μάλιστα με πηγές του υπουργείου, οι δικαιούχοι είναι πάνω από 100.000 επιχειρήσεις.

Το αλαλούμ έγκειται στο γεγονός ότι με ευθύνη της κυβέρνησης τα ποσά που είχαν καταβληθεί τη περίοδο Φεβρουαρίου 2022- Δεκεμβρίου 2023 ως επιδοτήσεις, σε μικρομεσαίους, όπως εστιατόρια, εμπορικά καταστήματα, μίνι μάρκετ και άλλους κλάδους επαγγελματιών, είχαν δοθεί παράτυπα, καθώς δεν είχε εξασφαλιστεί η απαραίτητη έγκριση από τις Βρυξέλλες και την αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού. Ετσι, χρειάστηκε να γίνει επανυπολογισμός των κρατικών ενισχύσεων.

Συνολικά είχαν δοθεί οριζόντιες επιδοτήσεις περίπου 800 εκατ. ευρώ σε περίπου 1,2 εκατ. επιχειρήσεις, με παροχή ισχύος έως 35 KVA κατά το 11μηνο Φεβρουάριος – Δεκέμβριος 2022, χωρίς η κυβέρνηση να είχε εξασφαλίσει τις αντίστοιχες κοινοτικές εγκρίσεις.

Ενώ όμως η απαίτηση για επανυπολογισμό των κρατικών ενισχύσεων που είχαν λάβει οι επιχειρήσεις κατά τη περίοδο της ενεργειακής κρίσης ήταν γνωστή στη κυβέρνηση από το Δεκέμβριο του 2023, δηλαδή με το τέλος της εποχής των επιδοτήσεων, παρ’ ότι είχε γίνει μια πρώτη εκκαθάριση και ακολούθησε ένα πρώτο κύμα ανάκτησης των σχετικών πόσων, εντούτοις το θέμα παρέμεινε ανοικτό. Και η σχετική κοινή υπουργική απόφαση υπεγράφη, μια μέρα μετά τις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.

Δηλαδή η διαδικασία της επιστροφής ξεκίνησε με απόφαση που δημοσιεύτηκε στις 10 Ιουνίου (ΦΕΚ 3268/24) και φέρει τις υπογραφές των υπουργών Οικονομίας, Κ. Χατζηδάκη, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θ. Σκυλακάκη και των υφυπουργών Οικονομικών Θ. Πετραλιά, Ενέργειας Α. Σδούκου αλλά και του πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Λ. Αυγενάκη.

Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Σκυλακάκης κατά πόσο όλο αυτό συνδέεται με τις Ευρωεκλογές και το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν ήθελε να προκαλέσει προεκλογικά δυσαρέσκεια στους ψηφοφόρους, αρνήθηκε ότι υπήρχε οποιαδήποτε παρόμοια σκέψη. Υποστήριξε ότι η ημερομηνία δεν επελέγη λόγω Ευρωεκλογών, επαναλαμβάνοντας ότι ο επανυπολογισμός των χρεώσεων δείχνει ότι τα χρήματα που θα επιστραφούν στους δικαιούχους, θα είναι περισσότερα απ’ όσα τους ζητούνται να επιστρέψουν.

Και απέδωσε την πολύμηνη καθυστέρηση έκδοσης της κοινής υπουργικής απόφασης στην.. ελληνική γραφειοκρατία. «Η ανταπόκριση της γραφειοκρατίας, δηλαδή να βγάλει τη κοινή υπουργική, να τη φτιάξει και να αρχίσεις να την υλοποιείς, θέλει κάποιους μήνες, αυτό ισχύει στην ελληνική γραφειοκρατία εδώ και πολλές δεκαετίες», όπως είπε.

Στο δια ταύτα της υπόθεσης, ο κ. Σκυλακάκης εξήγησε σε σχέση με τις κρατικές ενισχύσεις ότι με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν μπορεί κανένα κράτος – μέλος να υπερβεί τα όρια, καθώς απαγορεύεται ρητώς.

Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε στη δυσκολία να γίνει σε πραγματικό χρόνο ο έλεγχος σώρευσης, διότι το ακριβές ποσό της επιδότησης, το μαθαίνει κάθε επιχείρηση στο τέλος, όταν λαμβάνει το λογαριασμό από τον πάροχο. «Η επιχείρηση είναι ενήμερη για κάθε κρατική ενίσχυση που λαμβάνει. Μάλιστα ζητήθηκε μεταγενέστερα, διότι η καταβολή των επιδοτήσεων κράτησε πολύ καιρό, να υπάρξει μία Υπεύθυνη Δήλωση, ότι δεν θα γίνει υπέρβαση του ορίου που προβλέπει η Ευρωπαϊκή νομοθεσία. Πολλές επιχειρήσεις δεν τη συμπλήρωσαν, τελείωσαν οι επιδοτήσεις και έγινε ο επανυπολογισμός, ο οποίος βγάζει θετικό πρόσημο για την πλειονότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Βόμβα» με τους λογαριασμούς ρεύματος: Σε ποιους ζητάνε πίσω την επιδότηση

Λογαριασμοί ρεύματος: Περίπου 1,2 εκατομμύρια μικρές επιχειρήσεις που έλαβαν επιδοτήσεις κατά την ενεργειακή κρίση αντιμετωπίζουν πλέον έναν εφιάλτη, καθώς καλούνται να επιστρέψουν συνολικά περίπου 800 εκατ. ευρώ δύο χρόνια μετά.

Οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος αυτές χορηγήθηκαν στο πλαίσιο κυβερνητικών μέτρων για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών ενέργειας, χωρίς οι επιχειρήσεις να έχουν καμία ευθύνη για τον τρόπο διανομής τους.

Η επιστροφή των επιδοτήσεων προβλέφθηκε από κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ) που δημοσιεύθηκε στις 10 Ιουνίου. Η απόφαση υπογράφεται από τους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρο Σκυλακάκη, καθώς και από τους υφυπουργούς των δύο υπουργείων, Θανάση Πετραλιά και Αλεξάνδρα Σδούκου, και τον πρώην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη.

Η ΚΥΑ της 10ης Ιουνίου 2024 επιτρέπει στους προμηθευτές να εκδώσουν ανακεφαλαιωτικούς λογαριασμούς για τα ποσά που πρέπει να επιστραφούν ανά δικαιούχο αποζημίωσης έως τις 30 Ιουνίου. Οι πρώτοι λογαριασμοί έχουν ήδη αρχίσει να φτάνουν στις επιχειρήσεις, συνοδευόμενοι από ενημερωτικές επιστολές και προθεσμία εξόφλησης ενός μήνα.

Το ζήτημα συνδέεται με πρόσθετες επιδοτήσεις ηλεκτρικού ρεύματος που δόθηκαν σε περίπου 1,2 εκατομμύρια επιχειρήσεις χωρίς την έγκριση της Κομισιόν. Οι επιδοτήσεις αυτές ανακοινώθηκαν τον Απρίλιο του 2022 από τον τότε υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, χωρίς την έγκριση της ΕΕ, και εφαρμόστηκαν με αναδρομική ισχύ από τον Ιανουάριο του ίδιου έτους. Οι προμηθευτές κλήθηκαν να εφαρμόσουν το μέτρο και να πιστώσουν τις επιδοτήσεις χωρίς την έκδοση της απαιτούμενης ΚΥΑ, καθώς το υπουργείο δεν είχε διασφαλίσει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Αρχής Ανταγωνισμού, η οποία δόθηκε τον Δεκέμβριο.

Η υπόθεση εξελίχθηκε σε τραγέλαφο, καθώς ελάχιστοι δικαιούχοι ανταποκρίθηκαν στη συμπλήρωση των υπεύθυνων δηλώσεων που τους υποχρέωναν να επιστρέψουν τις επιδοτήσεις. Η κυβέρνηση επέλεξε να αφήσει το ζήτημα να εκκρεμεί, λαμβάνοντας υπόψη τον πολιτικό αντίκτυπο. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι η απόφαση για την επιστροφή των επιδοτήσεων ανακοινώθηκε μία μόλις ημέρα μετά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Η ΓΣΕΒΕΕ και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών έχουν ήδη παρέμβει για το ζήτημα, αποστέλλοντας επιστολές διαμαρτυρίας προς τα συναρμόδια υπουργεία.

Τα πιο σημαντικά