Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου 2025
ΕλλάδαΣυμφωνία ΗΠΑ – Ουκρανίας για τα ορυκτά – Είπε το «ναι» ο...

Συμφωνία ΗΠΑ – Ουκρανίας για τα ορυκτά – Είπε το «ναι» ο Ζελένσκι

Συμφωνία ΗΠΑ και Ουκρανίας για τα ορυκτά

Συμφώνησαν Τραμπ και Ζελένσκι για τα ορυκτά της Ουκρανίας

Το Κίεβο συμφώνησε με την Ουάσινγκτον για τα ορυκτά, η οποία ελπίζουν οι Ουκρανοί αξιωματούχοι ότι θα ενισχύσει τις σχέσεις με την κυβέρνηση Τραμπ και θα ανοίξει τον δρόμο για μια μακροπρόθεσμη αμερικανική στρατηγική ασφάλειας.

Ουκρανοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι η Κίεβο είναι έτοιμο να υπογράψει τη συμφωνία για την κοινή ανάπτυξη των ορυκτών πόρων της, περιλαμβανομένων του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, μετά την απόφαση των ΗΠΑ να αποσύρουν την απαίτηση για το δικαίωμα $500 δισεκατομμυρίων από τα δυνητικά έσοδα από την εκμετάλλευση αυτών των πόρων, σύμφωνα με τους Financial Times.

trump zelensky

Αν και το κείμενο δεν περιλαμβάνει σαφείς εγγυήσεις ασφαλείας, οι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι διαπραγματεύτηκαν πολύ καλύτερους όρους και παρουσίασαν τη συμφωνία ως έναν τρόπο διεύρυνσης της σχέσης με τις ΗΠΑ, προκειμένου να ενισχύσουν τις προοπτικές της Ουκρανίας μετά από τρία χρόνια πολέμου.

«Η συμφωνία για τα ορυκτά είναι μόνο μέρος της εικόνας. Έχουμε ακούσει πολλές φορές από την αμερικανική διοίκηση ότι αποτελεί μέρος ενός μεγαλύτερου σχεδίου», δήλωσε στους Financial Times η Ολγα Στεφανίσινα, η αναπληρώτρια πρωθυπουργός και υπουργός Δικαιοσύνης της Ουκρανίας, η οποία ηγήθηκε των διαπραγματεύσεων.

Οι αρχικοί όροι του προσχεδίου, οι οποίοι παρουσίασαν οι ΗΠΑ υπό τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ως έναν τρόπο για την Ουκρανία να αποπληρώσει τις ΗΠΑ για τη στρατιωτική και οικονομική βοήθεια από την πλήρη ρωσική εισβολή το 2022, προκάλεσαν αγανάκτηση στο Κίεβο και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Μετά την απόρριψη αυτής της αρχικής εκδοχής από τον Πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι την περασμένη εβδομάδα, ο Τραμπ τον αποκάλεσε «δικτάτορα» και φάνηκε να κατηγορεί την Ουκρανία για την έναρξη του πολέμου.

Η τελική εκδοχή της συμφωνίας, με ημερομηνία 24 Φεβρουαρίου που είδαν οι FT, προβλέπει τη δημιουργία ενός ταμείου στο οποίο η Ουκρανία θα συνεισφέρει το 50% των εσόδων από την «μελλοντική κεφαλαιοποίηση» των κρατικών ορυκτών πόρων, περιλαμβανομένων του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, και των συναφών υποδομών. Το ταμείο θα επενδύει σε έργα στην Ουκρανία.




Αποκλείει τους ορυκτούς πόρους που ήδη συνεισφέρουν στα κυβερνητικά έσοδα της Ουκρανίας, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα καλύπτει τις υφιστάμενες δραστηριότητες των Ναфтόγκαζ ή Ουκραναφτά, των μεγαλύτερων παραγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ουκρανία.

Η συμφωνία, ωστόσο, παραλείπει οποιαδήποτε αναφορά στις εγγυήσεις ασφαλείας των ΗΠΑ, τις οποίες η Κιέβο είχε αρχικά απαιτήσει σε αντάλλαγμα για την αποδοχή της συμφωνίας. Αφήνει επίσης ανοιχτά κρίσιμα ζητήματα, όπως το μέγεθος της αμερικανικής συμμετοχής στο ταμείο και τους όρους των συμφωνιών «κοινής ιδιοκτησίας», που θα συζητηθούν σε επόμενες συμφωνίες.

Μετά από τρία χρόνια, κατά τα οποία οι ΗΠΑ ήταν ο κύριος δωρητής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, ο Τραμπ ανέτρεψε την πολιτική της Ουάσινγκτον ανοίγοντας διμερείς συνομιλίες με τη Ρωσία, χωρίς τη συμμετοχή των Ευρωπαίων συμμάχων ή της Ουκρανίας στο τραπέζι.

Ουκρανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι η συμφωνία έχει εγκριθεί από τους υπουργούς Δικαιοσύνης, Οικονομίας και Εξωτερικών Υποθέσεων και υπήρξε η προοπτική να ταξιδέψει ο Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο τις επόμενες εβδομάδες για μια τελετή υπογραφής με τον Τραμπ.

«Αυτό θα είναι μια ευκαιρία για τον πρόεδρο να συζητήσει ποιο είναι το μεγαλύτερο σχέδιο. Και μετά από αυτό, θα μπορούμε να σκεφτούμε τα επόμενα βήματα», δήλωσε ένας αξιωματούχος.

Η αρχική πρόταση της κυβέρνησης Τραμπ προέβλεπε τη δημιουργία ενός ταμείου για την ανασυγκρότηση, στο οποίο οι ΗΠΑ θα διατηρούσαν «100% χρηματοδοτικό συμφέρον». Η Ουκρανία θα συνεισέφερε το 50% των εσόδων του ταμείου από την εξόρυξη ορυκτών πόρων, περιλαμβανομένων πετρελαίου και φυσικού αερίου, και τις συναφείς υποδομές, μέχρι το μέγιστο ποσό των $500 δισ. Οι Ουκρανοί αξιωματούχοι χαρακτήρισαν αυτούς τους όρους απαράδεκτους και έχουν αφαιρεθεί από το τελικό σχέδιο.




Η εντολή για το ταμείο να επενδύει στην Ουκρανία είναι μια ακόμη αλλαγή που ζήτησε το Κίεβο. Το έγγραφο αναφέρει ότι οι ΗΠΑ θα υποστηρίξουν την οικονομική ανάπτυξη της Ουκρανίας στο μέλλον.

Οι Ουκρανοί αξιωματούχοι πρόσθεσαν ότι η συμφωνία είναι μόνο ένα «πλαίσιο συμφωνίας» και ότι δεν θα υπάρξουν χρηματικές μεταβιβάσεις μέχρι να δημιουργηθεί το ταμείο, δίνοντας τους χρόνο να επιλύσουν τυχόν διαφωνίες. Ανάμεσα στα εκκρεμή ζητήματα είναι η συμφωνία για τη δικαιοδοσία της συμφωνίας.

Η κυβέρνηση του Ζελένσκι θα χρειαστεί επίσης να λάβει έγκριση από το ουκρανικό κοινοβούλιο, όπου οι αντιπολιτευόμενοι βουλευτές έχουν προειδοποιήσει ότι θα έχουν τουλάχιστον μια έντονη συζήτηση πριν από την επικύρωση μιας τέτοιας συμφωνίας.

Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Καρολίνα Λέβιτ, δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τρίτη ότι είναι «κρίσιμο να υπογραφεί αυτή η συμφωνία», αν και δεν έδωσε ενημέρωση για τις συνομιλίες.

Τα πιο σημαντικά