Συναρπαστική ανακάλυψη μία ανάσα από τις πυραμίδες της αρχαίας Αιγύπτου. Ερευνητές από το Διεθνές Πανεπιστήμιο Higashi Nippon του Πανεπιστημίου Tohoku και το Εθνικό Ερευνητικό Ινστιτούτο Αστρονομίας και Γεωφυσικής της Αιγύπτου,
διεξήγαγαν ολοκληρωμένη γεωφυσική εξερεύνηση στο Δυτικό Νεκροταφείο της Γκίζας στην Αίγυπτο μεταξύ 2021 και 2023. Αυτό που βρήκαν είναι μια προηγουμένως άγνωστη υπόγεια δομή, της οποίας η λειτουργία και τα χαρακτηριστικά είναι ένα μυστήριο.
Η τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε για την ανακάλυψη
Χρησιμοποιώντας ραντάρ διείσδυσης εδάφους (GPR) και ηλεκτρική τομογραφία αντίστασης (ERT), η ερευνητική ομάδα κατάφερε να ανιχνεύσει τη δομή δίπλα στις πυραμίδες της Γκίζας, η οποία έχει διαστάσεις περίπου 10 επί 10 μέτρα, βρίσκεται σε βάθος μεταξύ 0,5 και 2 μέτρων κάτω από την επιφάνεια και έχει σχήμα “L” στο οριζόντιο επίπεδο.
Σύμφωνα με την ανάλυση, αυτή η επιφανειακή δομή φαίνεται να έχει γεμίσει αργότερα με άμμο, υποδεικνύοντας ότι μπορεί να χρησίμευσε ως είσοδος σε μια άλλη βαθύτερη δομή.
Πράγματι, οι επιστήμονες βρήκαν από κάτω της, σε βάθος μεταξύ 5 και 10 μέτρων, μια ανωμαλία υψηλής ηλεκτρικής αντίστασης που εκτείνεται σε μια παρόμοια περιοχή 10 επί 10 μέτρα.
Ούτε το GPR ούτε η ηλεκτρική τομογραφία αντίστασης θα μπορούσαν να προσδιορίσουν με ακρίβεια τις ιδιότητες αυτής της ανωμαλίας, εξηγεί η ομάδα. Ωστόσο, οι ερευνητές πιστεύουν ότι πρόκειται για μια αρχαιολογικά σημαντική κατασκευή, πιθανώς έναν τάφο ή υπόγειο θάλαμο, ο οποίος δεν έχει ακόμα εκσκαφθεί.
Το Δυτικό Κοιμητήριο της Γκίζας
Το Δυτικό Κοιμητήριο της Γκίζας είναι γνωστό ότι αποτελούσε τόπο ανάπαυσης των βασιλικών οικογενειών και των υψηλών αξιωματούχων της αρχαίας Αιγύπτου. Αν και η περιοχή διαθέτει μεγάλο αριθμό μασταμπών (τάφων επίπεδης επιφάνειας) που είναι παρατεταγμένοι από βορρά προς νότο, υπάρχει μια επίπεδη, κενή περιοχή μεταξύ τους που δεν είχε εξερευνηθεί βαθιά μέχρι τώρα.
Δεν υπάρχουν σημαντικά κατάλοιπα στο έδαφος σε αυτήν την περιοχή, αλλά δεν υπάρχει και τίποτα κάτω από την επιφάνεια; Αυτό είναι το ερώτημα των ερευνητών. Τώρα φαίνεται πως η απάντηση είναι ένα ηχηρό «όχι».
Τα σενάρια για τη δομή που ανακαλύφθηκε
Ευρήματα που αποκτήθηκαν μέσω του GPR και της ηλεκτρικής τομογραφίας αντίστασης δείχνουν την πιθανή ύπαρξη θαμμένων αρχαιολογικών λειψάνων που πρέπει να ανασκαφούν επειγόντως για να προσδιορίσουν τον σκοπό τους και την ιστορική τους σημασία. «Είναι σημαντικό να εξερευνήσουμε κάτω από την επιφάνεια αυτής της κενής περιοχής για να διερευνήσουμε ολόκληρο το Δυτικό Νεκροταφείο», καταλήγουν οι επιστήμονες.
Με αυτήν την ανακάλυψη, το Δυτικό Νεκροταφείο της Γκίζας αναδύεται και πάλι ως ένας από τους πιο ενδιαφέροντες και αινιγματικούς αρχαιολογικούς χώρους στην Αίγυπτο, αναμένοντας περαιτέρω έρευνες για να αποκαλύψει τα μυστικά που ακόμα κρατά κάτω από την άμμο του.