Λένε πως κανείς δεν πρέπει να κρίνει ένα βιβλίο από το εξώφυλλο. Έτσι, δεν είμαστε πάντα σωστοί για τις εντυπώσεις που αποκτούμε για άλλους ανθρώπους την πρώτη φορά που τους βλέπουμε.
Η αλήθεια είναι πως αναπόφευκτα, κρινόμαστε από την εμφάνισή μας. Σήμερα, θα σας εξηγήσουμε πως τα χαρακτηριστικά του προσώπου μπορεί να επηρεάσουν τον τρόπο που μας αντιλαμβάνονται οι άλλοι άνθρωποι.
Η επιστήμη έχει δείξει ότι η αληθινή αντανάκλαση των συναισθημάτων μας είναι στο πρόσωπο.
Ο εγκέφαλός μας αναγνωρίζει τις εκφράσεις του προσώπου με καταπληκτική ταχύτητα και ασυνείδητα αποφασίζει αν μας αρέσει το πρόσωπο ή όχι. Ως εκ τούτου, εάν η πρώτη εντύπωση είναι αυτή που μετράει, πρέπει να είμαστε σαφείς ότι τα αρχικά ερεθίσματα που λαμβάνουμε προέρχονται από το παρατηρούμενο πρόσωπο.
© depositphotos.com
Πρόσφατες μελέτες που εξετάζουν τη σημασία των χαρακτηριστικών του προσώπου για την επιτυχία δείχνουν: όσο πιο κυρίαρχος φαίνεστε τόσο πιθανό είναι να προσληφθείτε ως στέλεχος.
Από την άλλη πλευρά, το μυστικό των ανθρώπων που φαίνονται προσιτοί και αξιόπιστοι είναι το χαμόγελό τους. Η ελκυστική και νεανική εμφάνιση εξαρτάται κυρίως από το μέγεθος των ματιών. Η κυριαρχία συνδέεται με την αρρενωπότητα που έχει το σχήμα του προσώπου. Επιπλέον, η γωνία του πρόσωπο και το χρώμα του δέρματος παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο.
© flickr.com
Συγκεκριμένα, πιστεύεται ότι υπάρχουν χαρακτηριστικά που κάνουν το πρόσωπο να φανεί άξιο εμπιστοσύνης. Υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να δανείσει κανείς χρήματα σε κάποιον που φαίνεται πιο αξιόπιστος.
Αλλά πώς ξέρουμε τι κάνει ένα ειλικρινή, ικανό ή κυρίαρχο άτομο; Μια πιθανότητα είναι ότι απλά ανταποκρίνονται στις εκφράσεις του προσώπου: ένα πολύ εγκάρδιο χαμόγελο ή ένα συνοφρύωμα.
© ssociologos.com
Όταν σχηματίζουμε την πρώτη εντύπωση, αντιδρούμε στις μικρές διαφορές του προσώπου: από το σχήμα των φρυδιών ως τη δομή των οστών. Στην πραγματικότητα, όταν συναντούμε κάποιον, τον αξιολογούμε αυθόρμητα.
Έχει αποδειχθεί πως χρειαζόμαστε 40 κλάσματα του δευτερολέπτου για να σχηματίσουμε εντύπωση για την προσωπικότητα του άλλου. Ακόμη και τα παιδιά, από την ηλικία των 3 και 4 ετών τείνουν να αποφασίζουν ποιος είναι «κακός» ή «καλός» απλά κοιτάζοντας το πρόσωπο του.
Είτε πάτε σε πάρτι, είτε βρίσκεστε με τα μελλοντικά σας πεθερικά ή απλά λαμβάνετε μέρος σε μια συνέντευξη για δουλειά, η εμφάνισή σας θα μπορούσε να αποφασίσει την τύχη σας.
© depositphotos.com
Σε αντίθεση με ότι συμβαίνει, είμαστε τόσο τα θύματα όσο και οι θύτες. Όλοι έχουμε κρίνει κάποιον άδικα με βάση την εμφάνισή του και σε αντάλλαγμα έχουμε κριθεί λάθος κάποια στιγμή.
Αυτή είναι η αλήθεια που πρέπει να αντιμετωπίσουμε.