Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου 2025
θρησκείαΕισόδια της Θεοτόκου: Έξι θαύματα της Παναγίας που συνδέθηκαν με την μεγάλη...

Εισόδια της Θεοτόκου: Έξι θαύματα της Παναγίας που συνδέθηκαν με την μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας

Μεγάλη γιορτή για την Εκκλησία η σημερινή, 21 Νοεμβρίου – Τι γιορτάζουμε με τα Εισόδια της Θεοτόκου

Στις 21 Νοεμβρίου η Εκκλησία μας τιμά τα Εισόδια της Θεοτόκου, μία από τις μεγαλύτερες γιορτές της Ορθοδοξίας.

Όπως καλά γνωρίζουμε, οι μισές Μαρίες γιορτάζουν στις 21 Νοεμβρίου, στα λεγόμενα Εισόδια της Θεοτόκου, οι άλλες μισές τον Δεκαπενταύγουστο (Κοίμηση της Θεοτόκου). Η διαφορά είναι τεράστια για την Εκκλησία μας και αποδεικνύει την ανυπολόγιστη και τεράστια σημασία και αξία που αποδίδεται στη Θεοτόκο.

Τι γιορτάζουμε τα Εισόδια της Θεοτόκου

Η Παναγία γεννήθηκε από μεγάλους σε ηλικία γονείς, τον Ιωακείμ και την Άννα, οι οποίοι είχαν προσευχηθεί με πολύ πόνο στον Θεό να τους χαρίσει ένα μωρό και εκείνοι με τη σειρά τους να το αφιερώσουν στον Ναό Του.

Έπειτα από πολλή προσευχή, νηστεία και καρτερία, το ηλικιωμένο ζευγάρι απέκτησε ένα κορίτσι που του έφερε απέραντη ευτυχία. Οι δύο γονείς ποτέ δεν ξέχασαν, όμως, το τάμα τους στον Μεγαλοδύναμο.

Όταν η Μαριάμ έγινε τριών ετών, οδηγήθηκε από τους γηραιούς γονείς της στο Ναό του Σολομώντος, προκειμένου να εκπληρωθεί το τάμα τους προς τον Θεό. Η Μαρία ανήλθε μόνη της τα 15 σκαλοπάτια που οδηγούσαν στον Ναό και παραδόθηκε από τους γονείς της στα χέρια του ιερέα Ζαχαρία. Αυτός την ευλόγησε και είπε «Εμεγάλυνε ο Κύριος το όνομά σου σε όλες τις γενεές. Με σένα θα ευλογηθούν τα έθνη και ο Κύριος θα λυτρώσει τους υιούς του Ισραήλ». Ο Ζαχαρίας οδήγησε τη Μαρία στο ιερό του Ναού, όπου το κορίτσι έμεινε για 12 ολόκληρα χρόνια.

Έτσι η Μαρία, ταμένη από την μητέρα της, αφιερώθηκε και αφοσιώθηκε στον Θεό, ο οποίος την αντάμειψε όσο καμιά άλλη γυναίκα στον κόσμο: Την κατέστησε μητέρα του ίδιου του Θεού.

Έξι θαύματα της Παναγίας που συνδέθηκαν με τα Εισόδια της Θεοτόκου

Πολλά είναι τα θαύματα της Μεγαλόχαρης που συνδέθηκαν με την γιορτή των Εισοδίων και δυνάμωσαν την πίστη των ανθρώπων, όπως τα χαρακτηριστικά έξι παραδείγματα που ακολουθούν:

Θαύμα στην Ιερά Μονή του Όρους Σινά

Στην Ιερά Μονή της Αγίας Αικατερίνης, όπου τιμώνται ιδιαίτερα τα Εισόδια της Θεοτόκου, καταγράφηκε ένα θαύμα κατά τον 6ο αιώνα. Ένας μοναχός, ενώ προσευχόταν κατά τη διάρκεια της εορτής, είδε ένα λαμπρό φως που περιέβαλε την εικόνα της Παναγίας. Το φως αυτό θεωρήθηκε σημάδι προστασίας της μονής από επιδρομές και επικυρώθηκε από μαρτυρίες άλλων πατέρων της μονής.

Η εμφάνιση της Παναγίας στην Κωνσταντινούπολη

Κατά την περίοδο της Εικονομαχίας, στην εορτή των Εισοδίων, η Παναγία εμφανίστηκε σε όραμα σε πιστούς στον ναό των Βλαχερνών. Τους καθησύχασε για την προστασία της πόλης και το θαύμα θεωρήθηκε ως ενίσχυση των ορθοδόξων στον αγώνα τους για την αναστήλωση των εικόνων. Η παράδοση αυτή ενίσχυσε τη σημασία της εορτής στην Κωνσταντινούπολη.

Η Ιερά Μονή Χοζοβιώτισσας στην Αμοργό

Η ίδρυση της Μονής Χοζοβιώτισσας συνδέεται με ένα θαύμα που τιμά την Παναγία. Σύμφωνα με την παράδοση, η εικόνα της Παναγίας βρέθηκε να επιπλέει στα κύματα και οδηγήθηκε με θαυματουργικό τρόπο στη θέση όπου χτίστηκε η μονή. Η παράδοση λέει πως το θαύμα συνέβη κοντά στην εορτή των Εισοδίων, ενισχύοντας τη σημασία της Παναγίας ως προστάτιδας των ναυτικών.

Το θαύμα στην Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας, Άγιον Όρος

Στην Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας, στις 21 Νοεμβρίου, μοναχοί είδαν την Παναγία σε όραμα κατά τη διάρκεια της θείας λειτουργίας. Εκείνη φανερώθηκε μπροστά από την Αγία Τράπεζα και τους ευλόγησε. Το θαύμα καταγράφηκε στα χρονικά της μονής και συνδέθηκε με την αγιότητα του μοναστικού βίου.

Θαύμα στη Μονή Παναγίας Εισοδιώτισσας, Κρήτη

Κατά την περίοδο της Ενετοκρατίας, στη Μονή Παναγίας Εισοδιώτισσας στην Κρήτη, αναφέρεται ότι κατά την ημέρα των Εισοδίων, οι μοναχοί διασώθηκαν από μια ξαφνική επιδρομή πειρατών. Η Παναγία εμφανίστηκε στον ουρανό και, με θαυματουργικό τρόπο, τρόμαξε τους εισβολείς, σώζοντας τη μονή και τους μοναχούς.

Η ίδρυση της Μονής Παναγίας Εισοδίων στη Σιάτιστα

Η ίδρυση της μονής στα Εισόδια της Θεοτόκου στη Σιάτιστα συνδέεται με θαύμα που έλαβε χώρα την ημέρα της εορτής. Οι ντόπιοι αναφέρουν ότι η εικόνα της Παναγίας βρέθηκε σε μία σπηλιά και ακτινοβολούσε φως. Αυτό θεωρήθηκε θεϊκό σημάδι για την ανέγερση της μονής, η οποία κατέστη κέντρο πνευματικότητας για την περιοχή.

Τα πιο σημαντικά