Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου 2025
ΕλλάδαΔολοφονία Κ.Τσαλικίδη στο σκάνδαλο της Vodafone και θάνατος B.Καλογήρου: Τα κοινά στοιχεία

Δολοφονία Κ.Τσαλικίδη στο σκάνδαλο της Vodafone και θάνατος B.Καλογήρου: Τα κοινά στοιχεία

Και οι δύο υποθέσεις έχουν σκοτεινά σημεία για τα οποία δεν δόθηκαν λογικές εξηγήσεις

Κοινά στοιχεία παρουσιάζουν οι δύο υποθέσεις της δολοφονίας του Κ.Τσαλικίδη (επί 14 χρόνια θεωρούνταν αυτοκτονία) στο σκάνδαλο της Vodafone την περίοδο 2004-2005 και του θανάτου του Β.Καλογήρου, ο οποίος βρέθηκε νεκρός σε απόκρημνη χαράδρα στον Τύρναβο σε απόσταση πολλών χιλιομέτρων από το σπίτι του  στην Λάρισα.

Και οι δύο υποθέσεις έχουν σκοτεινά χαρακτηριστικά τα οποία δεν μπορούν να εξηγηθούν και το κυριότερο η ίδια η κοινωνία δεν αποδέχεται τις επίσημες παραδοχές.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στην περίπτωση του Κ.Τσαλικίδη, λίγο πριν… την αρχικώς «αυτοκτονία» του, είχε στείλει μήνυμα στην σύντροφό του «ντύσου, έρχομαι να σε πάρω».

5b2b911bcd3a1850f07cef62 1024x840 1

Την επόμενη ημέρα είχε εντοπιστεί παράλληλη σύνδεση, η οποία αποδείχτηκε ότι είχε στηθεί από πράκτορες εντός της αμερικανικής πρεσβείας!

Υπενθυμίζεται ότι το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών του 2004-2005 αφορούσε επισυνδέσεις σε βάρος δημοσίων προσώπων (αξιωματούχων της κυβέρνησης Καραμανλή δηλαδή) που έγιναν εκείνη την περίοδο.

Οι υποκλοπές αποκαλύφθηκαν στις 4 Μαρτίου 2005, έπειτα από έναν έλεγχο ρουτίνας, που διεξήγαγε η εταιρία Vodafone στο λογισμικό της.

200205144405 tsal 4

Η κυβέρνηση Καραμανλή ενημερώθηκε στις 10 Μαρτίου και αποκάλυψε το γεγονός στην κοινή γνώμη στις 2 Φεβρουαρίου 2006, με κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσαν οι υπουργοί Επικρατείας, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης (Θ. Ρουσόπουλος, Γ. Βουλγαράκης και Αν. Παπαληγούρας, αντίστοιχα).

Αποκαλύφθηκε πως μέσω ειδικού λογισμικού που είχε εγκατασταθεί στην εταιρία, παρακολουθούνταν τη διετία 2004-05 περίπου 100 τηλέφωνα με τη χρήση 14-16 καρτοκινητών «τηλεφώνων-σκιών», τα οποία κατέγραφαν τις συνομιλίες.

Μετά από διετή δικαστική έρευνα που δεν απέδωσε αποτελέσματα, η υπόθεση μπήκε στο αρχείο τον Αύγουστο του 2008.

Δύο χρόνια μετά, το 2010 η υπόθεση ξανάνοιξε με την εμφάνιση νέων στοιχείων που έδειχναν ότι υπήρχε ανάμιξη της αμερικανικής πρεσβείας.

Η υπόθεση είχε άμεση σχέση με τον υπάλληλο της Vodafone Κώστα Τσαλικίδη.

Ο Τσαλικίδης γεννήθηκε στις 23 Ιουλίου 1966 και εργαζόταν στην εταιρία Vodafone για 11 χρόνια, και από το 2001 έως τον θάνατο του ήταν υπεύθυνος για την ανάπτυξη του δικτύου της εταιρείας.

Ωστόσο, στις 9 Μαρτίου 2005, μία μέρα πριν γνωστοποιηθεί στις αρχές η ύπαρξη του ύποπτου λογισμικού, ο Τσαλικίδης βρέθηκε απαγχονισμένος στο διαμέρισμά του στον Κολωνό.

Ο θάνατός του, αποδόθηκε αρχικά σε αυτοκτονία, εκδοχή που υποστηρίχτηκε από το πρώτο δικαστικό πόρισμα.

Η υπόθεση όμως άνοιξε ξανά το 2010 καθώς νέα στοιχεία αποκάλυψαν στενή διασύνδεση του θανάτου με την υπόθεση των υποκλοπών και ενίσχυσαν την εκδοχή της δολοφονικής ενέργειας.

Το 2019, μετά από 14 χρόνια έρευνας, ο θάνατος του Τσαλικίδη αποδόθηκε σε δολοφονία από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και ασκήθηκε «κατ’ αγνώστων δραστών ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση»!

Στην συνέχεια απλώς η υπόθεση έκλεισε!

Δηλαδή, επισήμως ο Τσαλικίδης δολοφονήθηκε, το παραδέχεται η ίδια η Δικαιοσύνη, αλλά ενόχους δεν έχουμε και φυσικά δεν έχουν τιμωρηθεί!

Στην υπόθεση του Βασίλη Καλογήρου, έχουμε έναν νέο άνδρα 39 ετών, ο οποίος αγνοούνταν από τις 31 Δεκεμβρίου του 2024 και εντοπίστηκε μετά από διάστημα 48 ημερών σε δύσβατο σημείο μέσα σε φαράγγι στον Τύρναβο και σε απόσταση 19 χλμ. από το σημείο εξαφάνισης (δηλαδή από εκεί που εθεάθη για τελευταία φορά)!

Πρόκειται για ανεξήγητο γεγονός για το οποίο δεν έχει δοθεί μία λογική ερμηνεία.

Αν υπάρχει εγκληματική ενέργεια τότε πρέπει να βρεθούν οι ένοχοι, γιατί αν δεν γίνει αυτό, τότε η υπόθεση Καλογήρου θα αποκτήσει κι άλλο κοινό με την υπόθεση Τσαλικίδη: Οι ένοχοι θα μείνουν ατιμώρητοι.

Πολλοί είπαν ότι ο θάνατός του είχε σχέση με το γεγονός ότι η προσφάτως συνταξιοδοτημένη εισαγγελέας μητέρα του, Σοφία Αποστολάκη, είχε αναλάβει την υπόθεση του εγκλήματος των Τεμπών κάτι το οποίο όμως επίσημα δεν προκύπτει.

Αυτό σίγουρα αν ίσχυε θα είχε πολιτική σημασία καθώς τα Τέμπη έχουν εξελιχθεί σε μείζον πολιτικό θέμα, ωστόσο μπορεί να υπήρχαν και άλλες υποθέσεις ιδιαίτερης βαρύτητας που μπορεί να είχε διαχειριστεί η εισαγγελέας.

Όπως και να έχει αν πρόκειται για εγκληματική ενέργεια και υπάρχουν ένοχοι πρέπει να βρεθούν. Αν δεν είναι εγκληματική ενέργεια πρέπει να εξηγηθεί με σαφήνεια και όχι με προχειρότητες πώς βρέθηκε η σωρός του άτυχου νέου σε αυτή την τοποθεσία.

Γιατί η ελληνική κοινωνία έχει βαρεθεί τις «περίπου» εξηγήσεις, οι οποίες συνήθως είναι διάτρητες στο σκεπτικό τους και καταλήγουν να προκαλούν την νοημοσύνη των πολιτών.

Ποιος ξέρει άλλωστε τι θα προκύψει μετά από άλλα… 14 χρόνια.

Τα πιο σημαντικά