Σεισμός 5.0 ρίχτερ στις 21.05 στη Σαντορίνη – Προηγήθηκε σεισμός 4,6 ρίχτερ
Σεισμός 5.0 ρίχτερ στις 21.05 στη Σαντορίνη
Το επίκεντρο είναι 80 χιλιόμετρα της Θήρας με εστιακό βάθος 30 χλμ
Μετά τα 5,2 ρίχτερ στις 5 Φεβρουαρίου σήμερα έγινε στις 21.05 σεισμός έντασης 5.0 ρίχτερ
Στις 20.53 σημειώθηκε δόνηση 4,6 Ρίχτερ με εστιακό βάθος τα 5 χιλιόμετρα και το επίκεντρο 21 βόρεια – βορειοδυτικά της Ανάφης.
Ιδιαίτερα αισθητή έγινε σε Σαντορίνη και Αμοργό η σεισμική δόνηση που σημειώθηκε πέντε λεπτά μετά τις 21.05, σε θαλάσσια περιοχή, 15 Χλμ. ΝΝΑ της Αμοργού. Σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 41,3 χιλιόμετρα.
Κ. Παπαζάχος για Σαντορίνη: “Η πιθανότητα για 6 Ρίχτερ έχει μειωθεί, αλλά δεν έχει απομακρυνθεί τελείως”
«Πρέπει να κάνουμε όλοι υπομονή», υπογράμμισε ο καθηγητής Σεισμολογίας
Για τη σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη μίλησε ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, κληθείς να απαντήσει αν παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός ισχυρότερου σεισμού από τα 5,2 Ρίχτερ.
«Δεν έχουν αλλάξει πολλά πράγματα. Έχει μια μικρή ύφεση η ακολουθία. Οι υφέσεις πολλές φορές είναι και παρωδικές. Δεν έχουμε μπει σε μια φάση που να πούμε ότι έχει μειωθεί σημαντικά η σεισμική δραστηριότητα. Γίνονται αρκετά 4,5 [Ρίχτερ]. Αυτή τη στιγμή έχουν την τάση να γίνονται και σε ομάδες», τόνισε ο κ. Παπαζάχος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
«Καταλαβαίνω ότι άνθρωποι έχουν την πίεση κάθε μέρα θα προκύψει κάτι διαφορετικό. Η φύση όμως έχει άλλες μετρικές και συνήθως αυτά τα πράγματα αλλάζουν σε επίπεδο εβδομάδων και όχι ημερών», πρόσθεσε.
Δεδομένου ότι καταγράφηκε ο σεισμός των 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, κλήθηκε να απαντήσει αν θεωρεί πως αυτός ήταν ο κύριος σεισμός, με τον κ. Παπαζάχο να αναφέρει χαρακτηριστικά: «Δεν υπάρχει κύριος σεισμός 5,2 όταν υπάρχουν πολλοί σεισμοί 5,1 και 4,9 που τον συνοδεύουν. Κύριος σεισμός είναι ο σεισμός ο οποίος ξεχωρίζει πολύ από τους άλλους, έχει μεγάλη διαφορά στο μέγεθός του τουλάχιστον μισή μονάδα», σημειώνοντας ότι «εδώ μιλάμε για μια ομάδα σεισμών γι’αυτό μιλάμε και για σμηνοσειρά, που έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά. Δεν είναι αυτό που έχουμε στο μυαλό μας για μια προσεισμική, μια κορύφωση και μια μετασεισμική ακολουθία που έχει συγκεκριμένες διαδικασίες».
«Άρα η έννοια ‘’κύριος σεισμός’’ και ‘’5,2’’ δεν υπάρχει. Το θέμα είναι αν αυτή η σμηνοσειρά θα παραμείνει χωρίς να κάνει κάποιον ισχυρότερο σεισμό για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό είναι παντελώς άγνωστο. Το μόνο που ξέρουμε, είναι ότι ισχυροί μετασεισμοί, σε μια σμηνοσειρά, γίνονται και σε μια καθυστερημένη της φάση. Δηλαδή αραιώνει η συχνότητα των σεισμών, δεν μικραίνουν όμως πάρα πολύ τα μεγέθη».