Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου 2025
εκπαίδευσηΔημιουργείται έδρα ελληνικής γλώσσας στο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της Κίνας

Δημιουργείται έδρα ελληνικής γλώσσας στο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της Κίνας

Από τη Βουλή των Ελλήνων και το άνοιγμά της στην κοινωνία, όπως πρεσβεύει ο νέος πρόεδρος της Βουλής κ. Νίκος Βούτσης στην πρωινή συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο, περάσαμε στο Πανεπιστήμιο Tsinghua του Πεκίνου, και στη σύσταση της «Εδρας Μαριλένας Λασκαρίδη – Κλασικών και Νεοελληνικών Σπουδών» με πρωτοβουλία του Ιδρύματος «Αικατερίνη Λασκαρίδη». Ωρα 14.00, η δεύτερη συνάντηση, πανεπιστημιακού επιπέδου το θέμα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος δέχθηκε αντιπροσωπεία του Πανεπιστημίου Tsinghua του Πεκίνου και του Ιδρύματος «Αικατερίνη Λασκαρίδη», με τον πρόεδρο του Ιδρύματος κ. Πάνο Λασκαρίδη και την αντιπρόεδρο κ. Κατερίνα Λασκαρίδη, κόρη του Πάνου και της Μαριλένας Λασκαρίδη που χάθηκε πρόωρα, αφήνοντας την οικογένειά της συντετριμμένη.

Ο κ. Παυλόπουλος αποτείνεται στον πρόεδρο του Ιδρύματος κ. Λαζαρίδη και στους πανεπιστημιακούς τού Tsinghua και τους συγχαίρει για τη συμφωνία σύστασης της «Εδρας Κλασικών και Νεοελληνικών Σπουδών» στο Πεκίνο (φωτο Ελένη Μπίστικα, 7/10/15).

1--6-thumb-large

Η Μαριλένα Λασκαρίδη ήταν η αντιπρόεδρος του Ιδρύματος «Αικατερίνη Λασκαρίδη» από την ίδρυσή του και η προσφορά της στον πολιτισμό και στην ελληνική κοινωνία τής μάθησης μέσα από διαλέξεις επιφανών πνευματικών ανθρώπων πολύ μεγάλη. Να, όμως, που η οικογένειά της βρήκε τρόπο να συνεχιστεί αυτή η πολύτιμη προσφορά της! Η έδρα που θέλει να συστήσει το Ιδρυμα στο Πανεπιστήμιο Tsinghua στο Πεκίνο θα φέρει το όνομά της «Εδρα Μαριλένας Λασκαρίδη – Κλασικών και Νεοελληνικών Σπουδών», ο δε Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε χθες τους Κινέζους πανεπιστημιακούς και το προεδρείο του Ιδρύματος για να ενημερωθεί, όπως κι έγινε.

Μετά τη θερμή υποδοχή που τους επεφύλαξε ο κ. Παυλόπουλος, τον λόγο πήρε ο πρόεδρος του Ιδρύματος κ. Πάνος Λασκαρίδης που τον ευχαρίστησε που τους δέχθηκε. «Θέλαμε να σας ενημερώσουμε –είπε– για μια πρωτοβουλία και μια εξέλιξη, η οποία έγινε αυτές τις μέρες και είναι μία συμφωνία μεταξύ του Ιδρύματος Λασκαρίδη και του Πανεπιστημίου Tsinghua του Πεκίνου, που είναι το μεγαλύτερο και εγκυρότερο πανεπιστήμιο στην Κίνα.

Αφορά μια χορηγία του Ιδρύματος και την ίδρυση μιας έδρας Κλασικών και Νεώτερων Ελληνικών Σπουδών. Είναι μια πρωτοβουλία που ξεκινά για 5 χρόνια και ο σκοπός είναι, μέσω του Ινστιτούτου Κοινωνικών Σπουδών, να κατευθυνθεί η προσπάθεια αυτή από τον κ. Wang, διαπρεπή Ελληνιστή και Πλατωνιστή, που έχει περάσει όλη του τη ζωή μελετώντας την αρχαία ελληνική γραμματεία, έχει μεταφράσει Πλάτωνα στην Κινεζική. «Σκοπός η σύσφιγξη των σχέσεων των δύο αρχαίων πολιτισμών» υπογράμμισε ο κ. Λασκαρίδης.

«Στη μοντέρνα εποχή έχουμε αναπτύξει αρκετές σχέσεις, εμπορικές και ναυτιλιακές, αλλά είναι η πρώτη φορά που γίνεται προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα Κέντρο Κλασικών Σπουδών. Η κινεζική πλευρά θα συνεισφέρει το όνομα και το κύρος του πανεπιστημίου και εμείς από εδώ την ειδικότητά μας και τις δυνατότητές μας στις κλασικές σπουδές, όχι μόνον του Ιδρύματος αλλά όλης της ελληνικής ακαδημαϊκής κοινότητας. Αυτό είναι σε περίληψη το εγχείρημα που ξεκινήσαμε χθες με την υπογραφή της συμφωνίας και ελπίζουμε να πάει καλά»…

Πρόεδρος: «Ευχαριστώ πολύ για την ενημέρωση. Κυρίως για την πρωτοβουλία που πήρε το Ιδρυμα Λασκαρίδη για τη δημιουργία της έδρας αυτής στο Πανεπιστήμιο Tsinghua, έδρας ελληνικής γλώσσας και φιλοσοφίας.

Και θέλω να συγχαρώ δημόσια επίσης και το Πανεπιστήμιο Tsinghua, αλλά και τον καθηγητή Wang, μεγάλο Πλατωνιστή σε παγκόσμια κλίμακα, γιατί θα είναι η ψυχή όλης αυτής της προσπάθειας. Στο Μήνυμά μου για την Εθνική Επέτειο της Κίνας την 1η Οκτωβρίου είχα τονίσει με έμφαση ότι μεγαλύτερη σημασία για μένα έχει η σύσφιγξη των σχέσεων των δύο χωρών, αυτών των πανάρχαιων πολιτισμών, σε ό,τι αφορά ιδίως τη γλώσσα και την επικοινωνία πάνω στα θέματα της γλώσσας.

Υπάρχουν πολλοί Ελληνες που φοιτούν στα πανεπιστήμια της Κίνας μαθαίνοντας την Κινεζική και πολλοί Κινέζοι που μαθαίνουν την ελληνική γλώσσα στην Ελλάδα. Εχει πολλή σημασία το ότι στο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της Κίνας δημιουργείται έδρα ελληνικής γλώσσας και ελληνικής φιλοσοφίας.

Αισθάνομαι πραγματικά μεγάλη ικανοποίηση γιατί αναπτύσσεται αυτή η πρωτοβουλία». Και ολοκλήρωσε με τα λόγια αυτά, όπως πάντα κάνει σε συναντήσεις πνευματικού επιπέδου: «Από την πλευρά μου, ως Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, θα είμαι στη διάθεσή σας για να μπορέσουμε να κάνουμε αυτή την προσπάθεια “πιλότο” για πολλά άλλα στο μέλλον».

Η αντιπροσωπεία των Κινέζων πανεπιστημιακών αποτελείται από τον καθηγητή Shi Zhiqin, Γραμματέα του Κόμματος της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Tsinghua, την καθηγήτρια Zhang Lihua, διευθύντρια του Κέντρου Σχέσεων Κίνας – Ε.Ε., Πανεπιστήμιο Tsinghua, Πανεπιστήμο Tsinghua και τον καθηγητή Wang Xiaochao, καθηγητή Φιλοσοφίας, διευθυντή του Ινστιτούτου Θρησκειολογίας και Ηθικής, Πανεπιστήμιο Tsinghua.

Τα πιο σημαντικά