Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου 2025
ΕλλάδαΔεν έρχονται οι τουρίστες - Άνοιξαν μόνο 1 στα 10 ξενοδοχεία

Δεν έρχονται οι τουρίστες – Άνοιξαν μόνο 1 στα 10 ξενοδοχεία

Μπορεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να επενδύει επικοινωνιακά στο πράσινο πιστοποιητικό covid με την προσδοκία ότι θα διευκολύνει την επανάληψη των ταξιδιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γεγονός όμως είναι ότι η μάχη για την αύξηση των τουριστικών εσόδων δίνεται επί των επιδημιολογικών δεδομένων και σε αυτήν η Ελλάδα δεν τα πάει καλά, όπως φαίνεται από τους νέους περιορισμούς που έθεσαν στα ταξίδια των πολιτών τους στη χώρα μας οι άλλες  ευρωπαϊκές χώρες αλλά και το γεγονός ότι 9 στα 10 ελληνικά ξενοδοχεία παραμένουν κλειστά.

Με ΠΝΠ πέρασε το Πράσινο Πιστοποιητικό covid

Χθες, Κυριακή 30 Μαΐου, η κυβέρνηση έσπευσε να δημοσιεύσει στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης την Πράξη Νομοθετικού Περιεχόμενου, που ρυθμίζει τα ζητήματα του ψηφιακού πιστοποιητικού COVID ώστε η Ελλάδα να γίνει από την 1η Ιουνίου η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που θα το εφαρμόσει. Το ψηφιακό πιστοποιητικό Covid-19 θα περιέχει πληροφορίες για την κατάσταση του φυσικού προσώπου – κατόχου του όσον αφορά στον εμβολιασμό, το αποτέλεσμα των τελευταίων ταχέων μοριακών ελέγχων (rapid – test) ή του μοριακού ελέγχου (PCR test) ή τη νόσηση από τον κορονοϊό κατά περίπτωση και θα εκδίδεται  τις εθνικές αρχές κάθε χώρας σε ψηφιακή μορφή.

Παρά τη σπουδή του Κυριάκου Μητσοτάκη για την καθιέρωση του ψηφιακού πιστοποιητικού σε ευρωπαϊκό επίπεδο και την εσπευσμένη εισαγωγή του στην Ελλάδα, η μάχη για την πρώιμη έναρξη της τουριστικής περιόδου που θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των τουριστικών εσόδων έχει οριστικά χαθεί, καθώς τα δυσμενή επιδημιολογικά δεδομένα έχουν μεταθέσει την έναρξη της προσέλευσης τουριστών για τα τέλη Ιουνίου-αρχές Ιουλίου.

Νέος ταξιδιωτικός περιορισμός από την Ολλανδία για τα νησιά του Αιγαίου

Το τελευταίο πλήγμα για τον ελληνικό τουρισμό προήλθε την Παρασκευή από τις  ολλανδικές αρχές που ανακοίνωσαν ότι από τις 30 Μαΐου μεταφέρουν τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, δηλαδή τις Κυκλάδες και Δωδεκάνησα, από τη «κίτρινη» λίστα (όπου για την επιστροφή στην πατρίδα απαιτείται μόνο μοριακός έλεγχος) στην «πορτοκαλί» (που περιλαμβάνει και απαίτηση για καραντίνα).  Αμέσως μετά την ανακοίνωση αυτή, οι μεγάλοι ευρωπαϊκοί  tour operators, μεταξύ των οποίων Corendon, Sunweb και TUI ανακοίνωσαν την αναστολή των προγραμμάτων τους για δύο εβδομάδες.

Η επιβολή νέων περιορισμών στα ταξίδια προς την Ελλάδα από τις ολλανδικές αρχές περιορίζουν, συν τοις άλλοις, τις ελπίδες του Υπουργείου Τουρισμού να γίνει αποδεκτό από τις βρετανικές αρχές το ελληνικό αίτημα περί διαχωρισμού της Ελλάδας σε ηπειρωτική χώρα και νησιά ώστε στην επόμενη αναθεώρηση της βρετανικής λίστας των τουριστικών προορισμών που προγραμματίζεται για τις 7 Ιουνίου να κρατηθεί μεν η ηπειρωτική χώρα στην «πορτοκαλί» λίστα, αλλά να περάσουν τα ελληνικά νησιά στην «πράσινη», προκειμένου από τα μέσα Ιουνίου να  αρχίσουν οι βρετανοί τουρίστες να έρχονται για διακοπές στην Ελλάδα.

Μηδενικός Μάιος, υποτονικός Ιούνιος

Η δύσκολη επιδημιολογική κατάσταση, σε συνδυασμό με τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που επιβάλλουν στους πολίτες οι αρχές των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, έχουν οδηγήσει σε ένα μηδενικό Μάιο κι έναν υποτονικό Ιούνιο σε ό,τι αφορά τις ελεύσεις ξένων επισκεπτών στην Ελλάδα, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αντιπρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας Χριστίνα Τετράδη. Το αποτέλεσμα είναι ότι παρά το επίσημο άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού, μόνον το 10% των ξενοδοχειακών μονάδων της χώρας έχει ανοίξει τις πύλες του, με τους περισσότερους επιχειρηματίες να έχουν αναβάλλει το άνοιγμα τους για τα μέσα Ιουνίου.

Καθώς δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη το τοπίο στις κύριες αγορές για τον ελληνικό τουρισμό (Αγγλία-Γερμανία-Ρωσία-Σκανδιναβία), πρόσθεσε η εκπρόσωπος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου, οι κρατήσεις για το επόμενο διάστημα είναι λίγες, οι tour operators ζητάνε συνεχώς μειώσεις στις τιμές και την ίδια στιγμή έρχονται Ελλάδα με ελάχιστους επισκέπτες στις πτήσεις τους. «Είναι αδήριτη ανάγκη η Ελλάδα να γίνει πράσινη στον επιδημιολογικό χάρτη του ECDC», αφού, όπως εξηγεί ο κ. Τετράδη, «ο διεθνής ταξιδιώτης που θα θελήσει άμεσα να ταξιδεύσει επιλέγει προορισμό, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα που επικρατούν σε κάθε χώρα».

Ρόδος

Ο μεγάλος γρίφος και για τον πρόεδρο των ξενοδόχων της Ρόδου, Μιχάλη Μαρκόπουλο, είναι τι ακριβώς θα γίνει με τις κύριες αγορές για τον ελληνικό τουρισμό αλλά και για το νησί των Ιπποτών, εκτιμώντας ότι μέχρι τα τέλη Ιουνίου θα έχει ξεδιαλύνει η θολή εικόνα που επικρατεί τώρα. Στην Ρόδο μέχρι σήμερα, αναφέρει, έχουν ανοίξει 25 ξενοδοχεία από τα 650 και δεν είναι απόλυτο ότι θα ανοίξουν όλα φέτος, τόνισε ο ίδιος στο Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Κρήτη

Εξίσου υποτονική παραμένει και η κατάσταση στην Κρήτη, με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου Νίκο Χαλκιαδάκη να τονίζει ότι στο Ηράκλειο έχει ανοίξει το 25% των ξενοδοχειακών μονάδων του νομού με τους περισσότερους ξενοδόχους να έχουν προγραμματίσει το άνοιγμα των μονάδων τους τον Ιούνιο. Μέχρι τώρα στο Ηράκλειο έχουν προσγειωθεί 500 περίπου τσάρτερ, ανέφερε ο κ. Χαλκιαδάκης, με την αύξηση των τουριστικών ροών να υπολογίζεται μέσα Ιουλίου. Σε κάθε περίπτωση η ελπίδα για την Κρήτη είναι ότι ο Ιούλιος, ο Αύγουστος, αλλά και ο Σεπτέμβριος θα είναι καλοί μήνες για την τουριστική βιομηχανία του νησιού, κατέληξε.

Τα πιο σημαντικά