Κυριακή, Ιανουάριος 12 2025
μαγαζιάΤο "χρυσό" μαγαζί της Μυκόνου που κάνει 18 εκατομμύρια τζίρο το χρόνο

Το “χρυσό” μαγαζί της Μυκόνου που κάνει 18 εκατομμύρια τζίρο το χρόνο

Ποιο είναι το μπιτς μπαρ των Γερμανών επενδυτών που συνδυάζει τη χάουζ μουσική με τα κλαρίνα και τα φιλέτα των 250 ευρώ με τις Armand de Brignac των 10.000 ευρώ το μπουκάλι; Γιατί ο Άντονι Χόπκινς δεν θέλει να βλέπει ούτε ζωγραφιστό το κλαμπ, όπου ο βοηθός σερβιτόρου πληρώνεται καλύτερα και από διευθυντή τράπεζας;

Κάπου στα μέσα του περασμένου καλοκαιριού, μια δυναμική μελαχρινή γυναίκα γύρω στα 40, που εργάζεται ως βίλα μάνατζερ στα σπίτια γνωστού επιχειρηματία, μπαίνει αλαφιασμένη στον μικρό παράδεισο χαλαρής πολυτέλειας και ατόφιου πολιτισμού, τον «Σκορπιό». Αναζητά εναγωνίως τον μετρ του μπιτς μπαρ-εστιατορίου, για να του μεταφέρει το αίτημα ενός πολύ σπουδαίου εκείνη την περίοδο πελάτη της που παραθερίζει στη Μύκονο.

«Ο σερ Άντονι Χόπκινς επιθυμεί να επισκεφτεί τον ‘Σκορπιό’ σήμερα το απόγευμα και θα ήθελα να γίνει κράτηση σε ένα από τα καλύτερα τραπέζια σας.»

«Θα ήταν τιμή μας να έχουμε μαζί μας τον σερ Χόπκινς, μόνο που, όπως θα γνωρίζετε, γίνεται χαμός αυτές τις ημέρες. Βεβαίως θα μπορούσα να διασφαλίσω την κράτηση με ένα φιλοδώρημα της τάξεως των 1.000 ευρώ», απαντά κυνικά και απερίφραστα ο μετρ, αφήνοντας εμβρόντητη τη διευθύντρια, που αναρωτιέται αν τα λόγια που μόλις ήχησαν στα αυτιά της ήταν αληθινά.

Όλοι ήξεραν ότι το γεμάτο ηρεμία καταφύγιο χτισμένο εξ ολοκλήρου από πέτρα στην παραλία της Παράγκας, η αισθητική του οποίου παραπέμπει στο ξενοδοχείο «Armani» στο Μπαλί, ήταν μαστ στη διασκέδαση του νησιού, όχι όμως και ότι οι υπάλληλοί του θα έφταναν στο σημείο να διαπραγματεύονται την είσοδο σε ολόκληρο Άντονι Χόπκινς, που όλοι θα ήθελαν να είχαν για πελάτη τους. Παρ’ όλα αυτά, η έμπειρη μάνατζερ κατάφερε να μη χάσει την ψυχραιμία της. Βγάζει λοιπόν από το πορτοφόλι της 1.000 ευρώ και τα ακουμπάει στην ανοιχτή παλάμη του μετρ.

«Το μόνο που θέλω από σας, είναι να διασφαλίσετε ότι ο σερ Χόπκινς και η παρέα του, που αποτελείται από πάμπλουτους Ρώσους, θα έχουν το καλύτερο τραπέζι», είναι τα τελευταία της λόγια προτού αποχωρήσει από τον «Σκορπιό» με προορισμό τη βίλα όπου διέμεναν ο διάσημος ηθοποιός και η παρέα του. Πράγματι, λίγες ώρες αργότερα, τη στιγμή που οι θαμώνες του «Σκορπιού» αφήνονταν στο χάδι του ήλιου και την αγκαλιά της χάουζ μουσικής, ο Άντονι Χόπκινς και τα υπόλοιπα μέλη της παρέας του συνοδευόμενα από τη διευθύντρια, περνούσαν την πόρτα του μαγαζιού για να καθίσουν στο τραπέζι τους. Μάταια όμως.

Εκείνη τη στιγμή επικρατούσε πανικός. Όχι τραπέζι, ούτε σκαμπό δεν υπήρχε ελεύθερο. Η μάνατζερ σε έξαλλη κατάσταση απευθύνεται στον μετρ, ο οποίος προσπαθεί να την καθησυχάσει. Εκείνος με τη σειρά του πλησιάζει τον ηλικιωμένο ηθοποιό και τον χτυπάει φιλικά στον ώμο, λέγοντάς του να μην ανησυχεί γιατί το πολύ σε 20 λεπτά θα του έχει βρει τραπέζι. Τότε ο Άντονι Χόπκινς μεταμορφώνεται στον κινηματογραφικό ήρωα που όλοι αγαπήσαμε, στον κανίβαλο ψυχίατρο Χάνιμπαλ Λέκτερ, ο οποίος απαντά στον μετρ με ένα εμφατικό «fuck you» και στη συνέχεια εγκαταλείπει έξαλλος το μαγαζί.

Στον αστερισμό του «Σκορπιού», οι αιθέριες υπάρξεις απογειώνονται υπό τους ήχους της άμπιεντ μουσικής και του κλαρίνου.

9de04af38a6d372047b3c0dc999bb0d7

1ac783044324e83b74bda8e109db82f5

51c05aa11d5c80ad4d2484e37a5051ec

Οι τζίροι των 18 εκατ. ευρώ 

Το ατυχές περιστατικό με τον διάσημο ηθοποιό θεωρήθηκε μεμονωμένο, αποδόθηκε στους ερασιτεχνισμούς του συγκεκριμένου υπαλλήλου, ο οποίος αντικαταστάθηκε τη φετινή σεζόν και σίγουρα δεν ήταν αρκετό για να πλήξει τη φήμη του «Σκορπιού», που κατά καιρούς φιλοξενεί τους πρωταγωνιστές της κοσμικής ζωής του τόπου, αλλά και αρκετά ονόματα του διεθνούς τζετ σετ, αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές και από τον διεθνή Τύπο.

Όσο για τα οικονομικά στοιχεία της επιχείρησης, αυτά προκαλούν ίλιγγο. Τα απογεύματα της Κυριακής υπό τους ήχους της χάουζ μουσικής και από τις 6 το απόγευμα έως τη 1:30 μετά τα μεσάνυχτα, οι ταμειακές μηχανές χτυπούν τρελά νούμερα, που αγγίζουν το 1 εκατ. ευρώ. Ενδεικτικά, την τελευταία Κυριακή του Ιουλίου, το Ζ της κεντρικής ταμειακής έγραψε 670.000 ευρώ και αν δεν είχαν κολλήσει τα POS, ώστε οι μπάρμαν να ουρλιάζουν στους πελάτες ότι δέχονται μόνο μετρητά, ο συνολικός τζίρος θα είχε αγγίξει το 1 εκατ. ευρώ.

Χαρακτηριστικό είναι ότι τον φετινό Μάιο ο «Σκορπιός» είχε ξεπεράσει σε εισπράξεις τον περσινό Ιούνιο, ενώ πέρυσι ο συνολικός τζίρος έφτασε τα 13-14 εκατ ευρώ.

Φέτος μάλιστα, αναμένεται να ξεπεράσει τα 18, ίσως και τα 20 εκατ. ευρώ. Το εστιατόριο κάνει 1.300-1.400 κουβέρ τα Σαββατοκύριακα και 700-900 τις καθημερινές. Ένα μπέργκερ κοστίζει 22 ευρώ, όμως υπάρχουν και πιο ακριβές επιλογές, όπως το φιλέτο σατομπριάν με τιμή καταλόγου 250 ευρώ.

Στον πριβέ χώρο του «Σκορπιού» υπάρχουν τραπέζια με ελάχιστη κατανάλωση 10.000 ευρώ, ποσό το οποίο χρεώνεται στην πιστωτική κάρτα του πελάτη από τη στιγμή που εμφανίζεται στο μαγαζί. Οι εργαζόμενοι δουλεύουν 12-14 ώρες καθημερινά, σχεδόν δίχως ρεπό, όμως παίρνουν περισσότερα χρήματα και από διευθυντή τράπεζας.

4af796435483c6ae67033edd564cc258

Βοηθός των 3.200 ευρώ

Ενδεικτικά, ένας βοηθός σερβιτόρου, δηλαδή αυτός που μεταφέρει τα πιάτα ή τα ποτά από το πάσο της κουζίνας στο τραπέζι του πελάτη, μπορεί να βγάλει άνετα 800 ευρώ την εβδομάδα, ήτοι 3.200 ευρώ τον μήνα και θεωρείται για τα δεδομένα της επιχείρησης ο πιο κακοπληρωμένος υπάλληλος. Πέρυσι, το προσωπικό του «Σκορπιού» μοιράστηκε 800.000 ευρώ πουρμπουάρ, ποσό που άφησαν οι πελάτες μέσω των πιστωτικών τους καρτών. Φέτος, το αντίστοιχο ποσό προβλέπεται να ξεπεράσει το 1 εκατ. ευρώ.

Στο ξεκίνημα της λειτουργίας του, πριν από δύο χρόνια, οι υπάλληλοι της επιχείρησης φιλοξενούνταν σε κοντέινερ, όπως είχε αποκαλύψει το «ΘΕΜΑ». Το αποτέλεσμα ήταν να ξηλωθούν τα κοντέινερ και να αναγκαστούν οι ιδιοκτήτες να παράσχουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης στο προσωπικό τους. Αν και πέρυσι φιλοξενούνταν σε σπίτια-κοινόβια ανά 8-9 άτομα, φέτος η κατάσταση βελτιώθηκε και σε κάθε διαμέρισμα κοιμούνται 3-4 άτομα. Η διεύθυνση του καταστήματος κρατάει από τον μισθό των υπαλλήλων της 200-300 ευρώ για τη στέγη, ενώ προσφέρει δωρεάν σίτιση από εταιρείες κέτερινγκ με τις οποίες συνεργάζεται.

O φερόμενος και ως ο βασικός μέτοχος του «Σκορπιού», Κλάους Σέντλινγκερ και ιδιοκτήτης της Design Hotels (TM), που αντιπροσωπεύει μια αλυσίδα από περισσότερα από 300 ξενοδοχεία σε πάνω από 60 χώρες.

50cbd5581bd8ec36d64bc67f4121a0ef

Στα αξιοσημείωτα του «Σκορπιού», η εμφάνιση του κλαρινίστα Θανάση Βασιλόπουλου, ο οποίος μαζί με άλλους δύο μουσικούς και τη σύμπραξη DJ παίζει γνωστές μελωδίες, ελληνικές και ξένες, με άμπιεντ διάθεση που καθηλώνει το κοινό, καθώς πέφτει το ηλιοβασίλεμα. Εκείνη τη στιγμή ο «Φις», ένας μελαψός άνδρας με χιτώνα και φτερό στο κεφάλι, δίνει έναν μυσταγωγικό τόνο περιφερόμενος αρχικά μέσα στο πλήθος και κρατώντας ένα μπουκέτο με άνθη λεβάντας, τα οποία καίει κατά τη διάρκεια ενός τελετουργικού που λαμβάνει χώρα στο κέντρο του «Σκορπιού» μέσα σε ένα μεγάλο σιδερένιο σκεύος.

Ο «Φις», ο αρχηγός των μυσταγωγικών τελετών

31a73989cb2cc8d0a682be708bbe354c

Τα ναρκωτικά 

Είναι γεγονός ότι τις τελευταίες μέρες η Μύκονος έχει μπει στο στόχαστρο της Δίωξης Ναρκωτικών, κλιμάκια της οποίας πραγματοποιούν αιφνιδιαστικές εφόδους στην προσπάθειά τους να πιάσουν επ’ αυτοφώρω τις συμμορίες που διακινούν κοκαΐνη και άλλα σκληρά ναρκωτικά. Όπως είχε αποκαλύψει το «ΘΕΜΑ» πριν από μερικές βδομάδες, τα μέλη αυτών των συμμοριών πληρώνουν ένα είδος προστασίας σε ομάδες σεκιούριτι που ελέγχουν τα μαγαζιά, προκειμένου να έχουν πρόσβαση και ασυλία σε αυτά και να πουλούν ανενόχλητοι το εμπόρευμά τους. Συνήθως οι επιχειρηματίες δεν είναι ενήμεροι για το τι συμβαίνει στα μαγαζιά τους, τα οποία κινδυνεύουν με λουκέτο σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι γίνεται διακίνηση ναρκωτικών.

6e0c2b7db4e3f46c555dd3ec564ab036

Την περασμένη Κυριακή, λοιπόν, έξω από τον «Σκορπιό» πραγματοποιήθηκε η πρώτη μεγάλη επιχείρηση όπου συνελήφθησαν πέντε άτομα (τρεις άνδρες και δύο γυναίκες), που έφεραν πάνω τους ποσότητες ναρκωτικών ουσιών. Πρόκειται για φιξάκια κοκαΐνης και χασίς, τα οποία προορίζονταν για τους πελάτες των μπιτς μπαρ που βρίσκονται στην περιοχή της Παράγκας, συμπεριλαμβανόμενου και του «Σκορπιού».

Το περιστατικό θορύβησε τους ιδιοκτήτες του, οι οποίοι προκειμένου να προστατέψουν την επιχείρησή τους, ζήτησαν από τα μέλη του προσωπικού να υπογράψουν μια έγγραφη ανακοίνωση που καταδικάζει οποιαδήποτε παράνομη ενέργεια στον χώρο του μαγαζιού, είτε κατά τη διάρκεια του ωραρίου εργασίας, είτε μετά το πέρας αυτού.

Το έγγραφο που υπέγραψαν οι υπάλληλοι του «Σκορπιού», με αφορμή την επιχείρηση της Δίωξης Ναρκωτικών έξω από το μπιτς μπαρ την περασμένη Κυριακή.

5825056bb26bf042c0f98191e1cfa396

Ποιοι είναι οι ιδιοκτήτες

Δύο γερμανικής καταγωγής φίλοι και συνεργάτες, συνιδιοκτήτες γνωστού ξενοδοχείου στο νησί, αλλά και ένας πανίσχυρος Μεξικανός επιχειρηματίας, είναι οι δημιουργοί του «Σκορπιού». Πρόκειται για τους Τόμας Χέιν, Μάριο Χέρτελ και Κλάους Σέντλινγκερ, ο ιδιοκτήτης της Design Hotels (TM), που αντιπροσωπεύει περισσότερα από 300 ξενοδοχεία σε περισσότερες από 60 χώρες.

Ο Σέντλινγκερ φέρεται ως ο βασικός μέτοχος του «Σκορπιού», επένδυση που του κόστισε περίπου 2,5 εκατ. ευρώ, ενώ οι Τόμας και Μάριο είναι αυτοί που ανέλαβαν να «τρέξουν» το μαγαζί, συμφωνώντας σε μικρότερα ποσοστά επί των συνολικών εισπράξεων της επιχείρησης.

Όμως αυτό το υψηλής αισθητικής κόνσεπτ δεν ανήκει εξ ολοκλήρου στην έμπνευση και τη διορατικότητα των Γερμανών επιχειρηματιών. Ένας δικός μας επιχειρηματίας, ο Γιάννης Μωράκης, ήταν ο πρώτος που ενδιαφέρθηκε να επενδύσει στο συγκεκριμένο μέρος, συνάπτοντας μάλιστα συμφωνία με τους ιδιοκτήτες του οικοπέδου, τους Μιχάλη και Δαμιανό Δακτυλίδη. Ο Έλληνας επιχειρηματίας οραματίστηκε να δημιουργήσει ένα εστιατόριο-κλαμπ που θα πρωταγωνιστούσε στη νυχτερινή ζωή του νησιού.

Οι δύο γερμανικής καταγωγής φίλοι και συνεργάτες, Τόμας Χέιν και Μάριο Χέρτελ, διευθύνουν την επιχείρηση.

1c0c176e7c25fd16a6d24e65bd481fc8

Ωστόσο, το μαγαζί ετοιμάστηκε και λειτούργησε μόλις για μία μέρα και συγκεκριμένα για τις ανάγκες της γαμήλιας δεξίωσης του επιχειρηματία. Εξαιτίας σειράς πολεοδομικών παραβάσεων, δεν κατάφερε να πάρει την άδεια λειτουργίας.

Το 2013, με δικαστική απόφαση, ο Γιάννης Μωράκης αποχωρεί από την Παράγκα έχοντας χάσει περίπου 2,5 εκατ. ευρώ. Το 2015, η επιχείρηση περνά στα χέρια των Γερμανών επενδυτών, ενώ οι κτιριακές εγκαταστάσεις που βρίσκονταν εντός του οικοπέδου είχαν νομιμοποιηθεί από το 2012 με τον ν. 4014/2011 περί αυθαιρέτων.

«Το όνειρο που είχες κάνει εσύ, το τελειώσαμε εμείς», είχαν πει οι Τόμας Χέιν και Μάριο Χέρτελ στον Γιάννη Μωράκη, όταν έτυχε να συναντηθούν έπειτα από καιρό.

Η τελική διαμόρφωση του κτιρίου που παρέλαβαν οι Γερμανοί, είναι εμπνευσμένη από αντίστοιχο μπιτς μπαρ-εστιατόριο «Gitano», που λειτουργεί στην πόλη Τουλούμ του Μεξικού, εκεί όπου τα ερείπια των Μάγια υψώνονται πάνω από τη θάλασσα, προσφέροντας εκπληκτική θέα σε όσους απολαμβάνουν τον ήλιο στην παραλία.

Οι δύο Γερμανοί επιχειρηματίες που «τρέχουν» τον «Σκορπιό», δηλώνουν φιλέλληνες και λάτρεις της Μυκόνου.
Ήρθαν για πρώτη φορά στο νησί το 2004 ως παραθεριστές και σύντομα βρέθηκαν να διαχειρίζονται ένα από τα σημαντικότερα κλαμπ του, το διάσημο «Paradise». Η επιτυχία τους άνοιξε τον δρόμο για περαιτέρω δραστηριότητες κι έτσι το 2010 ανέλαβαν το «San Giorgio Hotel Mykonos».

«Η Μύκονος είναι ένας κοσμοπολίτικος παράδεισος, όπου οι άνθρωποι κάνουν διακοπές συνειδητοποιώντας παράλληλα τι σημαίνει φυσική ομορφιά, αλλά και ελευθερία», είχαν πει σε παλαιότερη συνέντευξή τους στο ΘΕΜΑ.

Οι δυο τους γνωρίστηκαν πριν από 15 χρόνια στις παραλίες της Ίμπιζα όπου διασκέδαζαν. Ο Τόμας ασχολούνταν με τη μεσιτεία στο Άουγκσμπουργκ, όπου είχε φτιάξει ένα κλασικό κλαμπ με DJ και χορεύτριες από το Άμστερνταμ, ενώ ο Βαυαρός Μάριο είχε ένα καφέ και ασχολούνταν επιτυχώς με εστιατόρια, κλαμπ και ξενοδοχεία. Όταν άρχισαν να κάνουν παρέα, θέλησαν να ανοίξουν επιχειρηματικά τα φτερά τους σε ολόκληρο τον κόσμο και η Μύκονος ήταν το πλέον κατάλληλο περιβάλλον για τα ξενοδοχεία, τα πάρτι και τις λαμπερές εκδηλώσεις που είχαν στο μυαλό τους.

[protothema] [gazzetta]

Τα πιο σημαντικά