Το «πιο ψηλό χωριό» όπως το αποκαλούν είναι κρυμμένο σε μια γωνιά της μακεδονικής γης με ιστορία ριζωμένη στα βάθη του χρόνου.
Η φημισμένη Σαμαρίνα βρίσκεται στην βόρεια Πίνδο στις ανατολικές πλαγιές του Σμόλικα, στο νομό Γρεβενών σε υψόμετρο 1.350 με 1.590 μέτρων.
Θεωρείται ως ένα από τα ψηλότερα χωριά της Ελλάδας αλλά και των Βαλκανίων και κάθε χειμώνα στολίζεται με το χιόνι που το σκεπάζει.
Πρόκειται για ένα κατεξοχήν κτηνοτροφικό χωριό που άκμασε κατά τα τέλη του 19ου αιώνα.
Σήμερα αποτελεί ένα παραθεριστικό χωριό, ως επί το πλείστον, και έχει ανοικτή πρόσβαση όλες τις εποχές του χρόνου.
Απέχει από τα Γρεβενά περίπου 52 χιλιόμετρα και από το χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας περίπου 15 χιλιόμετρα γεγονός που κάνει τους χειμερινούς επισκέπτες να θέλουν να την γνωρίσουν καλύτερα.
Η Σαμαρίνα βρίσκεται ανάμεσα από πυκνά δάση πεύκου, οξιάς, πυξαριού και ρόμπολου. Έχει άφθονα κρύα νερά, ασύγκριτα φυσικά τοπία και πολύ καλό κλίμα. Οι ντόπιοι μάλιστα συνηθίζουν να την αποκαλούν «Ωραία Σαμαρίνα».
Οι Σαμαριναίοι με έντονη παρουσία στην σύγχρονη ελληνική ζωή και πραγματικότητα, διατηρούν την Σαμαρίνα ως αντίληψη ζωής στον τόπο διαβίωσης τους, αλλά και συντηρούν, στις πλαγιές του Σμόλικα, τις παραδόσεις.
Χαρακτηριστικό της δυναμικής των κατοίκων αποτυπώνεται στο γνωστό παραδοσιακό τραγούδι «Παιδιά της Σαμαρίνας»
. Οι Σαμαρινιώτες με τα πρώτα κρύα έπαιρναν τα κοπάδια τους και κατηφόριζαν για τα χειμαδιά της Θεσσαλίας.
Το χωριό είναι διαιρεμένο σε μεγάλες συνοικίες, έχει πολλές εκκλησίες και σημαντική στιγμή του χρόνου είναι ο Δεκαπενταύγουστος όπου όλοι οι απανταχού Σαμαρινιώτες προσπαθούν να παρευρεθούν στο πανηγύρι. Ένα απόμερο μέρος της Ελλάδας που αξίζει να γνωρίσετε…
Δείτε το βίντεο