Η επαρκής πρόσληψη θρεπτικών συστατικών παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στη σωστή λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα. Παρακάτω αναφέρονται τα κυριότερα ιχνοστοιχεία και οι τροφές που τα περιέχουν.
Το ιώδιο
Το ιώδιο είναι το πιο σημαντικό θρεπτικό συστατικό για τη λειτουργία του θυρεοειδή καθώς είναι απαραίτητο για τη σύνθεση θυρεοειδικών ορμονών. Όταν δεν επαρκεί, ο θυρεοειδής προσπαθεί να αντισταθμίσει την έλλειψη με τη διόγκωσή του (βρογχοκήλη και εμφάνιση όζων).
*Πηγές ιωδίου: ιωδιούχο αλάτι, ψάρια, μύδια, γαρίδες, στρείδια, φύκια, αυγά, σκόρδο, σπαράγγια, σπανάκι, μανιτάρια και σπόροι σουσαμιού.
Το σελήνιο
Το σελήνιο συμβάλλει στη διατήρηση της σωστής ποσότητας θυρεοειδικών ορμονών στο αίμα και στους διάφορους ιστούς. Επίσης, ένζυμα, τα οποία περιέχουν σελήνιο, συμμετέχουν στην «αποτοξίνωση» του αδένα (ειδικά σε περιόδους στρες) και στην αποτελεσματική διαχείριση των αποθηκών ιωδίου στο σώμα.
*Πηγές σεληνίου: ξηροί καρποί, δημητριακά, κρέας (κυρίως το μοσχαρίσιο), πουλερικά, μανιτάρια, αυγά, φασόλια σόγιας, τόνος, καβούρια και αστακός.
Η τυροσίνη
Η τυροσίνη είναι ένα αμινοξύ, το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή των θυρεοειδικών ορμονών.
*Πηγές τυροσίνης: ψάρια, κοτόπουλο, προϊόντα ολικής αλέσεως, γαλακτοκομικά, μπανάνες, φασόλια και ξηροί καρποί.
Ο ψευδάργυρος
Τα χαμηλά επίπεδα του ψευδάργυρου στον οργανισμό συνδέονται με χαμηλά επίπεδα στις θυρεοειδικές ορμόνες, δηλαδή την TSH, την Τ3 και την Τ4. Τόσο ο υποθυρεοειδισμός (όταν ο θυρεοειδής υπολειτουργεί) όσο και ο υπερθυρεοειδισμός (όταν ο θυρεοειδής υπερλειτουργεί) μπορούν να προκαλέσουν ελλείψεις στα επίπεδα ψευδαργύρου.
*Πηγές ψευδαργύρου: ξηροί καρποί, δημητριακά ολικής άλεσης, σιτάρι, βρώμη, αρακάς, ψάρια, αυγά, θαλασσινά, φασόλια, μανιτάρια, σύκα και κρέας.
Ο χαλκός
Ο χαλκός είναι απαραίτητος για τη σύνθεση της Τ4 και, όταν η διατροφική πρόσληψη χαλκού είναι περιορισμένη, ο ρυθμός παραγωγής της ορμόνης μειώνεται. Η Τ4 ρυθμίζει τη σύνθεση της χοληστερίνης στον οργανισμό. Συνεπώς, μπορεί να υπάρχει σχέση μεταξύ της ανεπάρκειας χαλκού, της αύξησης της χοληστερίνης στο αίμα και των καρδιαγγειακών παθήσεων – ειδικά σε άτομα με υποθυρεοειδισμό.
*Πηγές χαλκού: θαλασσινά, ψάρια, κρέας, ξηροί καρποί, φασόλια, μανιτάρια και δημητριακά.
Ο σίδηρος
Η έλλειψη σιδήρου στον οργανισμό μπορεί και πάλι να μειώσει τη θυρεοειδική λειτουργία, γι’ αυτό είναι σημαντικό να καταναλώνετε αρκετό σίδηρο, έτσι ώστε να εξασφαλίσετε την επαρκή λειτουργία του.
*Πηγές σιδήρου: εντόσθια, στρείδια, μύδια, σπανάκι, φακές, φασόλια σόγιας, άσπρα φασόλια και σπόροι κολοκύθας.
Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β
Οι βιταμίνες Β2, Β3 και Β6 βοηθούν τον οργανισμό να δημιουργήσει την ορμόνη Τ4.
*Πηγές βιταμινών Β: κρόκοι αυγών, εντόσθια, ψάρι, προϊόντα ολικής άλεσης, αρακάς, γάλα, μανιτάρια και αμύγδαλα.
Τα αντιοξειδωτικά (βιταμίνες Α, C και Ε)
Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν το θυρεοειδή αδένα να καταπολεμήσει το οξειδωτικό στρες και να προλάβει την εμφάνιση εκφυλιστικών ασθενειών.
*Πηγές αντιοξειδωτικών: σταφύλια, φράουλες, μύρτιλα, βατόμουρα, καρύδια, πράσινο τσάι, μπρόκολο, σπαράγγια, μαρούλι, κατσαρό λάχανο, καρότα, σπανάκι, φασόλια σόγιας, γλυκοπατάτες, κολοκύθες, πεπόνια, ρόδι.