Οι κροίσοι πουλούν τις βίλες τους και εγκαταλείπουν το νησί στους Αλβανούς με τις σαγιονάρες, τους Άραβες με τους ναργιλέδες και τις συμμορίες των μπράβων. Έφτασε η ώρα της παρακμής για τη Μύκονο;
Μύκονος, καλοκαίρι 2017. Ο κροίσος Άραβας και η όμορφη σύζυγός του επέλεξαν το νησί για το γαμήλιο ταξίδι τους. Το πρώτο βράδυ δίπλα στην πισίνα του ξενοδοχείου με τη μαγευτική θέα στη Χώρα, αφού απήλαυσαν ένα υπέροχο δείπνο, ο Άραβας διέταξε τη νεαρή σύζυγό του να πάει για ύπνο και πρότεινε στην ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου να κατέβουν στη Χώρα να διασκεδάσουν. Εκείνη αρνήθηκε ευγενικά.
Την ίδια νύχτα, μερικές χιλιάδες Άραβες κατακτητές του νησιού διασκέδαζαν σε αντροπαρέες των 5-10 ατόμων στα σοκάκια του νησιού των Ανέμων. Μόνο μια παρέα μελαψών κοριτσιών, που δεν ξεπερνούσαν τα 20, μοιράζονταν τον ναργιλέ. Η Μύκονος, εκτός των άλλων, είναι και τίγκα στους ναργιλέδες. Αυτό που καπνίζουν δεν θα τολμούσε να το μυρίσει ούτε ο Γουόλτερ Γουάιτ.
Στο μεταξύ, τα κλαμπ και τα εστιατόρια της Χώρας έχουν μετατραπεί σε μίνι ναζί στρατόπεδα. Τσιλιαδόροι βρίσκονται σε κάθε στενό, ώστε να ενημερώσουν τους μαγαζάτορες για ύποπτες φάτσες. Κι όταν λέμε ύποπτες φάτσες, εννοούμε από ελεγκτές του ΣΔΟΕ έως αντίπαλες συμμορίες εκείνης που έχει αναλάβει την προστασία του μαγαζιού. Καθώς πλησιάζεις στο κλαμπ ή το εστιατόριο, η επιβολή της μαύρης στολής είναι αδιαπραγμάτευτη.
Στην είσοδο υπάρχουν φουσκωτοί ντυμένοι απαραιτήτως στα μαύρα. Ανάμεσά τους κορίτσια που φορούν κάτι απαίσιους τάκους για παπούτσια και κρατούν καταλόγους με τα ονόματα όσων έχουν κλείσει τραπέζι ή εκείνων που επιθυμούν να το κάνουν. Τόσο οι μαυροντυμένοι φουσκωτοί στις εισόδους, όσο και τα κορίτσια που διαχειρίζονται το κλείσιμο των τραπεζιών, ξεχειλίζουν από οξυδέρκεια.
Στη Μύκονο σπάνια συναντάς επιχείρηση εστίασης η ψυχαγωγίας που δεν την προστατεύουν μπράβοι πάσης φύσεως και προέλευσης. Ακόμη και το ΑΤ Μυκόνου έχει προσλάβει εταιρία σεκιούριτι για να το προστατεύει – πολύ γέλιο. Γενικότερα στο νησί, σπάνια βλέπεις αστυνομικούς τη νύχτα. Τα όργανα ποτέ δεν φθάνουν στον τόπο του εγκλήματος, καθότι η λογική “η μάνα του φεύγα δεν έκλαψε ποτέ”, διαπερνά το Σώμα.
Και δεν έχουν άδικο, καθότι στο νησί κάθε βράδυ το αίμα ρέει άφθονο. Τα Κέντρα Υγείας του νησιού μετατρέπονται κάθε νύχτα σε Ναούς του Αίματος, με ειδικές τελετουργικές σπονδές. Εδώ μεταφέρονται ό,τι απέμεινε από ανθρώπινα κορμιά που έχουν μαχαιρωθεί, έχουν φάει σφαίρες, άγριο ξύλο ή έχουν πέσει θύματα Τροχαίου. Χάρμα οφθαλμών.
Στα μπιτς μπαρ του νησιού, το θέαμα των μαυροντυμένων φουσκωτών γίνεται ακόμη πιο γελοίο. Καθότι δίπλα στη γεμάτη βακτηρίδια και κάτουρο πισίνα, κυκλοφορούν διάσπαρτοι φουσκωτοί που φορούν μαύρα κολλητά μπλουζάκια, στρατιωτικά παντελόνια και σκουλαρίκι ενδοσυννενόησης στ’ αυτί.
Ανάμεσα στους φουσκωτούς, υπάρχουν φυσικά και οι ανέμελοι πελάτες -κυρίως ομοφυλόφιλοι- που δεν φορούν ούτε καν τσίγκινα σώβρακα, αλλά ελάχιστο ύφασμα ώστε να επιδεικνύουν στα μαυροντυμένα γοριλάκια τα κάλλη τους.
Τα γοριλάκια τώρα, αλλά και οι υπόλοιποι υπάλληλοι των επιχειρήσεων της Μυκόνου, είναι πολύ τυχεροί εάν έχουν εξασφαλίσει παραμονή σε κανονικό δωμάτιο-κατάλυμα.
(Για ρεπό δεν το συζητάμε. Η λέξη ρεπό είναι απαγορευμένη στη Μύκονο.)
Το λέμε αυτό, καθώς τα τελευταία χρόνια ξεφυτρώνουν στη Μύκονο ένα μετά το άλλο τα κοντέινερ που φιλοξενούν τους εργαζόμενους στο νησί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, τα κοντέινερ που έχουν στηθεί στο Καλό Λιβάδι πίσω από το Nemo (εντελώς τυχαία η ονομασία παραπέμπει στο Nammos).
Εκτός από τις κουκέτες, διαθέτουν από ό,τι είδαμε και κλιματιστικά, οπότε μπορούμε να μιλάμε για ιδανικές συνθήκες διαμονής. Στην προκειμένη περίπτωση, είδαμε και ένα μεγάλο τύπου μοναστηριακό τραπέζι στο πίσω μέρος του μαγαζιού, όπου οι εργαζόμενοι μπορούν να απολαμβάνουν από κοινού το φαγητό ή τον καφέ τους. Διαθέτουν και καρέκλες στις οποίες μπορούν να κάθονται. Έτσι, ανάλογα με τη βάρδια που έχουν, βγαίνουν από τα πεντάστερα κοντέινερ σιδερωμένοι στην τρίχα, φρεσκοπλυμένοι ατσαλάκωτοι-ες και γεμάτοι-ες ενέργεια για να εξυπηρετήσουν τον οξυδερκή πελάτη που πληρώνει 60 ευρώ το σετ ξαπλώστρας-ομπρέλας.
Τα κοντέινερ και τα υπόγεια δωμάτια είναι μάλλον η πιο αθώα εκδοχή του δαιμονισμένου κυνηγιού του χρήματος στο νησί.
Σε άλλο σημείο της Μυκόνου, ιδιοκτήτης ξενοδοχείου τόλμησε να διαμαρτυρηθεί σε ιδιοκτήτη κλαμπ για την ένταση της μουσικής.
Ακολούθησε ο εξής περιεκτικός διάλογος:
-Ξέρετε, η ένταση της μουσικής ενοχλεί τους πελάτες μου. Κάντε κάτι γι’ αυτό σας παρακαλώ.
-Εσείς ξέρετε πόσο αξίζετε;
Ο ξενοδόχος κοίταξε απορημένος τον συνομιλητή του.
-Η αξία σας κύριε είναι μια σφαίρα. Σας συνιστώ να επιστρέψετε στο ξενοδοχείο σας.
Ίσως η πιο αθώα εκδοχή της Μυκόνου να βρίσκεται ακόμη σε παραλίες όπως η Φωκός και στα κατσικάκια που βόσκουν αμέριμνα στις όχθες του ποταμού στο Φράγμα του Μαού. Εδώ συναντήσαμε και μια γιαπωνέζικη παράγκα.
Ενδιαφέρουσα αισθητική παρέμβαση στο νησί, είναι το δίχως άλλο και το συγκρότημα της ΔΕΗ, η οποία φημίζεται για την καθαριότητά της και το σεβασμό στο περιβάλλον.
Φυσικά, τα τελευταία χρόνια την παράσταση στο νησί κλέβουν οι Γερμανοί ιδιοκτήτες του διάσημου μπιτς μπαρ Scorpios, που βρίσκεται στην περιοχή της Παράγκας.
Με τη βοήθεια του Μνημονίου και της Τρόικας, δεν θα ήτο υπερβολή να πούμε πως η Καγκελαρία απέκτησε το δικό της Προξενείο στο νησί της Μυκόνου. Κάθε Κυριακή που ο Scorpios δίνει τα φημισμένα πάρτι του, ένα κομβόι αυτοκινήτων σχηματίζει μια ουρά 8-10 χιλιομέτρων, καθώς όλο το νησί θέλει να βρεθεί εδώ. Ο Scorpios στην κυριολεξία λεηλατεί τη φήμη και τους πελάτες του Nammos, του Cavo Paradiso και του Principaute του Πανόρμου. Οι Γερμανοί επιχειρηματίες αποδεικνύουν εδώ το μεγαλείο της γερμανικής “τεχνολογίας” και την ικανότητα του λαού τους να κυριαρχεί σε διάφορους κάγκουρες όπως οι Έλληνες, οι Ιταλοί, οι Άραβες, κλπ.
Πάντως όλο αυτό το σκηνικό της Μυκόνου, στην οποία αν πετάξεις πέτρα θα χτυπήσεις Άραβα ή Αλβανό, προοιωνίζει τη Μεγάλη Περίοδο Παρακμής στην οποία έχει εισέλθει ήδη το νησί.
Οι κροίσοι πουλούν τις βίλες τους και εγκαταλείπουν το νησί στους Αλβανούς με τις σαγιονάρες και τους Άραβες με τους ναργιλέδες. Καιρός είναι κάποια άλλα νησιά να εκμεταλλευθούν την παρακμή της αυτοκρατορίας του Νησιού των Ανέμων και να πάρουν τα σκήπτρα.