Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου 2025
ΕλλάδαΑπογειώθηκε ο χοιρινός γύρος στην Ακρόπολη - Λάδι και φέτα ανεβάζουν τις...

Απογειώθηκε ο χοιρινός γύρος στην Ακρόπολη – Λάδι και φέτα ανεβάζουν τις τιμές για τους τουρίστες

Τα παραδοσιακά ελληνικά πιάτα μοιάζουν πια απλησίαστα γύρω από την πιο τουριστική περιοχή της Ελλάδας, το κέντρο της Αθήνας.

Η αύξηση της τιμής της φέτας και της τιμής του ελαιόλαδου έχουν απογειώσει και την τιμή της χωριάτικης σαλάτας, η οποία συναγωνίζεται ή και ξεπερνά σε τιμές άλλες γνωστές ξένες σαλάτες στα ταβερνάκια γύρω από την Ακρόπολη.

Οι τιμές ήταν πάντοτε πιο υψηλές στην Πλάκα, το Μοναστηράκι, το Θησείο. Όμως οι τιμές πλέον έχουν εκτοξευτεί σε σχέση με το παρελθόν.

Εξωφρενικές τιμές γύρω από την Ακρόπολη

Σύμφωνα με το Mega, ένα ζευγάρι για να φάει κοντά στην Ακρόπολη μπορεί να χρειαστεί ακόμη και 70 ευρώ. Η τιμή της χωριάτικης σαλάτας λόγω των ανατιμήσεων έχει φτάσει τα 14 ευρώ, ο χοιρινός γύρος στα 21 ευρώ και η μερίδα του μουσακά 19 ευρώ. Από την άλλη πλευρά και οι καταστηματάρχες μιλούν για εξαιρετικά υψηλά ενοίκια, που δεν τους αφήνουν περιθώριο για να κρατήσουν σταθερά τις τιμές.

Πέρα από την Ιταλία που αποτελεί μία από τις κλασικές τουριστικές αγορές και την Κροατία, που έχει ανέβει αρκετά, πλέον σημαντική αύξηση σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια παρουσιάζει ο τουρισμός στη γειτονική Αλβανία, όπου οι τιμές είναι σαφώς φθηνότερες.

argyrokastro

Ανεβαίνει διαρκώς στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη η Αλβανία

Έτσι, ενώ οι ομορφιές και το υψηλό επίπεδο υπηρεσιών έχουν κερδίσει την παγκόσμια τουριστική αγορά, δεν παύουν ακόμη και Έλληνες να προτιμούν πλέον τη γειτονική Αλβανία, καθώς οι υποδομές της έχουν βελτιωθεί και οι τιμές είναι χαμηλότερες τουλάχιστον κατά 2 έως 3 μονάδες σε σχέση με τα ελληνικά νησιά.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμού Τουρισμού, το 2023 η Αλβανία κατατάχθηκε 4η παγκοσμίως για τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση στις διεθνείς τουριστικές αφίξεις, σημειώνοντας το 2019 αύξηση της τάξης του 56%. Η Αλβανία υποδέχθηκε 7,5 εκατομμύρια διεθνείς αφίξεις το 2022 και 10,1 εκατομμύρια το 2023.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, τα τελευταία πέντε χρόνια, η Αλβανία προσελκύει σταθερά άμεσες ξένες επενδύσεις (ΑΞΕ) σε επίπεδα που ξεπερνούν τον μέσο όρο της προηγούμενης δεκαετίας άνω του 1 δις ευρώ.

Το 2022, η χώρα έλαβε 1,372 δισεκατομμύρια ευρώ και μεταξύ Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου 2023, έλαβε περίπου 1,089 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ άρχισε να αναπτύσσει και νεοφυείς επιχειρήσεις στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας. Δεν είναι τυχαίο, πως Βορειοηπειρώτες ομογενείς έχουν επανειλημμένα καταγγείλει πως κάποιοι έχουν βάλει στο μάτι τις περιουσίες τους, εφόσον βρίσκονται κοντά σε τουριστικά θέρετρα.

Το 2023 αυξήθηκε παγκοσμίως ο αριθμός των τουριστών μετά την καθίζηση τον καιρό του κορωνοϊού. Παρόλα αυτά ούτε το 2023 έφτασε η ζήτηση του τουρισμού στο επίπεδο προ πανδημίας, κάτι που αναμένεται εκτός απροόπτου να συμβεί φέτος.




Τα πιο σημαντικά