Η ηλιακή ενέργεια μπορεί να ζεστάνει το σπίτι, τους χειμερινούς μήνες, με πολύ χαμηλό κόστος, δίνοντας οικονομική ανάσα στα νοικοκυριά.
Ειδικότερα, μια νέα τεχνολογία, που γίνεται ολοένα και πιο διαδεδομένη, υπόσχεται να φέρει επανάσταση στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τους πιο κρύους μήνες του χρόνου.
Χάρη σε αυτό το σύστημα, η θερμότητα διπλασιάζεται, συγκριτικά με τις κανονικές μεθόδους θέρμανσης, ενώ η κατανάλωση ενέργειας μειώνεται έως και πέντε φορές.
Αυτή είναι μια καινοτομία, που θα μπορούσε να σηματοδοτήσει το τέλος στα καλοριφέρ, τις σόμπες πέλετ και άλλες παραδοσιακές λύσεις θέρμανσης.
Πώς να εκμεταλλευτείτε την ηλιακή ενέργεια για τη θέρμανση του σπιτιού
Η ηλιακή ενέργεια αντιπροσωπεύει μια από τις πιο υποσχόμενες λύσεις σήμερα, για την αποτελεσματική και βιώσιμη θέρμανση των σπιτιών.
Μέσω της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών πάνελ, είναι δυνατή η παραγωγή καθαρής και δωρεάν ενέργειας.
Η εξοικονόμηση είναι το πλεονέκτημα που σχετίζεται κυρίως με αυτήν την τεχνολογία θέρμανσης: η αυτοκατανάλωση της ενέργειας που παράγεται από τα πάνελ, επιτρέπει να εξαλειφθεί ένα μεγάλο μέρος του κόστους που σχετίζεται με την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας από το δίκτυο.
Τα προηγμένα συστήματα αποθήκευσης επιτρέπουν την αποθήκευση της ενέργειας που παράγεται κατά τη διάρκεια της ημέρας, μεγιστοποιώντας το μερίδιο της ιδιοκατανάλωσης και μειώνοντας το κόστος ενέργειας έως και 90%.
Η εστίαση σε ένα φωτοβολταϊκό σύστημα, σημαίνει ενεργή συμβολή στη μείωση των ρυπογόνων εκπομπών, καθιστώντας αυτήν την τεχνολογία, όχι μόνο βολική, αλλά και υπεύθυνη από περιβαλλοντική άποψη.
Όλα τα πλεονεκτήματα της ηλιακής ενέργειας
Οι δυνατότητες παροχής ενέργειας που προσφέρουν τα φωτοβολταϊκά, περιλαμβάνουν λειτουργία για συσκευές και φώτα, αλλά και ηλεκτρική ενδοδαπέδια θέρμανση : αυτό το σύστημα, τοποθετημένο κάτω από το δάπεδο, εγγυάται ομοιόμορφη κατανομή της θερμότητας, εξαλείφοντας την απώλεια θερμότητας από το σπίτι.
Μια άλλη λύση για την αποτελεσματική θέρμανση του σπιτιού αντιπροσωπεύεται από τις αντλίες θερμότητας, συσκευές που μετατρέπουν την ενέργεια που υπάρχει στον αέρα σε θερμότητα για τη θέρμανση των δωματίων. Συγκριτικά με τους παραδοσιακούς ηλεκτρικούς λέβητες, οι αντλίες θερμότητας καταναλώνουν περίπου 70% λιγότερη ενέργεια.
Τα πάνελ υπέρυθρης ακτινοβολίας, δεν θερμαίνουν τον αέρα, αλλά μεταφέρουν θερμότητα απευθείας στα αντικείμενα και τους ανθρώπους στο δωμάτιο. Με αυτόν τον τρόπο εξαλείφονται οι διασπορές και επιτυγχάνεται γρήγορη και αποτελεσματική θέρμανση. Όλα αυτά τα συστήματα θέρμανσης μπορούν να ενσωματωθούν χάρη στο φωτοβολταϊκό σύστημα, μια γρήγορη, αποτελεσματική και βιώσιμη επιλογή, κατάλληλη για κάθε τύπο περιβάλλοντος.
Κώστας Σκρέκας: Αξιοποιούμε την ηλιακή ενέργεια για μόνιμη μείωση του κόστους
Τη δυνατότητα για μόνιμη μείωση του κόστους ενέργειας σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά με χρήση της ηλιακής ενέργειας παρέχει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ)με απόφαση που πήρε ο Κώστας Σκρέκας, με την οποία αυξάνεται το όριο ισχύος για την εγκατάσταση σταθμών ΑΠΕ για εφαρμογή ενεργειακού συμψηφισμού ή εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού (net metering) στο διασυνδεδεμένο δίκτυο και στην Κρήτη από 1 MW σε 3 ΜW.
To net metering συνίσταται στην κάλυψη των αναγκών του καταναλωτή με φωτοβολταϊκό σε συνδυασμό με συμψηφισμό της παραγόμενης με την καταναλισκόμενη ενέργεια ο οποίος γίνεται ανά τριετία, δήλωσε ο Κώστας Σκρέκας.
Με την αύξηση του ορίου ισχύος, όπως επισημαίνει το ΥΠΕΝ και ο Κώστας Σκρέκας, δίνεται η δυνατότητα στη βιομηχανία και σε άλλες ενεργοβόρες δραστηριότητες να καλύψουν τις ανάγκες τους με πράσινη ενέργεια, περιορίζοντας το κόστος τους και μειώνοντας το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα.
– Αυξάνονται τα όρια από 1 MW σε 3 MW σε όλη την Επικράτεια και στην Κρήτη, αφού πλέον εντάχθηκε στο διασυνδεδεμένο δίκτυο.
– Αυξάνονται τα όρια ισχύος από 300 kW στα 500 kW για σταθμούς που εγκαθίστανται από νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, που επιδιώκουν κοινωφελείς ή άλλους σκοπούς δημοσίου ενδιαφέροντος.
Κώστας Σκρέκας: Απλοποίηση αδειοδοτικής διαδικασίας
– Για σταθμούς ισχύος έως 10,8kW για τριφασικές παροχές και μέχρι 5kW για μονοφασικές παροχές, προβλέπεται η δυνατότητα σύνδεσης με ενέργειες του ενδιαφερόμενου και απλή ενημέρωση του ΔΕΔΔΗΕ. Με τη διάταξη αυτή, επιταχύνεται η εγκατάσταση μικρών φωτοβολταϊκών σταθμών, όπως εκείνων που τοποθετούνται στις στέγες σπιτιών και επαγγελματικών κτιρίων.
– Τίθενται σαφείς και αποκλειστικές προθεσμίες στους αυτοπαραγωγούς σχετικά με την διάρκεια ισχύος των προσφορών σύνδεσης και των εν δυνάμει έργων τους, αλλά και στον ΔΕΔΔΗΕ ως προς τον χρόνο κατασκευής και ολοκλήρωσης των απαιτούμενων έργων σύνδεσης.
– Για αιτήματα που αφορούν σε ενεργειακό συμψηφισμό, ο ΔΕΔΔΗΕ εξετάζει το αίτημα και προβαίνει μέσα σε ένα μήνα από την υποβολή της αίτησης σε διατύπωση προσφοράς σύνδεσης.
– Για αιτήματα που αφορούν σε εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό (αφορά τις περιπτώσεις που το φωτοβολταϊκό βρίσκεται σε διαφορετικό χώρο από το σημείο κατανάλωσης), η προθεσμία για τη διατύπωση προσφοράς σύνδεσης από τον ΔΕΔΔΗΕ υποβάλλεται μέσα σε δύο μήνες.
– H διάρκεια ισχύος της προσφοράς σύνδεσης ορίζεται σε 12 μήνες εφόσον δεν απαιτούνται εργασίες σε υποσταθμούς Υψηλής και Μέσης Τάσης και σε 24 μήνες εφόσον απαιτούνται εργασίες κατασκευής νέου ή επέκτασης υποσταθμού Υψηλής ή Μέσης Τάσης.
– Δίνεται η δυνατότητα χορήγησης προσφοράς σύνδεσης, υπό τον όρο να μην εγχέεται ενέργεια στο δίκτυο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν περιπτώσεις όπου τα τοπικά δίκτυα είναι κορεσμένα και καθίσταται ανέφικτη η εγκατάσταση και σύνδεση σταθμών ΑΠΕ.
– Απλοποιείται η διαδικασία σύνδεσης φωτοβολταϊκών σταθμών ενεργειακού συμψηφισμού ισχύος έως 50 kW, καταργώντας τη χορήγηση προσφοράς σύνδεσης όπως επιτάσσει και σχετική ευρωπαϊκή οδηγία.
– Για τη σύνδεση των σταθμών αυτών, ο ενδιαφερόμενος ενημερώνει τον ΔΕΔΔΗΕ υποβάλλοντας όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και ο Διαχειριστής με τη σειρά του οφείλει εντός 15 ημερών να απαντήσει σχετικά με την αποδοχή ή απόρριψη της αιτούμενης σύνδεσης.
– Σε περίπτωση αποδοχής, ο ΔΕΔΔΗΕ αποστέλλει υπογεγραμμένη τη Σύμβαση Σύνδεσης με αναλυτικές λεπτομέρειες για το κόστος σύνδεσης, τα απαιτούμενα έργα και τον χρόνο υλοποίησης αυτών και ο ενδιαφερόμενος έχει περιθώριο 60 ημερών να υπογράψει τη Σύμβαση και να καταβάλλει την απαιτούμενη δαπάνη. Σε αντίθετη περίπτωση, ο ΔΕΔΔΗΕ ενημερώνει τον ενδιαφερόμενο για τους λόγους απόρριψης.
– Για τις περιπτώσεις εφαρμογής εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού από Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου ή Ιδιωτικού Δικαίου που επιδιώκουν κοινωφελείς ή άλλους σκοπούς δημοσίου ενδιαφέροντος, Ενεργειακές Κοινότητες, Γενικούς Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων και για Τοπικούς Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων, αίρεται ο περιορισμός του ενός σταθμού παραγωγής ανά αυτοτελές ακίνητο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ