Σάββατο, 1 Φεβρουαρίου 2025
PlusΑνησυχία για το ηφαίστειο σε Σαντορίνη και Αμοργό - Τι συμβαίνει

Ανησυχία για το ηφαίστειο σε Σαντορίνη και Αμοργό – Τι συμβαίνει

Κάθε 20-30 λεπτά κάνει κα έναν σεισμό κοντά στο ηφαίστειο της Σαντορίνης – Οι ειδικοί καθησυχάζουν ωστόσο η σεισμική δραστηριότητα στο νησί παραμένει πολύ έντονη

Σεισμοί σε Αμοργό και Σαντορίνη με απόσταση λίγων λεπτών – Σε αυξημένη επαγρύπνηση οι Αρχές

Ο πρώτος ήταν της τάξης των 3,1 Ρίχτερ και ο δεύτερος 2,5 Ρίχτερ – Σε ένα 24ωρο έως το βράδυ της Παρασκευής είχαν σημειωθεί 76 σεισμοί στην περιοχή των Κυκλάδων





Σε αυξημένη επαγρύπνηση βρίσκονται οι Αρχές μετά και το γεγονός ότι σημειώθηκαν νέοι σεισμοί σε Αμοργό και Σαντορίνη, σε συνέχεια της ηφαιστειακής δραστηριότητας που καταγράφεται στην Καλδέρα και έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στους κατοίκους των Κυκλάδων.

Οι δύο νέοι σεισμοί εκδηλώθηκαν σήμερα το πρωί με απόσταση λίγων λεπτών η μία από την άλλη. Η πρώτη είχε μέγεθος 3,1 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ και σημειώθηκε 24 χλμ. νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού σε εστιακό βάθος 13,1 χιλιομέτρων.

Η δεύτερη σεισμική δόνηση είχε επίκεντρο 26 χλμ. βορειοανατολικά της Οίας, μέγεθος 2,5 Ρίχτερ και εστιακό βάθος 15,1 χλμ.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Τετάρτη ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας συγκάλεσε ευρεία σύσκεψη για το θέμα, όπου συζητήθηκε ο σχεδιασμός υλοποίησης των απαραίτητων δράσεων πρόληψης με σκοπό την καλύτερη προετοιμασία του συνόλου του μηχανισμού πολιτικής προστασίας στη Σαντορίνη.

Οι δύο σεισμοί σε Αμοργό και Σαντορίνη ήταν μεγέθους 3,1 και 2,5 Ρίχτερ αντιστοίχως

Εικόνα που δείχνει επισκέπτες στη Νέα Καμένη, στο κέντρο της Καλδέρας

Επισκέπτες στη Νέα Καμένη, στο κέντρο της Καλδέρας, όπου παρατηρείται αυξημένη ηφαιστειακή δραστηριότητα




Σεισμοί: Καθησυχαστικοί οι επιστήμονες

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου σε ένα 24ωρο έως το βράδυ της Παρασκευής σημειώθηκαν 76 σεισμικές δονήσεις στην περιοχή των Κυκλάδων, γεγονός που προκαλεί ανησυχία στους κατοίκους της Σαντορίνης, καθώς φοβούνται κάποια έκρηξη του ηφαιστείου ή ένα σεισμό αντίστοιχο του 1956, όταν τα 7,5 Ρίχτερ είχαν προκαλέσει δεκάδες θανάτους και καταστροφές στις Κυκλάδες.

Παρ’ όλα αυτά οι επιστήμονες εμφανίζονται καθησυχαστικοί, αν και παρακολουθούν στενά τη σεισμική ακολουθία και το ρήγμα στη βόρεια Καλδέρα. Με βάση τα έως τώρα διαθέσιμα δεδομένα δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, λένε, καθώς παρόμοια ηφαιστειακή δραστηριότητα στη Σαντορίνη είχαμε το 2011-2012, η οποία διήρκεσε περίπου 14 μήνες και ολοκληρώθηκε χωρίς κάποιο ηφαιστειακό συμβάν.

«Δεν υπάρχει περίπτωση μεγάλης έκρηξης»

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, υποστήριξε ότι η σύσκεψη υπό τον Βασίλη Κικίλια έγινε για προληπτικούς λόγους και ότι δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας.

«Είναι ενεργό ηφαίστειο, όπως και της Κω. Σε καμία περίπτωση δεν θα πάμε σε έκρηξη μεγάλη. Κάναμε τη σύσκεψη για να επικαιροποιήσουμε τα σχέδιά μας» πρόσθεσε ο κ. Λέκκας.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο καθηγητής Γεωλογίας και Γεωφυσικής, Γεράσιμος Παπαδόπουλος που τόνισε πως πρόκειται για τεκτονικούς σεισμούς και όχι ηφαιστειακούς σεισμούς στην ευρύτερη περιοχή της Σαντορίνης.




Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Μελέτης και Παρακολούθησης Ηφαιστείου Σαντορίνης (ΙΜΠΗΣ), Κώστας Παπαζάχος, σημείωσε από την πλευρά του ότι ζούμε ένα φαινόμενο που έχουμε ξαναβιώσει. «Το 2011, το ηφαίστειο παρουσίασε παραμόρφωση, ενεργοποιώντας το ρήγμα στη βόρεια Καλδέρα, προκαλώντας μικροσεισμούς. Το φαινόμενο διήρκεσε 14 μήνες, χωρίς να καταλήξει σε έκρηξη» τόνισε.

Αν ξυπνήσει το ηφαίστειο, πρόσθεσε ο ίδιος, δεν σημαίνει ότι απαραίτητα προβλέπεται κάποια επικείμενη έκρηξη καθώς τα ηφαίστεια συχνά παρουσιάζουν περιόδους έντονης δραστηριότητας και στη συνέχεια επανέρχονται σε ηρεμία.

 

Τα πιο σημαντικά