Τα ακάρεα των βλεφαρίδων είναι μικροσκοπικά ζωύφια που βρίσκονται στη βάση των βλεφαρίδων σας.
Γνωστά και ως demodex, κάθε ένα από τα ακάρεα βλεφαρίδων έχει τέσσερα ζεύγη ποδιών για να μπορούν να πιάνονται γερά σε διάφορα μέρη του σώματος, όπως οι βλεφαρίδες.
Δεν μπορείτε να δείτε τα ακάρεα των βλεφαρίδων επειδή έχουν μήκος μόλις ένα τρίτο του χιλιοστού και είναι διαφανή. Το μόνο που θέλουν είναι να φάνε μερικά νεκρά κύτταρα του δέρματος και λίγο από το φυσικό έλαιο σε αυτό. Με αυτόν τον τρόπο, τα ακάρεα των βλεφαρίδων λειτουργούν ως φυσικό σύστημα καθαρισμού.
Ακάρεα βλεφαρίδων: Αιτίες και παράγοντες κινδύνου
Τα ακάρεα των βλεφαρίδων συνήθως δεν προκαλούν προβλήματα και δεν τα παρατηρείτε καν. Αλλά μερικές φορές συσσωρεύονται υπερβολικά γύρω από τις βλεφαρίδες και προκαλούν προβλήματα.
Δεδομένου ότι τα μάτια σας περιβάλλονται από την μύτη, τα φρύδια και τα μάγουλά σας (μέρη που προεξέχουν περισσότερο) πολλές φορές δεν καθαρίζουμε την περιοχή των βλεφάρων το ίδιο καθαρή όσο το υπόλοιπο πρόσωπο. Αυτό μπορεί να αφήσει περισσότερα ακάρεα να ζήσουν εκεί.
Είναι πιο πιθανό να έχετε πάρα πολλά ακάρεα βλεφαρίδων εάν είστε μεγαλύτερος ενήλικας ή φροντίζετε έναν ή εάν το ανοσοποιητικό σας σύστημα δεν λειτουργεί καλά λόγω προβλήματος υγείας ή φαρμακευτικής αγωγής.
Η συσσώρευση πολλών ακάρεων βλεφαρίδων μπορεί να προκαλέσει τα εξής:
- Ερεθισμός γύρω από το βλέφαρο
- Συσσώρευση βακτηρίων στο σημείο
- Οι βλεφαρίδες μπορεί να μεγαλώσουν προς τη λάθος κατεύθυνση ή να χαλαρώσουν
- Βουλώνουν οι σμηγματογόνοι αδένες (δίοδοι για τα φυσικά δερματικά έλαια) γύρω από τις άκρες των βλεφάρων
- Ανάπτυξη πιτυρίδας γύρω από τη βάση των βλεφαρίδων
Ακάρεα βλεφαρίδων: Συμπτώματα και διάγνωση
Πολλά πράγματα μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στα μάτια, όχι μόνο το να έχετε πάρα πολλά ακάρεα βλεφαρίδων. Όμως τα συμπτώματα γενικά είναι:
- Κνησμός
- Αίσθημα καύσου
- Κόκκινες άκρες με κρούστα στο βλέφαρό σας
- Το να νιώθετε κάτι “ξένο” μέσα στο μάτι σας
- Ερεθισμός στο εσωτερικό του βλεφάρου
- Θολή όραση
- Πόνος στα μάτια
- Ανεξήγητο δάκρυ στα μάτια
Εάν ο γιατρός σας πιστεύει ότι τα ακάρεα των βλεφαρίδων προκαλούν αυτά τα προβλήματα, θα ρωτήσει για τα συμπτώματά σας και θα ψάξει για ερυθρότητα ή πρήξιμο γύρω από τις άκρες των βλεφάρων.
Ο γιατρός σας έχει διάφορους τρόπους για να ανακαλύψει εάν τα ακάρεα των βλεφαρίδων προκαλούν τα συμπτώματά σας. Ένα ειδικό μικροσκόπιο με έντονο φως μπορεί να δείξει εάν:
- Υπάρχει πιτυρίδα στη ρίζα των βλεφαρίδων
- Τα ακάρεα, ή τα αυγά ή τα μωρά τους, βρίσκονται σε μερικές βλεφαρίδες που έχουν αφαιρεθεί από το βλέφαρο
Ακάρεα βλεφαρίδων: Θεραπευτική αγωγή
Τα ακάρεα των βλεφαρίδων δεν χρειάζονται θεραπεία εάν δεν προκαλούν προβλήματα. Και μερικές φορές η απαλλαγή από τα ακάρεα των βλεφαρίδων μπορεί να είναι δύσκολη. Τα απολεπιστικά βλεφάρων που μπορείτε να αγοράσετε χωρίς συνταγή στο φαρμακείο μπορεί να μην κάνουν δώσουν λύση.
Ποιες θεραπείες συνήθως λειτουργούν; Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει τα ακόλουθα:
- Έλαιο από δέντρο τσαγιού: Βάλτε λίγο πάνω σε μαντηλάκια, τρίψτε το πάνω από τα κλειστά βλέφαρα και το πρόσωπό σας. Μην ανοίγετε τα μάτια σας γρήγορα μετά το σκούπισμα γιατί μπορεί να σας τσούξει. Βεβαιωθείτε ότι αραιώνετε το λάδι εάν είναι πλήρες, αλλιώς είναι πολύ ισχυρό και επιβλαβές για το λεπτό δέρμα των βλεφάρων.
- Κρέμες ή αλοιφές: Παρασκευάζονται από ουσίες όπως το θείο, η περμεθρίνη, η ιβερμεκτίνη και το οξείδιο του υδραργύρου. Απλώστε προσεκτικά την κρέμα στη βάση των βλεφαρίδων σας.
Ακάρεα βλεφαρίδων: Πρόληψη
Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να διατηρείτε τον εαυτό σας και το περιβάλλον σας καθαρό. Χρειάζεται καθημερινό πλύσιμο σε πρόσωπο και μαλλιά, καθώς και να χρησιμοποιείτε πάντα καθαρές πετσέτες και κλινοσκεπάσματα.
Πηγή: webmd.com, iatropedia