Σάββατο, 8 Φεβρουαρίου 2025
διατροφήΑυτό το μπαχαρικό καίει το σπλαχνικό λίπος

Αυτό το μπαχαρικό καίει το σπλαχνικό λίπος

Στη σύγχρονη εποχή, το λίπος συχνά αντιμετωπίζεται ως κάτι ανεπιθύμητο. Ωστόσο, πρόσφατες επιστημονικές έρευνες έχουν αναδείξει τη σημασία του, αποδεικνύοντας ότι, όταν βρίσκεται σε φυσιολογικά επίπεδα, είναι απαραίτητο για τον οργανισμό.

Ο λιπώδης ιστός δεν αποτελεί απλώς αποθήκη ενέργειας, αλλά ένα εξειδικευμένο όργανο που συμβάλλει καθοριστικά στην υγεία και τη μακροζωία. Εντοπίζεται στον εγκέφαλο, στον μυελό των οστών, στα νεύρα και στις προστατευτικές μεμβράνες των οργάνων. Παρέχει απορρόφηση κραδασμών, λειτουργεί ως θερμομονωτικό στοιχείο και διατηρεί αποθέματα ενέργειας, προστατεύοντας τον οργανισμό από την έλλειψη τροφής.

Το λίπος στο σώμα μας

Το λίπος έχει υποκατηγορίες. Υπάρχει το ουσιώδες, το υποδόριο και το σπλαχνικό.

Το ουσιώδες αφορά όσα είπαμε ήδη.

Το υποδόριο αντιστοιχεί στην πλειοψηφία του ποσοστού λίπους που έχουμε στο σώμα μας. Η υπερβολική ποσότητα μπορεί να οδηγήσει σε ανισορροπία ορμονικών επιπέδων και ευαισθησίας.

Το σπλαχνικό λίπος είναι γνωστό ως λίπος στην κοιλιά. Είναι το λευκό λίπος που αποθηκεύεται γύρω από τα ζωτικά μας όργανα (ήπαρ, νεφρά, πάγκρεας, έντερα, καρδιά). Τα υψηλά επίπεδα μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο για διαβήτη, καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικό επεισόδιο, αρτηριακή νόσο και ορισμένους καρκίνους.

Όπως ενημέρωσε έρευνα, υπάρχει ένα μπαχαρικό που μας βοηθά να κρατήσουμε υπό έλεγχο το σπλαχνικό λίπος, ενώ έχει και αντικαρκινικές ιδιότητες. Είναι ο κουρκουμάς.

shutterstock 569940847

Η δράση του κουρκουμά

Είναι πολλές οι μελέτες που έχουν εντοπίσει την ικανότητα του κουρκουμά να βοηθά στη μείωση των φλεγμονών, την εξισορρόπηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, την υποστήριξη της μνήμης, της γλώσσας, των εκτελεστικών λειτουργιών, την πέψη, καθώς και τις αντικαρκινικές του ιδιότητες.

Στην πιο πρόσφατη μελέτη φάνηκε και ότι μπορεί να μας βοηθήσει να ξεφορτωθούμε το σπλαχνικό λίπος, επηρεάζοντας θετικά τη σύνθεση του σωματικού βάρους μέσα σε μόνο λίγες εβδομάδες.

Ο κουρκουμάς έχει περί τις 200 δραστικές ουσίες. Οφείλει τη δύναμη του να μας βοηθά με το λίπος μας στην κουρκουμίνη.

Μια συσκευασία κουρκουμά που μπορούμε να βρούμε σε ράφι των σούπερ μάρκετ έχει 3 με 4% κουρκουμίνης. Σε εκχυλίσματα υπάρχει 95%.

b1375836713c113a5cd2c9754f7ea908

Πόσο κουρκουμά χρειαζόμαστε

Εμείς, βάσει μελετών και καθορισμού από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, χρειαζόμαστε από 0 έως 3 mg ανά κιλό σωματικού βάρους την ημέρα.

Διευκρινίζεται πως ρόλο παίζει και ο λόγος που τη χρειαζόμαστε.

  • Για την οστεοαρθρίτιδα έχει εκτιμηθεί πως χρειαζόμαστε 500–1.500 mg κουρκουμά ημερησίως για 3 μήνες.
  • Για τη φαγούρα στο δέρμα αρκούν 500 mg κουρκουμά τρεις φορές την ημέρα για 2 μήνες.
  • Για την ελκώδη κολίτιδα θέλουμε 100–10.000 mg εκχυλίσματος κουρκουμά, ημερησίως.

Οι υψηλές δόσεις κουρκουμά και κουρκουμίνης δεν συνιστώνται μακροπρόθεσμα, καθώς δεν υπάρχουν έρευνες που να επιβεβαιώνουν την ασφάλειά τους.

Έχει φανεί πως για σύντομα χρονικά διαστήματα, δόσεις έως 12 mg την ημέρα, δεν έχουν τοξικές επιδράσεις. Έχουν αναφερθεί όμως παρενέργειες (αλλεργικές αντιδράσεις, πόνος στο στομάχι, διάρροια, δυσκοιλιότητα, ναυτία και εμετός).

Ο κουρκουμάς δεν συνιστάται για όσους έχουν:

  • νόσο στη χοληδόχο κύστη (μπορεί να προκαλέσει συστολή και να επιδεινώσει τα συμπτώματα),
  • πέτρες στα νεφρά (ουσία που περιέχει έχει συνδεθεί με το ασβέστιο και άρα μπορεί να προκαλέσει σχηματισμό λίθων),
  • αιμορραγικές διαταραχές (μπορεί να επιβραδύνει την ικανότητα πήξης του αίματος),
  • διαβήτη (ενδέχεται να προκαλέσει κατακόρυφη πτώση των επιπέδων σακχάρου),
  • ανεπάρκεια σιδήρου (μπορεί να επηρεάσει την απορρόφησή του).

Τονίζεται και ότι τα συμπληρώματα κουρκουμά μπορούν να αλληλεπιδράσουν με ορισμένα φάρμακα, όπως τα αντιπηκτικά του αίματος και τα φάρμακα για τον διαβήτη.

Μέσω των τροφίμων, φαίνεται πως το μπαχαρικό είναι ασφαλές και υπ’ αυτές τις συνθήκες.

πηγή: ow.gr

Τα πιο σημαντικά