Πριν από περίπου ένα χρόνο, το αθηναϊκό γραφείο «ΤΑΝ» (Tense Architecture Network) βρέθηκε υποψήφιο για το μεγάλο βραβείο σύγχρονης αρχιτεκτονικής Mies van der Rohe 2015 με ένα εντυπωσιακό πρότζεκτ μιας κατοικίας στα Μέγαρα. Το καινοτόμο σε σχεδιασμό κτίριο, με την πρωτότυπη γεωμετρία, έκανε αίσθηση καθώς ξεπρόβαλε ανάμεσα στα ελαιόδεντρα του κάμπου και στρέφονταν προς τα επιβλητικά Γεράνια Όρη.
Η κατοικία στα Μέγαρα έκανε το γύρο του κόσμου μέσα από διεθνείς δημοσιεύσεις και παρουσιάστηκε σε πληθώρα δημοσιευμάτων και στον ελληνικό τύπο.
Φέτος, ο ρηξικέλευθος σχεδιασμός και ο αρχιτεκτονικός πειραματισμός του Τηλέμαχου Ανδριανόπουλου και του Κώστα Μαύρου, δικαιώνονται με μια σημαντική διάκριση αποσπώντας το 3ο βραβείο στον διαγωνισμό του έγκριτου περιοδικού αρχιτεκτονικής και design Häuser για την καλύτερη οικογενειακή κατοικία στην Ευρώπη για το 2016.
Το γραφείο Tense Architecture Network έχει δημιουργήσει λίγο έξω από την Αθήνα μια τριγωνική κατοικία από μπετόν και γυαλί. Χτισμένο σε μια απομονωμένη τοποθεσία στα Μέγαρα και με ένα λιτό, μινιμαλιστικό και αυστηρά γεωμετρικό ύφος, το κτίριο ορίζεται στις δυο πλευρές του από υαλοστάσια σε εναλλαγή με τσιμεντένιους τοίχους σε καφεκόκκινο χρώμα που εναρμονίζονται πλήρως με το φυσικό περιβάλλον.
Τα ανοίγματα στους τοίχους προσφέρουν επιλεγμένες θέες στον περιβάλλοντα χώρο, ενώ λωρίδες φωτός σε αυτά φωτίζουν την πρόσοψη τη νύχτα.
Στη βόρεια πλευρά του κτιρίου, συρόμενα υαλοστάσια από το δάπεδο ως την οροφή προσφέρουν εκπληκτική θέα στα Γεράνια Όρη.
Ο κος Τηλέμαχος Ανδριανόπουλος, λέκτορας στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ, μας μιλά για τη διάκριση της κατοικίας και μας αποκαλύπτει τι ήταν αυτό που κατά την εκτίμησή του την έκανε να ξεχωρίσει:
«Η ιδιαίτερη ποιότητα του σπιτιού είναι ο διάλογος με το τοπίο. Τοπίο ελληνικό, αδρό, αλλά και δεκτικό. Ίσως εκεί οφείλεται και ο λόγος διάκρισής του: το σπίτι διαλέγεται με τη θερμή, κοκκινόχρωμη γη που το περιβάλλει αλλά και με το επιβλητικό βουνό απέναντί του.
Οι ελιές χαϊδεύουν τις όψεις του, οι τοίχοι παίρνουν το χρώμα του χώματος, ο ήλιος περνά μέσα από τις σχισμές στο εσωτερικό -το σπίτι είναι ταυτόχρονα προστατευμένο και ανοικτό.
Επιπλέον η οροφή του είναι φυτεμένη, σε λίγο καιρό ελίχρυσα και δροσάνθεμα θα καλύπτουν εν μέρει τους τοίχους του, επιτυγχάνοντας περαιτέρω συγχώνευση με το περιβάλλον.
Παρ’όλα αυτά η γλυπτική του καθαρότητα παραμένει ισχυρή.» «Ένα από τα πιο αγαπημένα στοιχεία του σπιτιού είναι αυτό που διαμορφώνει τον χώρο διημέρευσης» αναφέρει μιλώντας για το στοιχείο που ο ίδιος ξεχωρίζει.
«Ξεκινώντας ως πάγκος προετοιμασίας του φαγητού γίνεται το τραπέζι του, και καταλήγει σε τζάκι -ανηρτημένο από την ίδια του την καμινάδα. Από μασίφ, βαθυκόκκινο μαόνι, οργανώνει τον χώρο με θερμή γλυπτικότητα. Το δε τζάκι, είναι ενεργειακό, σχισμές σε κατάλληλο ύψος ανακυκλοφορούν τον θερμό αέρα στο εσωτερικό.» καταλήγει ο κος Ανδριανόπουλος.
Φωτογραφίες: Πέτρος Περάκης
[lifo] [dinfo] [tensearchitecture]