Η καφέ αράχνη-βιολί και όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για να προφυλαχθείτε
Οι περισσότεροι από εμάς, όταν σκεφτόμαστε τις αράχνες που μπορούν να αποτελέσουν απειλή για την υγεία ή και τη ζωή μας ακόμα, ανατρέχουμε σε πολύ γνωστά είδη όπως η “μαύρη χήρα”, διαβόητη για τα επώδυνα δαγκώματα που επιφέρει στα θύματά της, όπως και τη δύναμη του δηλητηρίου της.
Υπάρχει όμως και ένα άλλο είδος αράχνης, γνωστό ως ερημίτης ή αράχνη βιολί, που μπορεί επίσης να αποτελέσει σοβαρές απειλές για την υγεία μας. Αυτή η αράχνη ήταν, μέχρι πρόσφατα τουλάχιστον, λιγότερο γνωστή επειδή, όπως υποδηλώνει το όνομά της, προτιμούν να μένουν εκτός οπτικού πεδίου.
Καφέ αράχνη. Γενικά χαρακτηριστικά
Η μεσογειακή αράχνη-ερημίτης, με την επιστημονική ονομασία Loxosceles rufescens, αναφέρεται επίσης ως η αράχνη-βιολί, λόγω του σχήματος του κορμού της. Έχει παρατηρηθεί σε αυξανόμενους αριθμούς στο ζεστό μεσογειακό καιρό και πρόκειται για είδος που θεωρείτο ανέκαθεν “ιθαγενής” στην περιοχή της Μεσογείου.
Η καφέ αράχνη, (Loxosceles), έχει μήκος περίπου 1,3 εκ. και φέρει ένα σκούρο σημάδι σε σχήμα βιολιού στον κεφαλοθώρακά της. Συνήθως ζει σε ζεστές, ξηρές, εγκαταλειμμένες περιοχές, όπως σωρούς ξύλων ή βράχων.
Το δάγκωμα της καφέ αράχνης, μπορεί να είναι σοβαρό και να απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα.
Καφέ αράχνη και δηλητήριο
Το δηλητήριό της είναι δυνητικά επικίνδυνο και περιέχει μια ομάδα από ένζυμα γνωστά ως σφιγγομυελινάσες-D, υπεύθυνα για
- φλεγμονή
- νέκρωση του δέρματος
- αιμόλυση
- νεφρική ανεπάρκεια
- θρομβοπενία
Τα ιατρικά συμπτώματα, που συχνά αναγνωρίζονται ως λοξοσκελισμός (όρος που προέρχεται από το συγκεκριμένο είδος αράχνης), παρουσιάζουν δερματικές αλλαγές που μπορεί ή όχι να σχετίζονται με εσωτερικά συμπτώματα. Η αρχική αντίδραση στο δάγκωμα είναι χωρίς πόνο, καθιστώντας δύσκολη την ανίχνευση. Η ενόχληση του κνησμού και του καψίματος μπορεί να μην εμφανιστεί για αρκετές ώρες μετά το δάγκωμα.
Συμπτώματα
Τα τσιμπήματα της καφέ αράχνης δεν γίνονται αμέσως αντιληπτά και μπορεί να μην προκαλέσουν πόνο. Στην πραγματικότητα, μπορεί να μην γνωρίζεις ότι σε έχει δαγκώσει καφέ αράχνη μέχρι να εμφανιστούν άλλα συμπτώματα. Τα συμπτώματα ενός δαγκώματος καφέ αράχνης περιλαμβάνουν:
- Κοκκινισμένο δέρμα που μπορεί να ακολουθείται από μια φουσκάλα που σχηματίζεται στο σημείο του δαγκώματος.
- Ήπιο έως έντονο πόνο και κνησμό για 2 έως 8 ώρες μετά το δάγκωμα.
- Μια ανοιχτή πληγή (έλκος) με διάσπαση ιστού (νέκρωση) που αναπτύσσεται μια εβδομάδα ή περισσότερο μετά το δάγκωμα. Αυτό μπορεί να πάρει μήνες για να επουλωθεί.
Μερικοί άνθρωποι έχουν μια σοβαρή, συστηματική (ολοκληρωτική) αντίδραση στα τσιμπήματα της καφέ αράχνης, συμπεριλαμβανομένης της ταχείας καταστροφής των ερυθρών αιμοσφαιρίων και της αναιμίας (αιμολυτική αναιμία). Τα σχετικά συμπτώματα περιλαμβάνουν:
- Πυρετό και ρίγη
- Δερματικό εξάνθημα σε όλο το σώμα με πολλές μικροσκοπικές, επίπεδες μοβ και κόκκινες κηλίδες
- Ναυτία ή έμετο
- Πόνο στις αρθρώσεις
Τι πρέπει να κάνεις αν νομίζεις ότι σε έχει δαγκώσει μια καφέ αράχνη
Πάνω απ’ όλα, όπως σε κάθε “κρίσιμη” περίσταση, μην χάσεις την ψυχραιμία σου και μην πανικοβληθείς. Ο πανικός είναι πολύ κακός σύμβουλος. Στη συνέχεια, αν έχεις τη δυνατότητα
- προσπάθησε να ψύξεις την περιοχή που υπάρχει το δάγκωμα. Εφάρμοσε ένα δροσερό, υγρό πανί στο δάγκωμα ή κάλυψε το δάγκωμα με ένα πανί και τοποθέτησε από επάνω μια παγοθήκη.
Μην χρησιμοποιήσεις τουρνικέ. Ένα τουρνικέ μπορεί να προκαλέσει περισσότερο κακό παρά όφελος.
- Αν μπορείς, προσδιόρισε την αράχνη. Προσπάθησε να την αποτυπώσεις στη μνήμη σου (αν χρειαστεί να την περιγράψεις σε γιατρό), ή ακόμα καλύτερα, φωτογράφισέ την, χωρίς φυσικά να ρισκάρεις και άλλο δάγκωμα. Δεν είναι καθόλου απίθανο στην περιοχή που βρίσκεσαι να υπάρχει και άλλη αράχνη.
Ένα δάγκωμα καφέ αράχνης μπορεί να είναι σοβαρό και να απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα εάν έχεις σοβαρά συμπτώματα σε όλο το σώμα σου. Κάλεσε τον γιατρό σου εάν αναπτυχθεί ανοιχτή πληγή και νέκρωση. Η νέκρωση είναι μαύρος, νεκρός ιστός.
Δάγκωμα καφέ αράχνης. Πώς γίνεται η διάγνωση
Ένα τσίμπημα καφέ αράχνης διαγιγνώσκεται μέσω φυσικής εξέτασης και ερωτήσεων σχετικά με το δάγκωμα. Θα πρέπει να είσαι σε θέση να περιγράψεις την αράχνη, πού και πότε έγινε το δάγκωμα και τι έκανες τη στιγμή εκείνη (Εάν είσαι σε θέση να πιάσεις και να μεταφέρεις με ασφάλεια την αράχνη, πάρε την μαζί σου για να τη δείξεις στον γιατρό σου.) Ο γιατρός σου θα ρωτήσει ποια είναι τα κύρια συμπτώματά σου, πότε ξεκίνησαν και πώς έχουν αναπτυχθεί, εξελιχθεί ή αλλάξει από το δάγκωμα .
Τσίμπημα καφέ αράχνης. Θεραπεία
Η θεραπεία εξαρτάται από το πόσο σοβαρό είναι το δάγκωμα. Αν προκληθεί μια ανοιχτή πληγή (έλκος) και νεκρό δέρμα (νέκρωση), η θεραπεία περιλαμβάνει την αφαίρεση του νεκρού δέρματος από την πληγή. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει παρακολούθηση και αντικατάσταση του νεκρού δέρματος με νέο δέρμα (δερματικά μοσχεύματα).
Η θεραπεία με υπερβαρικό οξυγόνο μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για βλάβη ιστού από δάγκωμα αράχνης.
Στα φάρμακα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν περιλαμβάνονται:
- Παυσίπονα, όπως ακεταμινοφαίνη ή μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ). Τα ΜΣΑΦ περιλαμβάνουν ναπροξένη και ιβουπροφαίνη.
(Μη δίνεις ασπιρίνη σε άτομα κάτω των 20 ετών λόγω του κινδύνου του συνδρόμου Reye).
- Αντιισταμινικά που βοηθούν στην ανακούφιση από τον κνησμό.
- Αντιβιοτικά, εάν υπάρχει λοίμωξη.