Το όνομα του φιγουράρει κάθε χρόνο στη λίστα Forbes και πλασάρεται ως ο πλουσιότερος Έλληνας σε όλο τον κόσμο. Η αλήθεια είναι ότι είναι ο πλουσιότερος Έλληνας, αν και πέφτει στη γενική κατάταξη τα τελευταία χρόνια.
Βέβαια δεν έχει κάποιο λόγο να ανησυχεί… Σε αυτά τα επίπεδα βέβαια αν είσαι στην 734η θέση των πλουσιότερων του κόσμου και πέσεις στην 814η για το 2017 δεν έχει και μεγάλη σημασία.
Ο λόγος για τον Φίλιππο Νιάρχο, που φέρει το βαρύ όνομα της εφοπλιστικής οικογένειας, τα μυθικά πλούτη και τα έργα τέχνης. Και για φέτος είναι ο πλουσιότερος Έλληνας, (814η θέση) με περιουσία περί τα 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια.
Σύμφωνα με το Forbes, ο κ. Νιάρχος είναι από τους πλουσιότερους εφοπλιστές του κόσμου, αλλά και κάτοχος μια πολύ σπουδαίας συλλογής έργων τέχνης.
Αναμφίβολα η παράδοση του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» στο Ελληνικό Δημόσιο, ένα έργο 630 εκατ. ευρώ που χρηματοδοτήθηκε από την εφοπλιστική οικογένεια, φέρνει στο προσκήνιο τους ανθρώπους που έχουν προσπαθήσει σκληρά να παραμείνουν εκτός δημοσιότητας.
Ο Φίλιππος αποφεύγει τη δημοσιότητα όπως ο «διάολος το λιβάνι», όμως η νεότερη γενιά φαίνεται να χαλάει την παράδοση αυτή. Ο γιος του Σταύρος έχει κερδίσει τον τίτλο του playboy, ενώ η Ευγενία γεμίζει το instagram με φωτογραφίες.
Η Ευγενία είναι και αυτή που έδωσε τις πιο πρόσφατες φωτογραφίες του πατέρα της… Με σημαντικότερη βέβαια αυτή μέσα στο ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στην Ελλάδα, όπου ο Φίλιππος επιθεώρησε το κτίριο, χωρίς κανείς να γνωρίζει ότι βρίσκεται στην Ελλάδα.
Ο Σταύρος δεν είναι ο μοναδικός Νιάρχος που περιλαμβάνεται στους 100 κορυφαίους εργένηδες ανά την Υφήλιο. Στο νούμερο 48 της κατάταξης βρίσκεται ο αδελφός του, ο 24χρονος Τεό. Πρόκειται μάλιστα για έναν επαγγελματία σέρφερ.
Ο Φίλιππος Νιάρχος πάντως αποφεύγει τους φωτογράφους, (διαθέσιμες υπάρχουν από όταν επισκέφθηκε τον Κώστα Καραμανλή στο Μέγαρο Μαξίμου για το ίδρυμα) δεν μιλάει σε δημοσιογράφους και δεν δίνει συνεντεύξεις, ενώ δείγμα της μυστικοπάθειας είναι ότι κανείς δεν γνωρίζει ποιες ήταν οι δύο πρώτες γυναίκες του. Όλοι ξέρουν μόνο για την τρίτη σύζυγο, τη Βικτόρια – Χριστίνα Γκίνες, που του χάρισε τέσσερα παιδιά, τον Σταύρο, την Ευγενία, τον Θεόδωρο και την Ηλέκτρα.
Ο εφοπλιστής με το βαρύγδουπο όνομα κατοικεί στο Παρίσι και στο Λονδίνο και περνάει υπό άκρα μυστικότητα το χρόνο του στην Ελλάδα, κυρίως τα καλοκαίρια.
Η αμύθητη κληρονομιά του Σταύρου Νιάρχου
O Φίλιππος Νιάρχος είναι ο μεγαλύτερος γιος του αείμνηστου Σταύρου Νιάρχου, ο οποίος πέθανε το 1996. Ο πατέρας του ήταν ένας από τους μεγαλύτερους εφοπλιστές του κόσμου και επί δεκαετίες έδινε τη δική του… επιχειρηματική μάχη με τον Αριστοτέλη Ωνάση.
Ο Φίλιππος είναι ο πρωτότοκος γιος του Σταύρου Νιάρχου και έχει κληρονομήσει το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας και τη μεγάλη συλλογή έργων τέχνης του πατέρα του.
Η συλλογή αυτή αγοράστηκε το 1957 έναντι 3 εκατ. δολαρίων από τον ηθοποιό Εντουαρντ Ρόμπινσον, ο οποίος χρειαζόταν χρήματα για να πληρώσει το διαζύγιό του. Η συλλογή έργων τέχνης της οικογένειας Νιάρχου περιλαμβάνει μερικά από τα πιο αναγνωρίσιμα κομμάτια του κόσμου. Είναι η μεγαλύτερη ιδιωτική συλλογή έργων του Van Gogh, η οποία, μάλιστα, περιλαμβάνει και το έργο «Self Portrait With Bandaged Ear» με τον αυτοτραυματισμό του Van Gogh, η αξία του οποίου εκτιμάται στα 100 εκατ. δολάρια.
Η συλλογή, περιλαμβάνει, επίσης, ένα από τα πιο εμβληματικά έργα του Πικάσο, το «Yo Picasso» το οποίο απέκτησε το 1989 έναντι 47,9 εκατ. δολαρίων σε δημοπρασία των Sotheby’s. Ο ίδιος ο Φίλιππος Νιάρχος κατάφερε να επεκτείνει τη συλλογή προσθέτοντας σε αυτή κάποια από τα πιο σπουδαία μεταπολεμικά έργα τέχνης, όπως κάποια του Andy Warhol, όπως το «Green Car Crash», το οποίο απέκτησε πριν από μερικά χρόνια αντί 71,7 εκατ. δολαρίων, αλλά και έργα του «Maurizio Cattelan», σημειώνει χαρακτηριστικά το Forbes παρουσιάζοντας το πορτραίτο του.
Μετά τον θάνατο του Σταύρου Νιάρχου, τον Απρίλιο του 1996, έτος-ορόσημο ήταν και το 2010, οπότε και, σύμφωνα με τη διαθήκη, η ελεύθερη διοίκηση και η διαχείριση όλων των περιουσιακών στοιχείων δίνουν τη σκυτάλη της αυτοκρατορίας, κατά κύριο λόγο, στα δύο μεγαλύτερα παιδιά του, τον Φίλιππο και τον Σπύρο.
Σύμφωνα με όσες πληροφορίες είδαν τότε το φως της δημοσιότητας, η περιουσία περιελάμβανε τάνκερ, θαλαμηγούς, πύργους στο εξωτερικό, αμύθητης αξίας συλλογή έργων τέχνης, πολύτιμους λίθους, 40 τόνους χρυσό, μετοχές, αλλά και ατελείωτο ρευστό σε 87 τράπεζες.
Η Σπετσοπούλα και οι διακοπές στην Ελλάδα
Ο κ. Νιάρχος που μοιράζει τον χρόνο του μεταξύ Παρισιού, Λονδίνου, Ηνωμένων Πολιτειών και Ελβετίας, περνάει τα καλοκαίρια του στη Σπετσοπούλα, το νησί που αγόρασε ο πατέρας του.
Μάλιστα ο Φίλιππος και ο αδερφός του Σπύρος, σε όλη τη διάρκεια της παιδικής τους ηλικίας περνούσαν τις διακοπές τους εκεί.
Στη θρυλική Σπετσοπούλα, η Ευγενία Λιβανού, η μητέρα του Φίλιππου, στα 44 χρόνια της, άφηνε την τελευταία πνοή της στις 3 Μαΐου 1970. Ένας θάνατος που τυλίχθηκε εξαρχής σε ένα πέπλο μυστηρίου.
Η είδηση του θανάτου της μητέρας όπως είναι φυσικό συγκλόνισε όλα τα αδέρφια και μεγάλωσαν απότομα. Ο Φίλιππος σπούδασε και αμέσως μετά πήρε το δρόμο του πατέρα του στις επιχειρήσεις.
Όσο βέβαια ήταν νεαρός θα περάσει από τα πιο σημαντικά πάρτι της εποχής του, στο Λονδίνο, στη Νέα Υόρκη και στο Μονακό και βέβαια από το θρυλικό Studio 54. Γοητεύει μοντέλα και καλλονές της εποχής και περιτριγυρίζεται από την καλή κοινωνία και γαλαζοαίματους.
Βήματα που φαίνεται να ακολουθεί ο γιος του Φίλιππου, ο Σταύρος. Ο νεαρός έχει τη φήμη του γόη και καίει τις καρδιές των μοντέλων και όχι μόνο…
Κατέχει τον τίτλο του play boy και όπως έχουν γράψει αμερικανικές εφημερίδες η Πάρις Χίλτον, η Κέιτ Ολσεν και πολλές ακόμη έχουν περάσει από τη ζωή του.
Η φιλία με τον Αμπράμοβιτς
Το παλάτι που κάποτε ανήκε στον Αριστοτέλη Ωνάση και τον Σταύρο Νιάρχο ανήκει πια στον Ρόμαν Αμπράμοβιτς.
Το Chateau de la Croe στη Νότια Γαλλία έχει ιστορία. Μεγάλη. Χτίστηκε το 1927 από τον άνθρωπο που σχεδίασε την Όπερα του Παρισιού Charles Garnet.
Πρώτοι ιδιοκτήτες του κάστρου ήταν ο δούκας και η δούκισσα του Γουίνδσορ, η οποία ανακαίνισε τον πύργο τον Μάιο του 1938. Το 1950 ο Αριστοτέλης Ωνάσης μαγεύτηκε από την ομορφιά του και το αγόρασε, όμως το πούλησε επτά χρόνια αργότερα, το 1957. Αμέσως μετά το αγόρασε ο «αιώνιος» αντίπαλος του Ωνάση, επίσης εφοπλιστής και μπατζανάκης του, Σταύρος Νιάρχος, που το έκανε δώρο στη γυναίκα του Ευγενία Λιβανού, αδερφή της Τίνας Λιβανού.
To deal των 40 εκατ. ευρώ όπως λέγεται για την αγορά του Chateau De La Croe έφερε πολύ κοντά τον ρώσο μεγιστάνα με τους γιους του έλληνα εφοπλιστή.
Εδώ και αρκετά χρόνια ο Αμπράμοβιτς επισκέπτεται τη Σπετσοπούλα τα καλοκαίρια για να απολαύσει την παρέα των Νιάρχων.
Πηγή: newsbeast