Δεν έχει ξεφύγει η πανδημία, το 4ο κύμα αφορά στους ανεμβολίαστους, υποστήριξε ο πρωθυπουργός, εστιάζοντας πλέον στην τρίτη δόση του εμβολίου. “Δύσκολο να γίνει έλεγχος στην Εκκλησία”, είπε.
Το ενδεχόμενο νέου lockdown απέρριψε κατηγορηματικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς όπως τονισε μιλώντας στο Mega πλέον υπάρχει το εμβόλιο.
“Τώρα που έχουμε το εμβόλιο δεν πρόκειται να ξαναπάμε σε lockdown. Ειμαι κατηγορηματικός γιατι αυτή τη στιγμή τρεις στους τέσσερις Έλληνες έχουν πράξει το σωστό και έχουν εμβολιαστεί. Η χώρα έχει πληρώσει ένα υψηλό τίμημα από τα lockdown. Τα μέτρα που έχουμε πάρει μέχρι σήμερα είναι επαρκή”, δήλωσε ο πρωθυπουργός και τόνισε: “Θα ήταν πολύ άδικο να επβάλλουμε περιορισμούς με τεράστιο οικονομικό, κοινωνικό και εκπαιδευτικό κόστος, για να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα, που πλέον αφορά τη μειοψηφία των Ελλήνων. Καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν το κάνει”.
Υποστήριξε εξάλλου ότι η πανδημία του κορονοϊού δεν έχει ξεφύγει και πως το τέταρτο κύμα στη χώρα μας και σε όλη την Ευρώπη αφορά τους ανεμβολίαστους. Ο κ.Μητσοτακης παραδέχθηκε μάλιστα ευθέως ότι πλέον η πολιτεία εστιάζει στην τρίτη δόση του εμβολίου, διαπιστώνοντας ότι είναι πιο εύκολο να πείσει όσους έχουν ήδη κάνει δύο δόσεις να κάνουν και τρίτη από το να εμβολιαστούν όσοι ακόμη δεν το έχουν πράξει. Αλλά και γιατί όπως σημείωσε το τείχος ανοσίας μετά τους έξι μήνες παρουσιάζει ρωγμές, ιδίως όσον αφορά στους ηλικιωμένους.
Απέρριψε ουσιαστικά την πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα για έλεγχο των ανεμβολίαστων προκειμένου να μπαίνουν στην Εκκλησία. Ο κ. Μητσοτάκης ειδικότερα υποστήριξε ότι δεν είναι δυνατόν να γίνεται έλεγχος πιστοποιητικών εμβολιασμού ή rapid test στην είσοδο των ιερών ναών, σε αντίθεση με τα εμπορικά καταστήματα.
“Ίσως ο κ.Τσίπρας δεν έχει νιώσει ποτέ την ανάγκη να μπει σε μία Εκκλησία να ανάψει ένα κερί. Οι εκκλησίες είναι ανοιχτοί χώροι λατρείας”, δήλωσε μάλιστα ειρωνικά ο πρωθυπουργός.
Υπενθύμισε ότι ήταν η δική του κυβέρνηση που έκλεισε τις εκκλησίες το Πάσχα του 2020 και υποστήριξε ότι η ΝΔ συγκρούστηκε με την Εκκλησία, ενώ κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για εργαλειοποίηση της πανδημιας και ταυτοτικό παιχνίδι προς άγραν ψήφων.
Απέρριψε δε το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας και στην Αστυνομία ή σε άλλες επαγγελματικές ομάδες, υποστηρίζοντας ότι τελικα λειτουργεί αρνητικά και στο τέλος σχηματίζεται ένα τείχος άρνησης. “Και μην ξεχνάτε ότι οποιαδήποτε διεύρυνση της υποχρεωτικότητας σημαίνει ταυτόχρονα ότι πρέπει να προβλέψουμε πώς θα λειτουργήσουμε όταν αυτοί οι άνθρωποι μπουν σε διαθεσιμότητα. Κρίναμε, λοιπόν, ότι η υποχρεωτικότητα έχει εξαντλήσει αυτή τη στιγμή τα όριά της και τα περιθώρια της αποτελεσματικότητας” πρόσθεσε.
Αμφισβήτησε μάλιστα τις προβλέψεις για 10.000 κρούσματα και κυρίως τόνισε ότι δεν πρέπει να μετρά κανείς κρουσματα, αλλά διασωληνώσεις και θανάτους, γιατί αυτοί ασκούν και την πίεση στο ΕΣΥ.
Και 2η αύξηση κατώτατου μισθού το 2022
Ο κ.Μητσοτάκης προανήγγειλε και δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού μέσα στο 2022, πέραν της προβλεπόμενης ήδη αύξησης κατά 2% απο το νέο έτος. Πόσο μεγάλη θα είναι αυτή η αύξηση όμως θα εξαρτηθεί από το ρυθμό ανάπτυξης και τις δυνατότητες των επιχειρήσεων.
Ανακοίνωσε επίσης την επεξεργασία σχεδίου επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο για όλο το 2022, για τους αγρότες που συμμετέχουν σε συνεργατικά σχήματα και τους νέους αγρότες.
Ο πρωθυπουργός στάθηκε στην παρέμβαση της κυβέρνησης για τη συγκράτηση των ανατιμήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα. Υποστήριξε ότι εάν δεν είχε παρέμβει η κυβέρνηση, οι λογαριασμόι της ΔΕΗ και των άλλων παρόχων θα αυξανόταν 10 φορές παραπάνω.
Για Αστυνομία και Πέραμα: Μερικές φορές έτσι συμβαίνει, κάτι δεν πάει καλά και γίνεται καταλύτης για αλλαγές
Κληθείς να σχολιάσει τη λειτουργία της Αστυνομίας με αφορμή και τον τραγικό θάνατο νεαρού Ρομά στο Πέραμα, ο κ. Μητσοτάκης καταρχάς δήλωσε: “Πρέπει να αποφασίσουμε με ποιον είμαστε: Με το νοικοκύρη ή με το διαρρήκτη; Με τον πρύτανη ή με τον τραμπούκο.” Πρόσθεσε ότι η Αστυνομία είναι προέκταση του κράτους και η μόνη επιφορτισμένη με την άσκηση νόμιμης βίας και δήλωσε ότι οι Αστυνομικοί είναι παιδιά της διπλανής πόρτας, τονίζοντας πως αποδίδει μεγάλο βάρος στην εκπαίδευση τους.
“Μερικές φορές έτσι συμβαίνει, όταν κάτι δεν πάει καλά και αναδεικνύεται καταλύτης για μεγάλες αλλαγές”, δήλωσε μάλιστα ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στις αλλαγές στην ΕΛΑΣ μετα τα γεγονότα στο Πέραμα.
“Πάντα θα υπάρχουν τραγικά περιστατικά τα οποία όμως δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να ακυρώσουν τη συνολική προσφορά της Ελληνικής Αστυνομίας στην κοινωνία” πρόσθεσε ο κ.Μητσοτάκης. Μάλιστα πήρε αποστάσεις από την περίφημη ρήση του πατέρα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη για την Αστυνομία. “Κάποτε, θυμάστε, είχε ειπωθεί μια κουβέντα από κάποιον άλλον ο οποίος καθόταν σε αυτή εδώ τη θέση, είχε πει στους αστυνομικούς «το κράτος είστε εσείς». Κακώς είχε ειπωθεί αυτό έτσι όπως είχε ειπωθεί τότε. Όμως, δεν ακυρώνει σε καμία περίπτωση την ανάγκη να εξηγήσουμε στους πολίτες κάτι το οποίο θα έπρεπε, νομίζω, όλοι να το αντιλαμβάνονται: ότι το μονοπώλιο της νόμιμης βίας σε ένα κράτος δικαίου το έχει μόνο η Αστυνομία, δεν το έχει κάποιος άλλος”, δήλωσε ειδικότερα ο πρωθυπουργός.
Μήνυμα στη Βόρεια Μακεδονία: Οι συμφωνίες αφορούν κράτη και όχι κυβερνήσεις
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής με τη Γαλλία και τη συμφωνία με τις ΗΠΑ για τις βάσεις, καθώς και στη στάση της απερχόμενης καγκελαρίου της Γερμανιας Ανγκελα Μέρκελ απέναντι στην Τουρκία.
“Δεν συμφωνούσαμε πάντα με την Καγκελάριο Μέρκελ στα ελληνοτουρκικά. Η αλήθεια είναι ότι την είχα πιέσει πολύ να είναι πιο, να πω, αυστηρή με την Τουρκία. Από την άλλη μπορώ να καταλάβω ότι αν ήθελε να παίξει τον ρόλο του τρίτου διαμεσολαβητή, όφειλε ίσως στο μυαλό της να είναι ουδέτερη. Μόνο που υπάρχει μια διαφορά εδώ: η Γερμανία είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μέλος του ΝΑΤΟ” , τόνσε ο κ.Μητσοτάκης και πρόσθεσε:
“Κατά συνέπεια, δεν μπορώ να δεχτώ από καμία ευρωπαϊκή χώρα την έννοια της ουδετερότητας. Σε κάθε περίπτωση, αν τα καταφέρουμε να τα βρούμε εμείς με την Τουρκία αυτό δεν θα το οφείλουμε σε κανέναν τρίτο. Θα το οφείλουμε σε έναν ειλικρινή διάλογο μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, πιστεύω στο ανώτατο επίπεδο. Γι’ αυτό και εγώ δεν έχω κόψει ποτέ τις επικοινωνίες με τον κ. Erdogan, για να μπορέσουμε να καθίσουμε να συζητήσουμε πώς θα επιλύσουμε το μείζον ζήτημα το οποίο μας απασχολεί 40 χρόνια τώρα, που είναι η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.”
Ερωτηθείς εάν η αναταραχή στη Βόρεια Μακεδονία μετά την παραίτηση Ζάεφ μπορεί να φέρει αλλαγές και στη Συμφωνία των Πρεσπών και αν η κυβέρνηση θα φέρει τα περίφημα Μνημόνια συνεργασίας με τη γειτονική χώρα προς κύρωση, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι: “ Οι Συμφωνίες αφορούν κράτη και όχι κυβερνήσεις” και πρόσθεσε: “Παρά τις αδυναμίες που είχα επισημάνει εγώ στη Συμφωνία, ουδέποτε κορόιδεψα κανέναν και είπα εξαρχής ότι από τη στιγμή που η Συμφωνία αυτή θα κυρωθεί στο Ελληνικό Κοινοβούλιο είμαι υποχρεωμένος να την εφαρμόσω και να παρακολουθώ με πολύ μεγάλη προσοχή την εφαρμογή της. Και το πότε, θα φέρουμε τα Μνημόνια προς κύρωση συνδέεται ακριβώς και με την παρακολούθηση αυτής της διαδικασίας”. Στην επισήμανση πάντως ότι μέχρι τώρα δεν υπήρχαν προβλήματα στη Βόρεια Μακεδονία, αλλά η κυβέρνηση δεν έχει φέρει τις συμφωνίες, δήλωσε κοφτά: “Αυτό, αφήστε να κρίνουμε εμείς τον κατάλληλο χρόνο.”
Δεν βγαίνουν τα κουκιά για συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ
“Εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας”, επανέλαβε ο κ.Μητσοτάκης και με αφορμή και τις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ διατράνωσε εκ νέου την πίστη του στις σταθερές μονοκομματικές κυβερνήσεις και την ενισχυμένη αναλογική. Δηλωσε μάλιστα ότι η ΝΔ θα διεκδικήσει την αυτοδυναμία και στην πρώτη κάλπη, και με την απλή αναλογική, διαφορετικά δεν θα σχηματιστεί κυβέρνηση και η χώρα θα πάει και σε δεύτερες εκλογές.
Όσον αφορά στο ενδεχόμενο συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, ο πρωθυπουργός απάντησε:
“ Θα συνιστούσα σε όσους κάνουν τέτοια σενάρια να κάνουν ορισμένες ασκήσεις απλής αριθμητικής. Καταρχάς όσοι τα λένε ουσιαστικά προεξοφλούν ότι η ΝΔ θα είναι πρώτο κόμμα. Η προοδευτική διακυβέρνηση είναι στρατηγική ήττας, να το πω πολύ απλά. Είναι πώς θα καταφέρουμε όντας δεύτερο κόμμα να σχηματίσουμε κυβέρνηση. Να το πω πολύ απλά: δεν βγαίνουν τα κουκιά. Ή αν έβγαιναν θα ήταν μια κυβέρνηση που δεν νομίζω ότι θα συγκινούσε πάρα πολύ το εκλογικό σώμα και δεν νομίζω ότι χρειάζεται να σας προσωποποιήσω τώρα το σχήμα το οποίο φαντάζομαι ότι μπορεί να κυβερνούσε τη χώρα σε αυτή την περίπτωση.
Επομένως, εμείς είμαστε πάρα πολύ καθαροί. Τα διλήμματα που θα τεθούν θα είναι σαφέστατα: θα έχουμε τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ με μια αυτοδύναμη κυβέρνηση. Πριν μεσολαβήσαν τέσσερα χρόνια με τον κ. Τσίπρα που κυβέρνησε όπως κυβέρνησε και κρίθηκε από τον ελληνικό λαό. Οι πολίτες θα επιλέξουν σταθερότητα και ανάπτυξη ή ανασφάλεια και περιπέτειες.”
Πηγή : news247.gr