Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου 2024
ΕλλάδαΣόιμπλε: «Λυπάμαι τους Ελληνες, αλλά φταίνε οι πολιτικοί τους»

Σόιμπλε: «Λυπάμαι τους Ελληνες, αλλά φταίνε οι πολιτικοί τους»

Για τα δεινά σας φταίνε οι πολιτικοί σας είτε εντός είτε εκτός μνημονίου δεν ανταποκρίθηκε στις υποχρεώσεις του λέει στους Ελληνες ο Σόιμπλε.

Να απεκδυθεί το ρόλο του “κακού” απευθυνόμενος στον ελληνικό λαό και υποδεικνύοντας του ποιος ευθύνεται για τα δεινά του, επιχειρεί ο Β. Σόιμπλε με δημόσια παρέμβαση του σε συνέδριο στο Βερολίνο.

«Είμαι υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας όχι της Ελλάδας» είπε ζήτησε να μην τον κατηγορούν για τα δομικά προβλήματα της Ελλάδας, ούτε για το γεγονός ότι το ελληνικό πολιτικό σύστημα στο σύνολό του πριν ή μετά τα μνημόνια δεν ανταποκρίθηκε στις υποχρεώσεις του!

 Και εμμέσως επανέφερε θέμα Grexit      

Ο γερμανός ΥΠΟΙΚ εξέφρασε στην συμπαράσταση του στους έλληνες που μαστίζονται από την κρίση έκανε προσωπική αναφορά στον Αλέξη Τσίπρα αν και « εγκάλεσε» το σύνολο της ελληνικής πολιτικής τάξης.

Οπως είπε το  «ελληνικό πολιτικό σύστημα το οποίο με ή χωρίς την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν ανταποκρίθηκε στις υποχρεώσεις του» και ότι «η πολιτική ηγεσία της Ελλάδας συνεχίζει να επιμερίζει το βάρος στα αδύναμα στρώματα».

Το καρφί του όμως προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ήταν και προσωπικό και στοχευμένο. «Βγήκε με την υπόσχεση να καταργήσει τα φορολογικά προνόμια για τους εφοπλιστές, αλλά τίποτα δεν έγινε» είπε εμμένοντας πως το σοβαρότερο πρόβλημα στην χώρα είναι ότι δεν είναι ανταγωνιστική. Αν και ο τομέας για τον οποίο κάρφωσε τον πρωθυπουργό είναι υπέρ ανταγωνιστικός και γιαυτό προκαλεί και την ενόχληση στο Βερολίνο.

074d4996d1f73866d5265e9316003c2f

Η καλυμμένη απειλή του Grexit  

Μιλώντας πάντα για την Ελλάδα και τους λόγους της κρίσης και της παραμονής σε αυτή είπε ότι ευθύνεται η «ελλειμματική λειτουργία των κρατικών δομών της».

«Εάν η Ελλάδα θέλει να παραμείνει υπό τις ισχύουσες προϋποθέσεις συμμετοχής σε ένα σταθερό νόμισμα με χαμηλά επιτόκια, τότε θα πρέπει να θέσει την οικονομία και τον κρατικό της μηχανισμό σε κατάσταση που να διασφαλίζεται αυτό μακροχρόνια» σημείωσε επαναφέροντας με έμμεσο τρόπο το Grexit.

«Έγιναν πολλά, αλλά όχι αρκετά» είπε και φέρεται να …αγανάκτησε λέγοντας  « μην με κατηγορείται εμένα για τα δομικά προβλήματα στην Ελλάδα».

Μαξίμου: Δεν έχει νόημα να προσπαθεί να επιρρίψει τις ευθύνες αλλού 

Μάλλον εξαιρετικά ήπια κρίνεται η απάντηση κύκλων της κυβέρνησης στις διαπιστώσεις του Β. Σόιμπλε και στην προσωπική αναφορά στον Αλέξη Τσίπρα.

« Οι ευθύνες του κ. Σόιμπλε για την διαχείριση της ελληνικής κρίσης, έχουν καταγραφεί ιστορικά. Δεν έχει κανένα νόημα να προσπαθεί να επιρρίψει τις ευθύνες σε άλλους» ανέφεραν πηγές του Μαξίμου.

Και η απάντηση στον γερμανό ΥΠΟΙΚ και ο αστεϊσμός του Αλέξη Τσίπρα το μεσημέρι όταν ρωτήθηκε για το χρέος υποδηλώνουν πως η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να δημιουργηθεί νέο κλίμα έντασης καθώς παρασκηνιακά συνεχίζεται η αναζήτηση λύσης ενόψη της επόμενης συνεδρίασης του Eurogroup.

Ο Αλέξης Τσίπρας όταν ρωτήθηκα αν μετά το Eurogroup θα πάει στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε με γραβάτα και θα φύγει με γραβάτα απάντησε: «Το σημαντικό είναι να μη φύγω από τη Σύνοδο Κορυφής με φέσι».

Προφανώς αντιλαμβανόμενος την αμφισημία της δήλωσης του έσπευσε να προσθέσει: « Άλλοι φέσωσαν τη χώρα και έφυγαν».

df49b471fd018f431f5c5b411e911cdb

Το όνειρο συμμετοχής στο QE παγώνει

Αξιωματούχος με πλήρη γνώση των συζητήσεων ανέφερε την Πέμπτη πως αυτό που μπορεί να αναμένει η Αθήνα είναι η εκταμίευση της δόσης και η αναγνώριση προόδου άνευ λύσης που θα ανοίγει΄το δρόμο για την ποσοτική χαλάρωση.

Και το Eurasia Group σε note  για το ελληνικό ζήτημα θεωρεί πως το πιθανό σενάριο για το Eurogroup της 15ης Ιουνίου είναι η Αθήνα να λάβει μια εκταμίευση και κατά συνέπεια να αποφευχθεί κρίση ρευστότητας, και αναζωπύρωση σεναρίων περί Grexit. Πάντως ξεκαθαρίζει πως η πιθανότητα η Ελλάδα να ενταχθεί στο QE, χωρίς έκθεση βιωσιμότητας του χρέους από το ΔΝΤ είναι απίθανη.

[toc] [thema] [in]

Τα πιο σημαντικά