Σάββατο, 14 Δεκεμβρίου 2024
ΕλλάδαΤσίπρας: «Αισθάνομαι έτοιμος να κυβερνήσω ξανά χθες όχι αύριο»

Τσίπρας: «Αισθάνομαι έτοιμος να κυβερνήσω ξανά χθες όχι αύριο»

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης που χθες παρουσίασε τις προτάσεις του κόμματός του για την αντιμετώπιση της κρίσης της πανδημίας του κορονοϊού, σήμερα, Κυριακή (20/9), απάντησε στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

«Για εμάς προέχει η δημόσια Υγεία και η ανθρώπινη ζωή. Γι’ αυτό στηρίξαμε τα μέτρα στο πρώτο κύμα, παρά το ότι βλέπαμε τα σφάλματα» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας σε ερώτηση αν θα στηρίξει ένα νέο lockdown.

«Το ερώτημα δεν είναι τι θα κάνουμε να πει η επιστημονική κοινότητα ότι πρέπει να πάμε σε ένα δεύτερο lockdown. Το ερώτημα είναι τι έκανε η κυβέρνηση για να μην φτάσουμε εκεί.

Το δεύτερο lockdown θα είναι η έκφραση της πλήρους αποτυχίας της κυβέρνησης. Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης δεν είχε αρχή, μέση και τέλος. Υπήρξαν τρομακτικές αντιφάσεις. Ο τουρισμός άνοιξε χωρίς ενιαία υγειονομικά πρωτόκολλα. Ο κ. Μητσοτάκης δεν αξιοποίησε το χρόνο που κέρδισε η κοινωνία, για να ενισχύσει τα αδύναμα σημεία του ΕΣΥ. Πρόκειται για εγκληματική αμέλεια η μη ενίσχυση του ΕΣΥ. Δεν το ενισχύουν λόγω ιδεοληψίας. Το μυαλό τους είναι στις μπίζνες με τα ιδιωτικά συμφέροντα. Το πιο κρίσιμο ζήτημα είναι η υποστελέχωση του ΕΣΥ. Έχουμε 5.000 άτομα λιγότερο νοσηλευτικό προσωπικό από ό,τι όταν παραδώσαμε» τόνισε.

Στόχος μας το 42%

Σε ερώτηση για τις δημοσκοπήσεις και για το αν θα μπορούσαν να συνυπάρχουν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο συμβούλιο αρχηγών όταν χαρακτηρίζει «απάτη» την πολιτική του είπε:

«Συγκάλεσα τρεις φορές το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών όταν ψεύτη με ανεβάζανε, κλέφτη με κατεβάζανε. Η κατηγορία της πολιτικής απάτης στοιχειοθετείται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Συμφωνία των Πρεσπών με την οποία ο κ. Μητσοτάκης δεν διαφωνούσε στην πραγματικότητα. Το γνωρίζαμε πως δεν διαφωνεί, αλλά προτίμησε να διχάζει την ελληνική κοινωνία και μετά τις εκλογές ξέχασε τις διαφωνίες του.

Υποσχέθηκε περισσότερες δουλειές έφερε την ύφεση πριν την επιδημία.

Υπάρχουν δύο ειδών δημοσκοπήσεις. Άλλες θέλουν να καταγράφουν τις τάσεις της κοινωνίας και άλλες να τις διαμορφώνουν. Οι αξιόπιστες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι συρρικνώνεται η αποδοχή από τους πολίτες των κυβερνητικών πολιτικών, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την πανδημία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την ήττα με 9 μονάδες στις ευρωεκλογές, πήγαμε στο 32%. Για να κυβερνήσουμε θέλουμε το 32% να γίνει 42%.

Κάθε κόμμα μετά από μια ήττα, περνάει περίοδο ενδοσκόπησης και αυτοκριτικής. Η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες θα έρθει ως αποτέλεσμα να διαχειριστεί τα μεγάλα προβλήματα.

Ο κύριος Μητσοτάκης κινείται χωρίς πυξίδα στα Εθνικά θέματα

Σε ερώτηση για την Τουρκία και τις απειλές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο κ. Τσίπρας τόνισε:

Ο Ερντογάν δεν είναι ούτε απομονωμένος ούτε απρόβλεπτος. Θέλει συνεχώς να κερδίζει χώρο. Με την Τουρκία έχουμε μία και μόνο διαφορά την υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ. Διαφορά που εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να λυθεί με διάλογο.

Ο κ. Μητσοτάκης κινείται χωρίς πυξίδα. Αν επιλέγει την προοπτική της Χάγης, γιατί μέχρι το τουρκολιβυκό σύμφωνο γιατί δεν είχε κάνει καμιά κίνηση για να αρχίσουν οι διερευνητικές επαφές; Γιατί δεν απαίτησε κυρώσεις όταν υπεγράφη το τουρκολιβυκό σύμφωνο; Η κυβέρνηση κινείται με έλλειμμα στρατηγικής και χωρίς να λέει την αλήθεια στο λαό.

Το κρίσιμο είναι να συνειδητοποιήσουν οι Ευρωπαίοι εταίροι ότι η Τουρκία δεν απειλεί μόνο την Ελλάδας. Η στρατηγική της έχει να κάνει και με τις εμπορικές σχέσεις της με την ΕΕ. Απέναντι στην Τουρκία η ΕΕ πρέπει να έχει τακτική καρότου και μαστιγίου. Απειλή κυρώσεων, αλλά και διάλογος για την τελωνειακή ένωση και τη συμφωνία για το μεταναστευτικό.

Το ΚΙΝΑΛ θα πρέπει να αποδείξει πως ανήκει στις προοδευτικές δυνάμεις

Σε σχέση με το πως τοποθετείται ο ΣΥΡΙΖΑ έναντι του ΚΙΝΑΛ και αν το εντάσσει και αυτό στις προοδευτικές δυνάμεις ως εν δυνάμει σύμμαχο ο κ. Τσίπρας απάντησε:

«Δεν αμφισβητώ το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού του ΚΙΝΑΛ στην προοδευτική παράταξη. Θα πρέπει να το αποδείξει. Η βασική κριτική στο ΚΙΝΑΛ είναι ότι σε κρίσιμες στιγμές στήριξε τη ΝΔ, τη δεξιά συντηρητική παράταξη σε ακραίες πολιτικές. Και στο διάστημα που μεσολάβησε από τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση Σαμαρά , υπέπεσε σε τρία στρατηγικά ολισθήματα. Δεν υποστήριξε Συμφωνία Πρεσπών κόντρα στο κόμμα των ευρωπαίων σοσιαλιστών και κόντρα σε πολλά στελέχη του ΚΙΝΑΛ.

Δεύτερο ολίσθημα σε σχέση με την προοδευτική ταυτότητα είναι η ακατανόητη επιλογή του ΚΙΝΑΛ να καταψηφίσει απλή αναλογική.

Τρίτη ακατανόητη επιλογή του ΚΙΝΑΛ είναι η πρόσφατη επιλογή να υπερψηφίσει ένα νόμο που βάζει γύψο στις διαδηλώσεις.

Δεν μπορούμε να μην ασκούμε κριτική. Δεν έχουμε αριστερόμετρο και προοδευτικόμετρο. Η κοινωνία κρίνει τις πολιτικές δυνάμεις με βάση όσα πράττουν και όχι με όσα λένε».

Προεκλογικά τους έλεγαν «ραχοκοκαλιά της οικονομίας», τώρα τους λένε «ζόμπι»

Σε ερώτηση για το πώς θα μπορούσε να ενισχυθεί η ρευστότητα στην αγορά και παράλληλα να αποφευχθεί ένα νέο κύμα κόκκινων δανείων και επιχειρήσεων «ζόμπι» ο κ. Τσίπρας είπε:

«Με ξαφνιάζει που πάρα πολλοί από τους δημοσιολογούντες απευθυνόμενοι στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις τις λένε «ζόμπι». Πριν τις εκλογές τους έλεγαν «ραχοκοκαλιά», τώρα έγιναν ζόμπι ξαφνικά.

Είναι στρατηγικό σχέδιο του κ Μητσοτάκη η μεγάλη αναδιάρθρωση στην αγορά και η πανδημία είναι μια ευκαιρία για αυτήν, ώστε να γίνει δήθεν χωρίς δική του ευθύνη. Είναι στον πυρήνα των νεοφιλελεύθερων αντιλήψεων που έχουν πέσει στον τοίχο της ιστορίας

Στο τέλος της ημέρας θα έχουμε μεγάλες απώλειες. Η ανεργία θα εκτοξευθεί ξανά.

Τη θέση των επιχειρήσεων που λένε ζόμπι, θα την καταλάβουν μεγάλα οικονομικά τραστ.

Σε αντίθεση με το τι λέει το σχέδιο Πισαρίδη πιστεύουμε ότι πρέπει να ενισχυθεί ο κλάδος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με κίνητρα, να είναι πιο παραγωγική, πιο πράσινη.

Προτείνουμε:

Σήμερα η κυβέρνηση ενώ δεν δίνει εγγυοδοτήσεις πιέζει τους τραπεζίτες «βάλτε αυτόν, βάλτε εκείνον» με πελατειακά κριτήρια. Η γνωστή πελατειακή στρατηγική της δεξιάς στη χώρας μας

Χρειάζονται λοιπόν ενιαία κριτήρια, διαφάνεια, λογοδοσία. Γι αυτό είναι σημαντικός ο ρόλος του δημοσίου με συστημική και αναπτυξιακή τράπεζα.

Όσον αφορά τις τράπεζες ο κ. Τσίπρας είπε:

«Δεν βάζω θέμα εθνικοποίησης των τραπεζών. Το ελληνικό Δημόσιο πρέπει να ασκήσει τα δικαιώματα που κατέχει. Δεν μιλάμε, όμως, ούτε για σοσιαλισμό των πλουσίων. Τώρα γιατί δεν το κάναμε όσο κυβερνούσαμε. Κυβερνούσαμε με το πιστόλι στον κρόταφο. Η τρόικα ήθελε να προστατεύσει το σύστημα. Μας εξανάγκασαν να ψηφίσουμε νόμο που δεν επιτρέπεται στην τότε διευθύντρια της Εθνικής Τράπεζας να ασκεί καθήκοντα γιατί ήταν πρώην Υπουργός. Ο κ. Στουρνάρας δεν τους πείραζε. Τώρα είναι αναγκαίο. Οι ελληνικές τράπεζες δεν επιτελούν το ρόλο τους. Έξι στις δέκα επιχειρήσεις είναι εκτός δανεισμού. Ο κόσμος της αγοράς αναρωτιέται. Τι κάνουν οι τράπεζες; Φταίει όμως και η κυβέρνηση».

Καμία επιχείρηση δε θα είναι παραγωγική αν δεν έχει δικαιώματα ο εργαζόμενος

Σε ερώτηση για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο ο κ. Τσίπρας απάντησε:

Ακούσαμε τον κ. Μητσοτάκη να λέει ότι είναι ακριβή η εργασία στην Ελλάδα ενώ μας επέβαλαν να μειώσουμε τον κατώτατο μισθό. Όλοι γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ποιες είναι οι συνθήκες που επικρατούν σήμερα και ποιο ο μισθός. Είναι θέμα άποψης. Εγώ έδωσα στις επιχειρήσεις λέμβους, όχι σωσίβια. Αλλά όχι να τις στηρίξουμε κανιβαλίζοντας τους εργαζόμενους. Καμία επιχείρηση δε θα είναι παραγωγική αν δεν έχει δικαιώματα ο εργαζόμενος. Είναι κρίσιμη η διαφορά ανάμεσα στην αριστερά και στη δεξιά, στις δυνάμεις της προόδου και της συντήρησης. Δεν μπορούμε να μιλάμε σήμερα σα να μην υπάρχει πανδημία.

Όταν ήρθε η πανδημία όλοι στο δημόσιο νοσοκομείο πήγαμε για να σωθούμε. Και όταν προέκυψε η οικονομική κρίση μετά την πανδημία πάλι όλοι προστρέξαμε στην στήριξη του κράτους με ισχυρές παρεμβάσεις. Αυτό μας κάνει να καταλαβαίνουμε ότι όλες αυτές οι αντιλήψεις που καθιερώθηκαν τα προηγούμενα χρόνια περί συρρίκνωσης του εργασιακού κόστους για να επιβιώνουν οι επιχειρήσεις, αμφισβητούνται σοβαρότερα από την ίδια τη ζωή. Είναι ιδεολογική η διαφορά μας, πιστεύω ότι η ειδοποιός διαφορά τώρα σε σχέση με το παρελθόν είναι ότι η ίδια η ζωή ακυρώνει και κάνει να φέρνουν πολύ παλιές τις απόψεις που καταθέτει ο Μητσοτάκης για την ανάταξη της οικονομίας.

Ανεύθυνο να ζητήσω εκλογές εν μέσω πανδημίας και ελληνοτουρκικής κρίσης

«Θα ήταν ανεύθυνο στη συνθήκη της πανδημίας και της ελληνοτουρκικής κρίσης να ζητήσω εκλογές. Αν είχαμε αυτές τις δύο παραμέτρους, ίσως να είχα ζητήσει. Είμαστε δύναμη ευθύνης. Δεν κάνουμε αυτά που έκανε ο κ. Μητσοτάκης. Έχω συναίσθηση της ευθύνης. Ελπίζω να την έχει και ο κ. Μητσοτάκης», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε σχετική ερώτηση που του έγινε.

Καλούμε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μιλήσει τη γλώσσα της αλήθειας

Για την έννοια της αποτροπής και πόσο ρευστά είναι τα όρια σε σχέση με την πολεμική εμπλοκή ο Αλέξης Τσίπρας είπε:

«Εμείς μιλάμε για την υποχρέωση που έχει κάθε κυβέρνηση να υπερασπίζεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Είμαστε σταθερά προσανατολισμένοι στην ειρηνική επίλυση και το διάλογο.

Γι’ αυτό και καλούμε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μιλήσει τη γλώσσα της αλήθειας.

Αν συγκαλούσε το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών δεν θα του λέγαμε να πάει να κάνει πόλεμο.

Ο Κ. Μητσοτάκης έχει εσωτερικό ακροατήριο που έχει συνηθίσει μια ιδιαίτερη ρητορική. Φόρεσε την περικεφαλαία στα ρηχά νερά των Πρεσπών και πιτζάμες στα νερά του Καστελόριζου.

Ένας πρωθυπουργός σε γραπτή ομιλία και σε γραπτό άρθρο δεν κάνει λάθος. Τόσο στο άρθρο του Κ. Μητσοτάκη αποκάλυψε γραπτή συμφωνία όσο και στη ΔΕΘ. Έγραψε τη λέξη «διαφορές» με την Τουρκία στο άρθρο και «μείζονα διαφορά» στην ομιλία του στη ΔΕΘ.

Δεν χρησιμοποιεί τυχαία λέξεις στον γραπτό λόγο ένας πρωθυπουργός. Τώρα γιατί μίλησε για διαφορές; Και ποιες είναι οι άλλες διαφορές;

Η αποστρατικοποίηση των νησιών είναι στις ελάσσονες διαφορές; Οφείλει η κυβέρνηση να μιλά τη γλώσσα της αλήθειας.

Αν είναι δυνατό, να τεθούν σε διάλογο ζητήματα κυριαρχίας. Τα δικαιώματα που απορρέουν από τη συνθήκη της Λωζάνης, να τεθούν σε διάλογο εάν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο. Δεν είναι δυνατόν όταν έχουμε απέναντί μας τη στρατιά του Αιγαίου να συζητάμε αποστρατικοποίηση των νησιών μας.

Με εμάς ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας δεν θα ήταν σε απόγνωση και ο εργαζόμενος δεν θα ήταν σε αναστολή

Ο Αλέξης Τσίπρας ρωτήθηκε για την εκτίμηση των στελεχών της ΝΔ ότι ευτυχώς που δεν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση τώρα γιατί τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα και είπε:

«Εμείς κυβερνήσαμε σε πολύ πιο δύσκολες συνθήκες. Τα όπλα που είχαμε εμείς να παλέψουμε με άδεια τα ταμεία που είχαν αφήσει, με ασφυξία στην οικονομία, με το χρέος να είναι αρρύθμιστο, με τα επιτόκια να είναι 11% και όχι 1%, με την ΕΚΤ να μας κλείνει τράπεζες; Κυβερνήσαμε αλλά καταφέραμε και συμμαζέψαμε τα ασυμμάζευτα όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, νοικοκυρέψαμε τα δημόσια οικονομικά, ρυθμίσατε το χρέος, βάλαμε τη ζωή σε μία κανονικότητα, βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια, ξεκινήσανε μα δίνουμε με δικαιοσύνη το δημοσιονομικό χώρο, αφήσαμε τη χώρα με γεμάτα τα ταμεία.

Και μας λένε τώρα εμείς πού θα βρισκόμασταν; Εμείς που αυξήσαμε τον αριθμό των εργαζομένων στα νοσοκομεία; Εμείς δε θα κάναμε μπίζνες και αναθέσεις με ιδιώτες, θα αξιοποιήσαμε την κρίση ως ευκαιρία για να στηρίξουμε τα δημόσια νοσοκομεία ακόμα περισσότερο. Με εμάς ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας δεν θα ήταν σε απόγνωση και ο εργαζόμενος δεν θα ήταν σε αναστολή.

Ο εργαζόμενος σήμερα δε θα ήταν απλήρωτος για τόσους μήνες, η ανεργία δε θα είχε εκτοξευτεί εκεί που είναι, η ύφεση δε θα ήταν εκεί που είναι. Ο Μητσοτάκης έχει βρει την δικαιολογία δια πάσα νόσου. Ο ελληνικός λαός αργά ή γρήγορα θα κρίνει και θα συγκρίνει. Μία εικονική πραγματικότητα βλέπει ο λαός από μία μεγάλη μερίδα ΜΜΕ που έχουν αμειφθεί αδρά αλλά μπορεί να κρίνει και να συγκρίνει. Η πραγματικότητα είναι επίμονη και πεισματάρα. Όλα αυτά τα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα θα γυρίσουν μπούμερανγκ. Θα του συνιστούσα να αλλάξει γραμμή.

Κάνουμε βήμα προς τη διεύρυνση, η πανδημία μας στέρησε τη δυνατότητα να προχωρήσουμε ακόμα περισσότερο

Για την διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ κι αν φταίει για τη μετατόπιση του εκλογικού σώματος προς τα δεξιά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε:

«Μην προκαθορίζετε την μετατόπιση του εκλογικού σώματος. Ο κόσμος το πρώτο πράγμα που σκέφτεται είναι να σώσει τη δουλειά του και την υγεία του. Κάνουμε βήμα προς τη διεύρυνση, η πανδημία μας στέρησε τη δυνατότητα να προχωρήσουμε ακόμα περισσότερο. Θα είχαμε κάνει ακόμα μεγαλύτερα βήματα. Δεν εξαντλούνται οι παρεμβάσεις μας στο αισθητικό μέρος. Θέλουμε να αποκτήσει η προσπάθεια κοινωνικά χαρακτηριστικά. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μέλη που προέρχονται από το σοσιαλιστικό χώρο, από το ΠΑΣΟΚ και άλλες δυνάμεις. Στόχος είναι να αποκτήσουμε πρόσβαση στην τοπική αυτοδιοίκηση, σε συλλόγους, γενικά μέσα στην κοινωνία».

Ντρέπομαι να λένε τι καλός είναι ο Αντετοκούνμπο και να αδιαφορούν για χιλιάδες άλλα παιδιά που γεννήθηκαν εδώ και μπορεί να μην γίνουν σπουδαίοι μπασκετμπολίστες, αλλά μπορεί να γίνουν σπουδαίοι άνθρωποι

«Μου έρχεται στο μυαλό μια παλιά ρήση του Νίτσε ότι όταν κοιτάς για πολύ την άβυσσο, θα σε δει και αυτή. Η Μόρια είναι μια άβυσσος για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Η κυβέρνηση μεγάλωσε την άβυσσο. Είναι άβυσσος να αφήνεις εκεί ανθρώπους χωρίς προοπτική. Είναι άβυσσος να καλλιεργείς την ξενοφοβία» είπε ο Αλέξης Τσίπρας σε ερώτηση που δέχτηκε για τη Μόρια.

«Δεν αποποιούμαι των ευθυνών. Είχαμε στη Μόρια 2.500 και αφήσαμε 5680. Άλλο αυτό το νούμερο όμως και άλλο οι 20.000 που έφτασαν επί των ημερών της ΝΔ.

Πήγαινε προεκλογικά ο Κ. Μητσοτάκης και υποσχόταν αποσυμφόρηση, ότι δεν θα υπάρχει Μόρια. Πήγαινε στην ηπειρωτική Ελλάδα έλεγε δεν θα πατήσει κανείς πρόσφυγας.

Το έκανε συνειδητά. Το να λες ψέματα σε όλους για μεγάλο διάστημα κάποια στιγμή η πραγματικότητα σε προσπερνάει.

Και σε αυτό το θέμα στερείται στρατηγικής. Ας πάνε να δουν τι γίνεται στην πλατεία Βικτωρίας.

Αντιμετωπίσαμε τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση με αξιοπρέπεια και ανθρωπισμό και στόχο το διαμερισμό της ευθύνης με την Ευρώπη. Πετύχαμε χιλιάδες μετεγκαταστάσεις. Τώρα δεν έχουν αιτηθεί όπως ανέφεραν από την Ευρώπη.

Γιατί δεν διεκδικούν να πάνε 10.000 στην ΕΕ και άλλες 3.000 στην ενδοχώρα. Είναι εικόνα να κοιμούνται γυναίκες και παιδιά στο νεκροταφείο;

Βρισκόμαστε σε ένα αδιέξοδο. Έχουμε την αδυναμία της κυβέρνησης να διαχειριστεί και την κούραση των κατοίκων της Λέσβου στους οποίους αφήνουμε το πρόβλημα.

Ο Μητσοτάκης προτιμά να έχει 3 δυσαρεστημένα νησιά παρά να δυσαρεστήσει τους κομματάρχες του στην ενδοχώρα.

Χρειάζεται άμεση αποσυμφόρηση, να συνεχιστεί η πολιτική φιλοξενίας και ενσωμάτωσης ιδίως των νέων παιδιών και εκείνων που γεννιούνται εδώ. Δεν τους δίνουν ΑΜΚΑ, δεν τους επιτρέπουν να πάνε στο σχολείο.

Ντρέπομαι να λένε τι καλός είναι ο Αντετοκούνμπο και να αδιαφορούν για χιλιάδες άλλα παιδιά που γεννήθηκαν εδώ και μπορεί να μην γίνουν σπουδαίοι μπασκετμπολίστες, αλλά μπορεί να γίνουν σπουδαίοι άνθρωποι».

Η πρόταση που καταθέσαμε χθες ακουμπά στις δυνατότητες του δημόσιου ταμείου

Ο κ. Τσίπρας ρωτήθηκε αν μπορεί να ανοίγει το πουγκί του κράτους χωρίς να ξέρουμε τι θα συμβεί αύριο ενώ η κυβέρνηση λέει ότι κρατάει δυνάμεις για το μέλλον, ότι υπάρχουν ανάγκες στα εξοπλιστικά και έκτακτα γεγονός όπως οι πλημύρες

«Η πρόταση που καταθέσαμε χθες, εκτός του ότι είναι μελετημένη και κοστολογημένη, ακουμπά στις δυνατότητες του δημόσιου ταμείου. Είπα ό,τι είπα επειδή είναι τα μέτρα αυτά αναγκαία για να σωθεί η εργασία και να συγκρατηθεί η ύφεση.

Αν η κυβέρνηση υιοθετούσε τις προτάσεις που έχουμε κάνει από το Μάρτιο, σήμερα η ύφεση δεν θα ήταν 15,2%. Άρα εδώ υπάρχουν δυο βασικοί λόγοι που οι προτάσεις μας είναι χρήσιμες και αναγκαίες. Σώζουν την κοινωνία και με βάση με την οικονομική επιστήμη και τις θεωρίες σε τέτοιες στιγμές το πρώτο που θα κάνει το κράτος είναι να ξοδέψει. Γιατί αν δεν ξοδέψει θα βουλιάξει η ζήτηση και η προσφορά. Αυτό κινδυνεύουμε να πάθουμε τώρα.

Μπορούμε τα πάρουμε αυτά τα μέτρα; Ναι, γιατί έχουμε τους αναγκαίους πόρους και γιατί έχουμε πρόσβαση στις αγορές.

Αυτά που προτείναμε είναι μέτρα 3 δις ευρώ και μέτρα έκτακτα παροδικά ύψους 8 δις ευρώ.

Τα έκτακτα θα χρειαστούν για όσο η χώρα θα βρίσκεται σε περιδίνηση, σε ύφεση, μέχρι να βρούμε ξανά θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Αυτός ο σχεδιασμός μπορεί να χρειαστεί όχι τρεις, οκτώ ή 144 μήνες, αν δεν ληφθούν τα μέτρα μπορεί να χρειαστούν άλλους τόσους μήνες

Τα 15,7 δις είναι κλειδωμένα ως μαξιλάρι για τις αγορές. Τα υπόλοιπα 21 είναι διαθέσιμα, δεν λέω να τα χρησιμοποιήσουμε όλα, αλλά να πάρουμε τα 15. Θυμίζω άλλα 12 δις πήρε ο ΟΔΔΗΧ από τις αγορές.

Δεν είναι ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα, αλλά έχουν άλλο σχέδιο. Εντάξει να κρατήσουμε τα πυρομαχικά αλλά αν είναι να αναλωθεί η οικονομία, τότε για ποιον θα χρειαστούν;

Στόχος της κυβέρνησης είναι φοροελαφρύνσεις μόνο στο μεγάλο κεφάλαιο. Αυτή είναι η ανοσία αγέλης στην οικονομία».

Οι κραυγαλέες αντιφάσεις της κυβέρνησης τροφοδοτούν τα κινήματα κατά των μέτρων του κορονοϊού

Ο Αλέξης Τσίπρας ρωτήθηκε για το γεγονός πως η κυβέρνηση κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για ισοπεδωτική κριτική τονίζοντας ότι «φλερτάρει» με συνωμοσιολογικές σχέσεις όπως το κίνημα κατά της μάσκας και είπε:

Η Αριστερά, οι προοδευτικές δυνάμεις έχουν μέτωπο με τον ανορθολογισμό, ήταν πάντοτε με την επιστήμη, είχαμε πάντοτε μέτωπο με τον σκοταδισμό. Αν θέλει να βρει η κυβέρνηση και ο κ. Μητσοτάκης ποιοι είναι αυτοί που στρώνουν το έδαφος στο κίνημα των αρνητών για τις μάσκες, ας ψάξει να το βρει στις παλινωδίες και τις αντιφάσεις της ίδιας της κυβέρνησης. Διότι όταν ακολουθείς μία πολιτική και κάνεις ανακοινώσεις διαρκώς που έχουν μεγάλες αντιφάσεις τότε εσύ είσαι αυτός που τροφοδοτεί αυτό το κίνημα. Όταν αφήνανε στους χώρους λατρείας, στις εκκλησίες την προέλευση των πιστών χωρίς μέτρα ασφαλείας μέχρι να φτάσουμε στο μη περαιτέρω αλλά ακόμα και σήμερα την ώρα που αναγκάζουν όλους και σωστά να φοράνε τη μάσκα σε κλειστούς χώρους και πηγαίνουν υπουργοί της ΝΔ χωρίς προφυλάξεις να παίρνουν τη θεία κοινωνία, τι μήνυμα είναι αυτό;

Όταν απαγορεύεις την ύπαρξη πάνω από 20 ατόμων σε ένα γάμο αλλά επιβάλλεις την ύπαρξη 27 μαθητών σε μία μικρή αίθουσα, τι είναι αυτό; Όταν την ώρα που αυξάνονται τα κρούσματα αποφασίσεις να αυξήσεις την πληρότητα, τότε τι μήνυμα είναι αυτό; Όταν την περίοδο που πόλοι παίρνουν μέτρα εσύ μιλάς διαρκώς για την ατομική ευθύνη αλλά δεν αυξάνεις τα δρομολόγια στα μέσα μεταφοράς, τι μήνυμα είναι αυτό; Όταν διαλύεις τις παρουσίες νέων ανθρώπων στις πλατείες αλλά την ίδια ώρα αφήνεις εκδηλώσεις για VIP στο κέντρο Αθήνα, τι μήνυμα είναι; Θα μπορούσα να φέρω πάρα πολλά παραδείγματα. Και όλα αυτά δεν τα κάναμε εμείς, τα πρότεινε η επιστημονική κοινότητα. Αμφισβητώ ότι η επιστημονική κοινότητα είπε να αφήσουν τους μαθητές σε τάξεις των 27. Επειδή το αμφισβητώ του ζήτησα στη Βουλή να φέρει τα πρακτικά των συνεδριάσεων.

Βγήκε ο κ. Μαρκουλάκης γιατί ως φίλος του πρωθυπουργού τον έπεισε να αγνοήσει την επιστημονική κοινότητα και να αφήσει ανοικτά τα θέατρα. Αυτά είναι κραυγαλέες αντιφάσεις. Πρέπει παρά τις αντιφάσεις αυτές που τροφοδοτούν αυτό το κίνημα του ανορθολογισμού, να δώσουμε όλοι μία μάχη να δώσουμε τους πολίτες ότι είναι ζήτημα όχι ατομικής αλλά συλλογικής ευθύνης. Η επιστημονική κοινότητα δεν μπορεί να ψεύδεται όταν βρίσκονται άνθρωποι στην εντατική. Εκατοντάδες χιλιάδες έχουν χάσει τη ζωή τους, είναι απρόβλεπτος αυτός ο ιός. Το οφείλουμε στους ηλικιωμένους που έχουμε στα σπίτια μας, στους γείτονές μας, στους εαυτούς μας να πάρουμε τις μέγιστες δυνατές προφυλάξεις. Η σιωπηλή πλειοψηφία να επιβάλει τον ορθό λόγο τη λογική. Θα έχουμε ένα πολύ δύσκολο φθινόπωρο. Πρέπει όλο να γίνουμε πολύ σχολαστικοί, πολύ προσεκτικοί.

Στοχευμένες κρατικές δαπάνες για να μην καταρρεύσει η οικονομία

«Ακόμα και η Λαγκάρντ παρότρυνε τις κυβερνήσεις να ξοδέψουν. Τα ίδια λέει και ο Ντράγκι. Δεν έγιναν όλοι αυτοί σοσιαλιστές. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να κρατηθεί η οικονομία. Το χρέος είναι ένα κλάσμα. Παρονομαστής είναι το ΑΕΠ. Αν κατρακυλήσει το ΑΕΠ λόγω ύφεσης, θα εκτοξευτεί το χρέος» είπε ο Αλέξης Τσίπρας σημειώνοντας πως η κυβέρνηση πρέπει να παρέχει ρευστότητα στην αγορά.

«Επιπλέον, υπάρχει και το μαξιλάρι από το οποίο μπορούμε να αντλήσουμε πόρους. Τέλος, λόγω της συγκυρίας δεν θα είμαστε μόνοι μας στο ζήτημα του χρέους γιατί και άλλες χώρες θα έχουν θέμα. Ο μόνος δρόμος για να μην καταρρεύσει η οικονομία είναι οι στοχευμένες κρατικές δαπάνες».

Αντί για μάσκες στα σχολεία έδωσαν… περικεφαλαίες

Σε ερώτηση για το άνοιγμα των σχολείων ο Αλέξης Τσίπρας είπε: «Η κριτική μας είναι στο πώς άνοιξαν τα σχολεία, αλλά δεν είμαστε εναντίον στο να ανοίξουν. Τα σχολεία άνοιξαν όπως έκλεισαν. Δεν πάρθηκαν καθόλου μέτρα. Η κ. Κεραμέως αντί να μειώσει τον αριθμό των μαθητών, τους αύξησε. Το έκανε αυτό γιατί δεν θέλουν να κάνουν προσλήψεις. Τα σχολεία άνοιξαν με 20.000 αναπληρωτές από αυτούς που αφήσαμε εμείς. Η κυβέρνηση ακολουθεί αλλοπρόσαλλη πολιτική που απειλεί τη δημόσια Υγεία. Τις θεωρίες συνωμοσίες τις τροφοδοτεί η κυβέρνηση που μοίρασε μάσκες-αλεξίπτωτα τις οποίες κατασκεύασε ένας φίλος του πρωθυπουργού».

Ο κύριος Γεωργιάδης μπορεί να λέει ό,τι θέλει, μας είπε ότι η ιστορία με τις μάσκες έγινε επειδή φώναζε ο ΣΥΡΙΖΑ

Σε ερώτηση για το γεγονός ότι ο Άδωνις Γεωργιάδης, αναφέρει «ότι ως πρωθυπουργός προχωρήσατε στους περισσότερους πλειστηριασμούς της ιστορίας», ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε:

«Ο κ. Γεωργιάδης μπορεί να λέει ό,τι θέλει. Άλλωστε μας είπε ότι η ιστορία με τις μάσκες έγινε επειδή φώναζε ο ΣΥΡΙΖΑ. Δε με ξαφνιάζει να λέει τέτοια ο κ. Γεωργιάδης. Στο σπίτι του κρεμασμένου καλό είναι να μη μιλάνε για σκοινί σε σχέση με τους πλειστηριασμούς. Σας προσκαλώ να μου δείξετε έστω έναν πολίτη, μία λαϊκή οικογένεια που έχασε στο πλειστηριασμό την πρώτη του κατοικία.Βεβαίως ξεκίνησαν, αλλά μιλάμε για πλειστηριασμούς που αφορούν σε χρέη σχετικά με θαλασσοδάνεια, δανεικά και αγύριστα, για επιχειρηματίες που έχουν 2 και 3 ακίνητα. Εδώ μιλάμε για την πρώτη κατοικία, για τη λαϊκή οικογένεια.

«Όσο ήμασταν εμείς υπήρχε ένα πλαίσιο προστασίας που σήμερα αίρεται. Ο περιβόητος νόμος Κατσέλη όπως τροποποιήθηκε από τον Γιώργο Σταθάκη έδινε το δικαίωμα προστασίας. Σήμερα αυτό δεν υπάρχει. Θα καλείται ο ιδιοκτήτης μέσα σε 3-6 μήνες να αποφασίσει αν θα μπορεί να πληρώσει το χρέος 3 φορές της αξίας του σπιτιού του, αλλιώς θα γίνεται ενοικιαστής στο σπίτι του. Αν δεν έχει τη δυνατότητα να πληρώσει το νοίκι, θα το χάνει το σπίτι μέσα σε τρεις μήνες. Για ελάτε να τα βάλουμε κάτω, να δούμε ποιος προστάτευσε και ποιος σήμερα αίρει αυτήν την προστασία. Ποια δεύτερη ευκαιρία; Δεν υπάρχει δεύτερη ευκαιρία. Ένας πτωχευτικός κώδικας που προβλέπει πτώχευση πολίτη και όχι επιχειρήσεων. Αυτό που φέρνει η λύση, η ρευστοποίηση της περιουσίας, δεν είναι λύση. Είναι παράλογο, αντικοινωνικό και απάνθρωπο. Θα πρέπει να βρούμε τη λύση. Η λύση πρέπει να εμπεριέχει ένα ριζοσπαστικό ρεαλισμό, δηλαδή η λύση θα πρέπει να περιλαμβάνει και ένα είδος διαγραφής χρέους.

Εμείς μέσα στα μνημόνια κάναμε το 2015 τις 120 δόσεις, φέραμε και διαγραφή κεφαλαίου. Ιδιαίτερα τώρα αυτή η πρακτική σχεδιάζουμε, δεν μπορώ να λεπτομέρειες, βάζω την κατεύθυνση, δεν το λέω επειδή δεν είμαι έτοιμος, χρειάζεται τεχνική επεξεργασία.

Δεν υπάρχει κανένα «κούρεμα» του Ευκλείδη Τσακαλώτου

Σε ερώτηση ότι «κούρεψε» τις αρμοδιότητες του κου Τσακαλώτου, είπε:

«Δεν υπάρχει κανένα «κούρεμα» του Ευκλείδη. Το να είναι κάποιος πρώτος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και συντονιστής του μεγάλου Οικονομικού Κύκλου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν είναι «κούρεμα». Είναι μια σημαντική θέση ευθύνης. Γνωρίζω το αγαπημένο θέμα των δημοσιογράφων για τη σχέση μου με τον Τσακαλώτο».

«Η σχέση μας είναι άριστη, η πολιτική και προσωπική. Έχουμε άλλους κώδικες επικοινωνίας στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι υποτίμηση να δίνει κάποιος την μάχη από τέτοιο μετερίζι. Όταν διαφωνούμε, δεν το κάνουμε για να βάλουμε τρικλοποδιά σε κανέναν. Δεν υπάρχουν βαρονίες ή τιμάρια στον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτά σε άλλα κόμματα. Ο Τσακαλώτος παραμένει ο βασικός συνεργάτης μου και για τα θέματα της οικονομικής πολιτικής και όχι μόνο. Νομίζω ότι έχουμε συλλογικό καθήκον να δώσουμε και σε μια νέα γενιά στελεχών, που μας έχει βγάλει ασπροπρόσωπους, να δείξει την αξία της. Η στελεχική ανανέωση είναι μια προτεραιότητα για εμένα».

Αισθάνομαι έτοιμος χθες όχι αύριο να αναλάβω εκ νέου τα ηνία της χώρας

Τέλος σε ερώτηση αν αισθάνεται έτοιμος ν’ αναλάβει εκ νέου τα ηνία της χώρας, απάντησε:

«Αισθάνομαι έτοιμος χτες, όχι αύριο. Η εμπειρία που έχουμε αποκομίσει από πιο δύσκολες στιγμές, μου δίνει τη βεβαιότητα ότι απλά είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τη δύσκολη ευθύνη σήμερα. Είναι έλλειμμα σοβαρό για την κοινωνία και για τη χώρα το γεγονός ότι ήρθε μία πολιτική αλλαγή και ανέλαβε μία νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση την ώρα που ήρθε η κρίση, είναι ιστορικό ατύχημα. Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι να αξιοποιήσει την κρίση ως ευκαιρία. Τα 11 αυτά μέτρα που ανακοίνωσα χτες είναι μέτρα άμεσης ανάγκης».

«Θέλω όμως να σταθώ λίγο στο μέτρο που αφορά το εισόδημα έκτακτης ανάγκης για 1,9 εκατ, νοικοκυριά, περίπου 4. εκατ. πολίτες. Προβλέπουμε τη δυνατότητα ενός σοβαρού στηρίγματος π.χ. για τους ανθρώπους του πολιτισμού. Ποιος θα μιλήσει σήμερα για αυτούς; Πώς θα ζήσουν; Θα ασχοληθεί κανείς; Οι εποχικοί άνθρωποι που δούλευαν στον τουρισμού και θα δουλέψουν τον επόμενο Απρίλιο αν όλα πάνε καλά, πώς θα ζήσουν; Το έχετε καταλάβει ότι θα πρέπει να διοργανώνουμε συσσίτια σε Ρόδο, Κρήτη και σε άλλες περιοχές που ζουν αποκλειστικά από τον τουρισμό; Ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι που δεν έχουν εισόδημα εξαιτίας της πανδημίας. Πρόκειται για εισόδημα αξιοπρέπειας Πιστεύουμε ότι αυτή είναι μία αναγκαία παρέμβαση. Κοστίζει 3,5 δις. ευρώ μέχρι τέλος του έτους. Υπάρχουν αυτά τα χρήματα. Τι τα κρατάει ο Μητσοτάκης; Για όταν έρθει η καταστροφή; Δε σας λέω ότι θέλω να κυβερνήσω επειδή μου έλειψε η καρέκλα εξουσίας – δε μου έλειψε καθόλου. Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία είναι ώριμο τέκνο της ανάγκης ενός λαού που βρίσκεται για άλλη μία φορά στο έλεος, αυτή τη φορά στο έλεος της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης. Είναι αναγκαίο να υλοποιήσουμε ένα τέτοιο πρόγραμμα κοινωνικής ανόρθωσης και αναστύλωσης της οικονομίας», κατέληξε ο κύριος Τσίπρας.

Πηγή : reader.gr

Τα πιο σημαντικά